Klimatske promene

EPBiH očekuje uvođenje poreza na CO2 u BiH za 3-8 godina

EPBiH ocekuje uvodjenje poreza na CO2 u BiH za 3-8 godina

Foto: Elektroprivreda BiH

Objavljeno

05.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) očekuje uvođenje oporezivanja emisija ugljen-dioksida (CO2) u Bosni i Hercegovini za tri do osam godina. To je, kako je naveo EPBiH u Planu poslovanja, jedan od najvećih rizika u poslovanju kompanije u narednom trogodišnjem periodu, i rashod koji će smanjiti očekivanu dobit.

Uvođenje takse na CO2 je odluka koja čeka sve zemlje Zapadnog Balkana jer su se potpisivanjem Sofijske deklaracije obavezale na dekarbonizaciju do 2050. godine. Analiza pokazuje da polovina zemalja ovog regiona ozbiljno radi na tome, dok ostale prilično zaostaju.

Obavezujući rokovi za uvođenje poreza na CO2 ne postoje, ali stvari će verovatno ubrzati nedavna odluka Evropske unije da 2026. uvede prekogranični porez na ugljen-dioksid (eng. carbon border adjustement mechanisam – CBAM) koji predstavlja oporezivanje određenih roba uveženih iz zemalja koje nemaju oporezivanje emisija – gde spadaju sve zemlje Zapadnog Balkana.

Procena EPBiH poklapa se se početkom naplate prekogranične takse na CO2 Evropske unije

Zanimljivo je da se procena EPBiH da će porez na CO2 biti uveden za najmanje tri godine poklapa sa uvođenjem prekogranične takse EU. Iako ova kompanija oporezivanje CO2 vidi kao rizik, ipak ima manje razloga za brigu od ostalih elektroprivreda u regionu jer je 2021. bar započela interni obračun ovog poreza, koji je najavila i Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Inače, i vlasti u BiH su najavile da će od 2026. biti spreman sistem za naplatu i trgovanje emisijama ugljen-dioksida, kako bi izbeglo plaćanje prekogranične takse na CO2.

Država i EPBIH moraju da se potrude da uvođenje poreza bude postepeno

Planu poslovanja za period od 2023. do 2025. godine EPBiH navodi se da je sigurno da će u narednih 3-8 godina biti uvedeno plaćanje taksi ili sličnih naknada na CO2 emisije iz termoelektrana na prostoru BiH, a na državi i kompaniji je da se izbore da to bude postepeno i uz što manje troškove.

BiH i EPBiH, kako se navodi, moraju pokazati i dokazati spremnost da redukuju emisije CO2 shodno globalnim trendovima, a što će biti konkretizovano kroz Nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP).

Taksa na CO2 ozbiljno utiče na poslovni rezultat

EPBiH upozorava da trenutno visoki nivo tržišnih cena ne bi trebalo da bude razlog za opuštanje i odustajanje od troškovne efikasnosti na duži rok, jer su tržišne cene već za 2024. i 2025. značajno niže u odnosu na 2023, a sve je izvesnije i uvođenje plaćanja CO2 taksi.

Obračunati interni trošak emisije CO2 za 2021. iznosio je 23,83 miliona konvertbilnih maraka i to uz udeo besplatne alokacije od 95 odsto. Sa smanjenjem udela besplatne alokacije (po pet odsto godišnje), te povećanu tržišnu cijenu emisija, interni troškovi za 2022. procenjeni su na 67 miliona KM, u 2023. na 101 milion, 2024. na 140 miliona  i 2025. na 190 miliona.

Uračunavanje ovog troška, kako je navedeno u Planu poslovanja, značilo bi da je kompanije imala manjak u 2021. i 2022, a ove godine će biti umanjena na 15 miliona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

5. januar 2023. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

Luksemburski fond Alcazar Energy vetroparka Bijela Crnoj Gori

Luksemburški fond preuzeo projekat vetroparka Bijela u Crnoj Gori

5. januar 2023. - Infrastrukturni fond Alcazar Energy je preuzeo prava na projekat vetroparka Bijela od 118 megavata, vrednog 200 miliona dolara

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

5. januar 2023. - U odnosu na prošlu zimu iznos popust je povećan sa 30 na 40 odsto, a uveden je i popust za povećanje udela potrošnje jeftinije struje

tesanj sajam suad huskic fotonaponske elektrane

Opština Tešanj dobijaće 70 odsto električne energije iz solarnih elektrana

5. januar 2023. - Samo do 2020. godine u ovom mestu u BiH bilo je instalirano 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW