Energetska kriza

EPBiH će zbog manjka uglja sledeće godine imati duplo manje struje za izvoz

epbih termoelektrane smanjena proizvodnja ugalj izvoz

Rudnik uglja Kreka (foto: EPBiH)

Objavljeno

30.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH sledeće godine proizvešće desetak odsto manje struje u termoelektranama u odnosu na ono što je predviđeno elektroenergetskim bilansom urađenim pre samo nekoliko meseci, a razlog su manje zalihe uglja od planiranih. To će uticati i na smanjenje viškova koje ova kompanija prodaje na komercijalnom tržištu, navodi se u Planu poslovanja za period od 2023. do 2025. godine, koji je usvojila Skupština akcionara kompanije.

Manjak od oko 500 GWh u proizvodnji temoelektrana znači i da bi prodaja na tržištu, i izvoz, mogli da budu prepolovljeni jer je bilo planirano da se 2023. godine na taj način proda malo više od 1.000 GWh.

To je i sama kompanija priznala, pa je navela da korekcije u očekivanoj proizvodnji negativno utiču na planirane bilansne viškove, a time i na planirane finansijske rezultate.

Kompanija će tako dve godine zaredom zabeležiti pad ukupne proizvodnje struje, najvećim delom zbog termoelektrana, jer je 2021. proizvela 6.700 GWh, 2022. se očekuje 5.900 GWh, a 2023. još manje 5.800 GWh. EPBiH je pad proizvodnje najavio pre godinu dana, ali tada se u 2022. očekivao pad na 6.000 GWh, a najnovije procene govore da će proizvodnja ove godine biti ispod 5.900 GWh.

Razlog za manju proizvodnju termoelektrana je nedovoljno uglja

Razlog za umanjenje proizvodnje u termoelektranama od 500 GWh su smanjene zalihe i isporuke uglja u toku 2022, navodi se u Planu poslovanja.

Elektroenergetski bilans za period 2023-2025 pripreman je u III kvartalu kada je, kako kaže EPBiH, bilo teško predvideti ostvarenje energetskih parametara za 2022, ali u momentu finalizacije Plana poslovanja, krajem novembra, izvesno je da će stanje zaliha uglja na depoima u termoelektranam na kraju decembra biti daleko manje nego što je to predviđeno Bilansom.

Kasni i gradnja solarnih elektrana

Koji su konkretni razlozi za manje isporuke uglja iz rudnika u vlasništvu EPBiH, ova kompanija nije navela. Ugalj je zbog energetske krize postao veoma tražena roba, a za prvih sedam meseci, prema zvaničnim podacima, BiH je izvezla 207.000 tona, a u istom periodu prošle 88.000 tona. Dobar deo je otišao u Srbiju zbog njenih problema sa smanjenom proizvodnjom uglja.

Takođe, kako navodi EPBiH, u međuvremenu je došlo i do izmene predviđenog ulaska u pogon novih proizvodnih pogona, pre svega novih fotonaponskih elektrana tako da se osim solarne elektrane Rešetnica ne očekuje početak rada ostalih elektrana do 2025.

Zbog toga će proizvodnja u 2023. i 2024. biti smanjena za više od 215 GWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

30. decembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

30. decembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

30. decembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

30. decembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji