Energetska kriza

EPBiH će zbog manjka uglja sledeće godine imati duplo manje struje za izvoz

epbih termoelektrane smanjena proizvodnja ugalj izvoz

Rudnik uglja Kreka (foto: EPBiH)

Objavljeno

30.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH sledeće godine proizvešće desetak odsto manje struje u termoelektranama u odnosu na ono što je predviđeno elektroenergetskim bilansom urađenim pre samo nekoliko meseci, a razlog su manje zalihe uglja od planiranih. To će uticati i na smanjenje viškova koje ova kompanija prodaje na komercijalnom tržištu, navodi se u Planu poslovanja za period od 2023. do 2025. godine, koji je usvojila Skupština akcionara kompanije.

Manjak od oko 500 GWh u proizvodnji temoelektrana znači i da bi prodaja na tržištu, i izvoz, mogli da budu prepolovljeni jer je bilo planirano da se 2023. godine na taj način proda malo više od 1.000 GWh.

To je i sama kompanija priznala, pa je navela da korekcije u očekivanoj proizvodnji negativno utiču na planirane bilansne viškove, a time i na planirane finansijske rezultate.

Kompanija će tako dve godine zaredom zabeležiti pad ukupne proizvodnje struje, najvećim delom zbog termoelektrana, jer je 2021. proizvela 6.700 GWh, 2022. se očekuje 5.900 GWh, a 2023. još manje 5.800 GWh. EPBiH je pad proizvodnje najavio pre godinu dana, ali tada se u 2022. očekivao pad na 6.000 GWh, a najnovije procene govore da će proizvodnja ove godine biti ispod 5.900 GWh.

Razlog za manju proizvodnju termoelektrana je nedovoljno uglja

Razlog za umanjenje proizvodnje u termoelektranama od 500 GWh su smanjene zalihe i isporuke uglja u toku 2022, navodi se u Planu poslovanja.

Elektroenergetski bilans za period 2023-2025 pripreman je u III kvartalu kada je, kako kaže EPBiH, bilo teško predvideti ostvarenje energetskih parametara za 2022, ali u momentu finalizacije Plana poslovanja, krajem novembra, izvesno je da će stanje zaliha uglja na depoima u termoelektranam na kraju decembra biti daleko manje nego što je to predviđeno Bilansom.

Kasni i gradnja solarnih elektrana

Koji su konkretni razlozi za manje isporuke uglja iz rudnika u vlasništvu EPBiH, ova kompanija nije navela. Ugalj je zbog energetske krize postao veoma tražena roba, a za prvih sedam meseci, prema zvaničnim podacima, BiH je izvezla 207.000 tona, a u istom periodu prošle 88.000 tona. Dobar deo je otišao u Srbiju zbog njenih problema sa smanjenom proizvodnjom uglja.

Takođe, kako navodi EPBiH, u međuvremenu je došlo i do izmene predviđenog ulaska u pogon novih proizvodnih pogona, pre svega novih fotonaponskih elektrana tako da se osim solarne elektrane Rešetnica ne očekuje početak rada ostalih elektrana do 2025.

Zbog toga će proizvodnja u 2023. i 2024. biti smanjena za više od 215 GWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

30. decembar 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

30. decembar 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

30. decembar 2022. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija

Kanibalizacija će sniziti cenu struje iz solara 40-50 odsto u odnosu na vetar i baznu energiju

30. decembar 2022. - Veleprodajne cene bazne energije u Srbiji, ali i celoj JIE, imaće silazni trend do 2050, pokazuju projekcije firme Aurora Energy Research