Klimatske promene

BiH će do 2026. pripremiti sistem za oporezivanje emisija CO2

bih sistem za placanje co2 porez trgovina

Branka Knežević, treća s leva (foto: SET/Youtube)

Objavljeno

22.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina planira da do januara 2026. godine pripremi sistem za naplatu i trgovanje emisijama ugljen-dioksida, kako bi izbegla plaćanje prekogranične takse na CO2, izjavila je Branka Knežević, šef Odseka za primarnu energiju i politiku u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Branka Knežević je na Samitu energetike Trebinje (SET) govorila u okviru panela Izazovi uvođenja troškova emisija CO2 i posledice primene prekogranične takse na CO2 za zemlje regiona. Ovu taksu Evropska unija planira da uvede od 2026. na uvoz cementa, gvožđa, čelika, đubriva, aluminijuma i električne energije iz zemalja koje nemaju oporezivanje emisija.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, prema njenim rečima, prepoznalo značaj ovog pitanja i zatražilo tehničku asistenciju Sekretarijata Energetske zajednice i Svetske banke. Sa Sekretarijatom se, kako je dodala, radi na izradi mape puta, uz pomoć koje bi se uvela „šema za cene emisija CO2 i trgovinu emisijama CO2“ u BiH.

U saradnji sa Energetskom zajednicom pripremljen je prvi nacrt mape puta za uvođenje naplate emisija CO2

„Izrađen je prvi nacrt mape puta prema kojem bi ovaj model imali do januara 2026. godine. Prva aktivnost koju ćemo realizovati u našem sektoru za energetiku je da ćemo do kraja ove godine pripremiti detaljnu informaciju o modelu uvođenja trgovanja emisijama u BiH za Savjet ministara BiH“, najavila je ona.

Cilj mape puta je da se razmotre i planiraju načini na koje će ti elemente Sistema za trgovanje emisijama EU (eng. EU ETS) uvesti u BiH, i na koji način će se odrediti cenu CO2.

„U ovom procesu imali smo saglasnost svih uključenih institucija sa nivoa BiH i entiteta, što je veoma značajno u procesu donošenja odluka u BiH“, naglasila je ona.

Cilj uvođenja sistema za naplatu CO2 je da se izbegne plaćanje prekogranične takse EU na ugljen-dioksid

Knežević je istakla da uvođenjem ovog sistema Ministarstvo želi da izbegne prekograničnu taksu na CO2 i to oporezivanje, koje je u junu prošle godine najavila EU.

Mumović: zemlje regiona su se obavezale da završe dekarbonizaciju 2050.

Milka Mumović, ekspert za električnu energiju i statistiku u Sekretarijatu Energetske zajednice, podsetila je da su zemlje regiona na političkom nivou donele odluku o dekarbonizaciji do 2050. jer su potpisale Sofijsku deklaraciju.

„Time su se sve zemlje regiona obavezale da će do 2050. biti dekarbonizovane. Tada će morati da prestanu da emituju ugljen-dioksid iz elektrana za proizvodnju električne energije“, istakla je Mumović.

Inače, predlog Sekretarijata Energetske zajednice je da interni obračun poreza na CO2 krene odmah, da se do 2025. razviju nacionalni sistemi, koji bi, zatim, do 2030. bili spojeni u regionalni sistem, a da se do 2040. dostigne cena u EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

22. mart 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

22. mart 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

22. mart 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

22. mart 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune