Klimatske promene

Solarni paneli i toplotne pumpe za dekarbonizaciju poslovanja: 5 primera firmi iz BiH

Slika: Gregor Loh from Pixabay

Objavljeno

04.08.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.08.2021.

Komentari

1

Podeli

Pet malih i srednjih preduzeća iz Bosne i Hercegovine instaliranjem solarnih panela i toplotnih pumpi učiniće konkretan korak u dekarbonizaciji svog poslovanja, i dati doprinos zaustavljanju klimatskih promena. U okviru projekta Izazov dekarbonizacije za mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini dobiće stručnu pomoć i grant od 15.000 evra, ali će i investirati još 200.000 evra sopstvenih sredstava.

Primeri firmi Bravarija Pile, Imaco Systemtechnik, Ferretto Group Central Europe, profine BH i Zemljoradnička zadruga „Brka“ pokazuju pravi put za razvoj održivog poslovanja koje je odgovorno prema životnoj sredini, lokalnoj zajednici, ali i smanjuje troškove. Činjenica da je još 33 firmi bilo zaninteresovano za učešće u Izazovu dekarbonizacije za mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH govori da je svest o neminovnosti prelaska na čistije energente sve razvijenija.

Uz 15.000 evra koje će firme dobiti kao donaciju, svih pet nameravaju da u prelazak na čiste energente ulože ukupno 200.000 evra

Inače, veoma je važno da je cilj ove inicijative, kako je saopštio Progam Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) podržati preduzeća u osmišljavanju konkretnog pristupa dekarbonizaciji koji će se moći dalje replicirati. To znači da će pet konkretnih akcija ovih firmi moći da primene i druga preduzeća kada se odluče na dekarbonizaciju svog poslovanja.

Izazov dekarbonizacije je deo projekta „Podrška pripremi za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora“, koji sprovodi UNDP BiH, a finansira Švedska. Završetak konkretnih projekata u pet firmi planiran je do novembra 2021.

Bravarija Pile (Trn-Laktaši): napuštanje lož ulja za grejanje

bravarija pile izazov dekarbonizacije energetska tranzicija

Bravarija Pile prijavila je projekat “Promjena sistema grijanja i hlađenja te prelazak na ekološki prihvatljive energente”. Firma je nedavno digitalizovala svoju proizvodnju i na krovovima hala instalirala solarne panela.

Sledeći korak koji Bravarija Pile planira je zamena sistema grejanja i hlađenja, odnosno prelazak sa korišćenja lož ulja na ekološki prihvatljive energente. Zamena fosilnog goriva će smanjiti ugljenični otisak ove firme 225 tona CO2 godišnje.

Imaco Systemtechnik (Usora): solarna elektrana za sopstvenu potrošnju

Imaco Systemtechnik izazov dekarbonizacije energetska tranzicija

Firma Imaco Systemtechnik izabrana je zbog projekta “Fotonaponska elektrana za vlastite potrebe”, kojim će smanjiti emisije CO2 za 125 tona godišnje.

Solarna elektrana za preduzeće znači proizvodnju čiste električne energije za sopstvenu potrošnju, smanjenje troškova za električnu energiju, povećanje energetske efikasnosti, smanjenje emisija CO2 i doprinos čistoj okolini i lokalnoj zajednici.

Inače, ova firma posluje u sektoru obrade metala i mašinske industrije, sa 100% izvozom u EU.

Ferretto Group Central Europe (Usora): fotonaponska elektrana snage 30,3 kW

Ferretto Group Central Europe izazov dekarbonizacije energetska tranzicija

Projekat „Energia 30“ dolazi iz firme Ferretto i predviđa instaliranje solarne elektrane snage 30,3 kW. Postrojenje planiraju da postave na krov poslovne hale kako bi trošili obnovljivu solarnu energije i smanjili kupovinu električne energije na tržištu.

Očekivano smanjenje emisija CO2 je 27,5 tona CO2 godišnje. Ferretto Group Central Europe posluje u metalnoj industriji.

profine BH (Živinice): toplotne pumpe menjaju ugalj i gas

profine bh izazov dekarbonizacije energetska tranzicija

Firma, koja proizvodi PVC profile za prozore i vrata, predložilo je implementaciju projekta „Primjena toplotnih pumpi u zamjeni sistema grijanja (ugalj i plin)“.

Projektom je predviđena zamena postojećeg složenog sistema grjanja na ugalj i prirodni gas i  prelazak na sistem grejanja putem toplotnih pumpi. Na taj način će ova firma smanjiti svoj ugljenični otisak na godišnjem nivou za 27,2 tona CO2.

ZZ „Brka“ (Brčko): prva mlekara na zelenu energiju

zz brka brcko izazov dekarbonizacije energetska tranzicija

Zemljoradnička zadruga „Brka“, koja sarađuje sa više od 1.300 kooperanata, planira da postane prva zadruga u BiH koja će sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljavati iz solarne elektrane.

Projekat „Dekarbonizacija zadruge Brka“ predviđa instalaciju solarnih panela ukupne snage 54 kW koja će omogućiti prelazak sa neobnovljivih na obnovljive izvore energije. Namera je i da se sistem zagrevanja vode koju Zadruga koristi u pasterizaciji mleka i proizvodnji sira prebaci na zelenu energiju.

Na taj način će postati prva mlekara na području BiH sa ovakvom tehnologijom u proizvodnji. Solarna elektrana smanjiće ugljenični otisak firme na godišnjem nivou za 225 tona CO2.

Komentara: (1)
Agrotehnika bijeljina / 28.11.2021.

Zainteresovani za gradnju sol. Elektrane 065514358

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. avgust 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. avgust 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. avgust 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. avgust 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.