OIE

Investitor u nekretnine Deling Invest počeo radove na solarnom parku kod Tuzle

Investitor u nekretnine Deling Invest radove solarnom parku kod Tuzle

Foto: Deling Invest / YouTube

Objavljeno

11.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Deling Invest, sa sedištem u trećem gradu po veličini u Bosni i Hercegovini, obavlja pripremne radove na lokaciji svoje buduće solarne elektrane od 36,9 megavata. Predviđa da će postrojenje završiti do kraja juna sledeće godine.

U BiH je krenula izgradnja jedne od prvih velikih solarnih elektrana. Lokacija je u poslovnoj zoni Poljana zapad kod sela Šićki Brod kod Tuzle. Obuhvata 31 hektar, od čega bi paneli od po 550 vati zauzimali 24 hektara. Investitor, lokalna kompanija Deling Invest, planira maksimalni kapacitet – pik – od 36,9 megavata. Kapacitet priključka na prenosnu mrežu obično bude za petinu manji.

Godišnja proizvodnja je procenjena na 40,4 gigavat-sata, objavljeno je ranije u video-prezentaciji. Takođe, zemljište ispod solarnih ploča treba da bude prekriveno da bi se sprečio rast trave i drugog rastinja.

Investitor izabrao tehničko rešenje istok-zapad za svoje nizove solarnih panela kod Tuzle

Projekat solarnog parka Deling Invest 1 ima šest celina. Zamišljeno je da paneli budu naizmenično naslagani u redovima okrenutim ka istoku i zapadu. Ova kompanija, koja se inače bavi investiranjem u građevinske projekte, navela je i da će obnoviti lokalne puteve.

Pripremni radovi su u toku. Oni uključuju regulisanje lokalnog potoka Mlaka. Za pogon je predviđeno 12 transformatora.

Deling Invest planira da izgradnju završi do polovine sledeće godine. Investicija je procenjena na 60 miliona konvertibilnih maraka, što je 30,6 miliona evra.

EPBiH u istom području razvija projekte za zamenjivanje uglja fotonaponskim postrojenjima

Inače, Elektroprivreda BiH (EPBiH) u okviru svog plana dekarbonizacije namerava da instalira fotonaponski pogon od 56 megavata na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, ova zemlja je na kraju 2022. imala 107 megavata instalirane snage u domenu solara, dva puta više nego godinu dana pre. Veliki projekti se uglavnom razvijaju u Hercegovini, i do 500 megavata, ali su skoro svi tek u ranoj fazi.

Izuzetak su norveški Greenstat i njegov partner GP Toming. U Grudama, dvadesetak kilometara od Jadranskog mora i pedeset od Mostara, grade fotonaponski sistem nominalne odnosno maksimalne snage 50 megavata, daleko najveći u BiH. Godišnji učinak procenjuju na 65 gigavat-sati. Nedavno su saopštili da će ga završiti pre kraja septembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

11. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

11. avgust 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

11. avgust 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

11. avgust 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače