OIE

Investitor u nekretnine Deling Invest počeo radove na solarnom parku kod Tuzle

Investitor u nekretnine Deling Invest radove solarnom parku kod Tuzle

Foto: Deling Invest / YouTube

Objavljeno

11.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Deling Invest, sa sedištem u trećem gradu po veličini u Bosni i Hercegovini, obavlja pripremne radove na lokaciji svoje buduće solarne elektrane od 36,9 megavata. Predviđa da će postrojenje završiti do kraja juna sledeće godine.

U BiH je krenula izgradnja jedne od prvih velikih solarnih elektrana. Lokacija je u poslovnoj zoni Poljana zapad kod sela Šićki Brod kod Tuzle. Obuhvata 31 hektar, od čega bi paneli od po 550 vati zauzimali 24 hektara. Investitor, lokalna kompanija Deling Invest, planira maksimalni kapacitet – pik – od 36,9 megavata. Kapacitet priključka na prenosnu mrežu obično bude za petinu manji.

Godišnja proizvodnja je procenjena na 40,4 gigavat-sata, objavljeno je ranije u video-prezentaciji. Takođe, zemljište ispod solarnih ploča treba da bude prekriveno da bi se sprečio rast trave i drugog rastinja.

Investitor izabrao tehničko rešenje istok-zapad za svoje nizove solarnih panela kod Tuzle

Projekat solarnog parka Deling Invest 1 ima šest celina. Zamišljeno je da paneli budu naizmenično naslagani u redovima okrenutim ka istoku i zapadu. Ova kompanija, koja se inače bavi investiranjem u građevinske projekte, navela je i da će obnoviti lokalne puteve.

Pripremni radovi su u toku. Oni uključuju regulisanje lokalnog potoka Mlaka. Za pogon je predviđeno 12 transformatora.

Deling Invest planira da izgradnju završi do polovine sledeće godine. Investicija je procenjena na 60 miliona konvertibilnih maraka, što je 30,6 miliona evra.

EPBiH u istom području razvija projekte za zamenjivanje uglja fotonaponskim postrojenjima

Inače, Elektroprivreda BiH (EPBiH) u okviru svog plana dekarbonizacije namerava da instalira fotonaponski pogon od 56 megavata na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

Po podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, ova zemlja je na kraju 2022. imala 107 megavata instalirane snage u domenu solara, dva puta više nego godinu dana pre. Veliki projekti se uglavnom razvijaju u Hercegovini, i do 500 megavata, ali su skoro svi tek u ranoj fazi.

Izuzetak su norveški Greenstat i njegov partner GP Toming. U Grudama, dvadesetak kilometara od Jadranskog mora i pedeset od Mostara, grade fotonaponski sistem nominalne odnosno maksimalne snage 50 megavata, daleko najveći u BiH. Godišnji učinak procenjuju na 65 gigavat-sati. Nedavno su saopštili da će ga završiti pre kraja septembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

11. avgust 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

11. avgust 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

11. avgust 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

11. avgust 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova