OIE

EPBiH planira solarni park od 56 megavata na deponiji termoelektrane Tuzla

EPBiH solarni park 56 megavata deponiji termoelektrane Tuzla

Foto: Grad Tuzla

Objavljeno

05.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine se sprema da instalira fotonaponsku elektranu od 56 megavata na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane Tuzla.

Izgradnja fotonaponske elektrane Divkovići 1 i 2 ukupne snage 56 megavata, projekta javnog preduzeća Elektroprivreda BiH planiranog na lokaciji deponije šljake i pepela TE Tuzla bila je glavna tema razgovora generalnog direktora Admira Andelije i drugih zvaničnika kompanije s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i članovima gradske uprave.

Predstavnici lokalne samouprave su se saglasili da je potrebno izmeniti gradski regulacioni plan i prostorni plan Tuzlanskog kantona za izgradnju solarnog parka, navodi se u saopštenju državne kompanije. U EPBiH kažu da su Imamović i njegovi saradnici iskazali podršku realizaciji projekta odsumporavanja bloka 6 u termoelektrani Tuzla.

Širenje projekta uzgoja biomase na zemljištu koje pripada rudnicima

Kompanija je takođe predstavila projekat uzgoja biomase na zemljištu koje pripada njenim rudnicima kao i aktivnosti na dekarbonizaciji energetskog sektora i pravednoj tranziciji područja u kojima privreda zavisi od tog fosilnog goriva. Brzorastuća vrba bi trebalo da delimično zameni ugalj u termoelektranama.

Brzorastuća vrba bi trebalo da delimično zameni ugalj u termoelektranama

Zasađena je na po jednom hektaru u Kreki i Brezi, a plan je da se ove godine doda po pet hektara u Kreki, Brezi i Đurđeviku. Isti projekat sprovodi i Elektroprivreda Srbije.

„Jako nam je važno da Elektroprivreda BiH širi pravce svog razvoja i da se prilagođava naloženoj dekarbonizaciji. Nama je važno da imamo jaku Elektroprivredu, kao uslov za energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine. Važno nam je da imamo kvalitetno grijanje u Tuzli i posebno nam je važan čist zrak“, izjavio je Imamović.

Trend dekarbonizacije u sektoru uglja

Kompanije koje proizvode ugalj i upravljaju termoelektranama rade na prelasku na druge izvore energije. Taj trend je uhvatio zamajac i u Jugoistočnoj Evropi, pogotovo kad je reč o saniranju deponija i iskorišćavanju njih i zatvorenih ugljenokopa za vetroelektrane i solarne parkove.

Međutim, EPBiH još uvek ne odustaje od izgradnje dve termoelektrane na ugalj.

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana veće snage na iskorišćenim kopovima uglja Rudnika i termoelektrane (RiTE) Ugljevik, firme koja posluje u okviru Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

5. januar 2022. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

5. januar 2022. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

5. januar 2022. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

5. januar 2022. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji