OIE

Elektroprivreda Srbije traži izvođača za instaliranje solarne elektrane Petka

Elektroprivreda Srbije trazi izvodjaca radova za solarnu elektranu Petka

Površinski kopovi uglja Kostolac (foto: EPS)

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izvođenje radova na izgradnji solarne elektrane Petka snage 9,95 megavata (MW).

Investitor Elektroprivreda Srbije predviđa izgradnju solarne elektrane Petka, snage 9,95 MW, na spoljnom odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u blizini naselja Petka, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Solarna elektrana Petka biće locirana sa leve strane puta Požarevac – Kostolac. Odlagalište na kojem će se nalaziti je dužine 2,2 kilometra, širine 1,2 kilometra i maksimalne visine 60 metara. Debljina nasutog materijala na najnižoj etaži je oko 15 do 18 metara, a na najvišoj oko 60.

Reč je o prostoru na kojem EPS odlaže sloj zemlje koji otkopa pre nego što krene da kopa ugalj, koji posle koriste termoelektrane Kostolac A i B ukupne instalisane snage 1.000 MW.

Rok za odnošenje prijava je 8. februar, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, EPS je gradnju solarne elektrane Petka najavio pre nekoliko godina. Tada je rečeno da je njena očekivana godišnja proizvodnja 12,9 GWh i da će biti instalirana na površini od 15 hektara.

EPS u Kostolcu, ali na deponijama pepela i šljake, planira gradnju i solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo, koja bi imala snagu 97,2 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

17 августа 2022 - Ørsted je saopštio da je postao prva energetska kompanija u svetu koja je zatražila od svih dobavljača da koriste samo zelenu struju

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

17 августа 2022 - Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom u Dalmaciji, za koji je u toku javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu

taaleri-encro-vetropark

Finski Taaleri i hrvatski Encro grade dva vetroparka od 111 MW kod Zadra

17 августа 2022 - Taaleri i Encro planiraju da vetroparkovi, čija je gradnja počela 2021. godine, budu pušteni u rad u poslednjem kvartalu 2023.

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra