Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Elektroprivreda Srbije traži izvođača za instaliranje solarne elektrane Petka

Elektroprivreda Srbije trazi izvodjaca radova za solarnu elektranu Petka

Površinski kopovi uglja Kostolac (foto: EPS)

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izvođenje radova na izgradnji solarne elektrane Petka snage 9,95 megavata (MW).

Investitor Elektroprivreda Srbije predviđa izgradnju solarne elektrane Petka, snage 9,95 MW, na spoljnom odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u blizini naselja Petka, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Solarna elektrana Petka biće locirana sa leve strane puta Požarevac – Kostolac. Odlagalište na kojem će se nalaziti je dužine 2,2 kilometra, širine 1,2 kilometra i maksimalne visine 60 metara. Debljina nasutog materijala na najnižoj etaži je oko 15 do 18 metara, a na najvišoj oko 60.

Reč je o prostoru na kojem EPS odlaže sloj zemlje koji otkopa pre nego što krene da kopa ugalj, koji posle koriste termoelektrane Kostolac A i B ukupne instalisane snage 1.000 MW.

Rok za odnošenje prijava je 8. februar, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, EPS je gradnju solarne elektrane Petka najavio pre nekoliko godina. Tada je rečeno da je njena očekivana godišnja proizvodnja 12,9 GWh i da će biti instalirana na površini od 15 hektara.

EPS u Kostolcu, ali na deponijama pepela i šljake, planira gradnju i solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo, koja bi imala snagu 97,2 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske

Kina najvecu svetsku reverzibilnu hidroelektranu

Kina pustila u rad najveću svetsku reverzibilnu hidroelektranu

06 јануара 2022 - SGCC je stavio u pogon prve turbine u svojoj reverzibilnoj hidroelektrani Fengning, koja će sa 3,6 gigavata postati najveća na svetu