OIE

Elektroprivreda Srbije traži izvođača za instaliranje solarne elektrane Petka

Elektroprivreda Srbije trazi izvodjaca radova za solarnu elektranu Petka

Površinski kopovi uglja Kostolac (foto: EPS)

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izvođenje radova na izgradnji solarne elektrane Petka snage 9,95 megavata (MW).

Investitor Elektroprivreda Srbije predviđa izgradnju solarne elektrane Petka, snage 9,95 MW, na spoljnom odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u blizini naselja Petka, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Solarna elektrana Petka biće locirana sa leve strane puta Požarevac – Kostolac. Odlagalište na kojem će se nalaziti je dužine 2,2 kilometra, širine 1,2 kilometra i maksimalne visine 60 metara. Debljina nasutog materijala na najnižoj etaži je oko 15 do 18 metara, a na najvišoj oko 60.

Reč je o prostoru na kojem EPS odlaže sloj zemlje koji otkopa pre nego što krene da kopa ugalj, koji posle koriste termoelektrane Kostolac A i B ukupne instalisane snage 1.000 MW.

Rok za odnošenje prijava je 8. februar, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, EPS je gradnju solarne elektrane Petka najavio pre nekoliko godina. Tada je rečeno da je njena očekivana godišnja proizvodnja 12,9 GWh i da će biti instalirana na površini od 15 hektara.

EPS u Kostolcu, ali na deponijama pepela i šljake, planira gradnju i solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo, koja bi imala snagu 97,2 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

5. januar 2022. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

5. januar 2022. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

5. januar 2022. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

5. januar 2022. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme