OIE

Elektroprivreda Srbije traži izvođača za instaliranje solarne elektrane Petka

Elektroprivreda Srbije trazi izvodjaca radova za solarnu elektranu Petka

Površinski kopovi uglja Kostolac (foto: EPS)

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izvođenje radova na izgradnji solarne elektrane Petka snage 9,95 megavata (MW).

Investitor Elektroprivreda Srbije predviđa izgradnju solarne elektrane Petka, snage 9,95 MW, na spoljnom odlagalištu jalovine površinskog kopa uglja Ćirikovac u blizini naselja Petka, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Solarna elektrana Petka biće locirana sa leve strane puta Požarevac – Kostolac. Odlagalište na kojem će se nalaziti je dužine 2,2 kilometra, širine 1,2 kilometra i maksimalne visine 60 metara. Debljina nasutog materijala na najnižoj etaži je oko 15 do 18 metara, a na najvišoj oko 60.

Reč je o prostoru na kojem EPS odlaže sloj zemlje koji otkopa pre nego što krene da kopa ugalj, koji posle koriste termoelektrane Kostolac A i B ukupne instalisane snage 1.000 MW.

Rok za odnošenje prijava je 8. februar, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, EPS je gradnju solarne elektrane Petka najavio pre nekoliko godina. Tada je rečeno da je njena očekivana godišnja proizvodnja 12,9 GWh i da će biti instalirana na površini od 15 hektara.

EPS u Kostolcu, ali na deponijama pepela i šljake, planira gradnju i solarne elektrane Srednje kostolačko ostrvo, koja bi imala snagu 97,2 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

5. januar 2022. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

5. januar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

5. januar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

5. januar 2022. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra