Električna energija

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Slika: RiTE Ugljevik

Objavljeno

23.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana veće snage na iskorišćenim kopovima uglja u okviru Rudnika i Termoelektrane (RiTE) „Ugljevik“ koji posluje kao deo Elektroprivrede Srpske (ERS).

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da u narednom periodu Republika Srpska želi da poveća obim investicija u sektor energetike i planira da gradi nove vetroelektrane, solarne elektrane, hidroelektrane. Važan nosilac tih poslova i investicione aktivnosti trebalo bi da bude ERS, rekao je Đokić prilikom posete RiTE Ugljevik.

Đokić je naglasio da je sa poslovodstvom RiTE Ugljevik razmotrio gradnju solarnih elektrana.

Osim kopova RiTE Ugljevik fotonaponske elektrane bi mogle da se grade i na još nekoliko lokacija

Razgovaralo se o rekultivaciji zemljišta na kojem je obavljana eksploatacija uglja i razmatra se opcija da se na tim lokacijama grade velike solarne elektrane, ali i na još nekoliko područja u Republici Srpskoj, najavio je Đokić.

Prva faza reorganizacije ERS-a, kako je naveo, završena je razdvajanjem delatnosti u okviru distributivnih preduzeća, a u narednih godinu dana sledi restruktuiranje proizvodnih firmi.

Gradnja solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja i deponijama pepela i šljake se često primenjuje u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji širom sveta. To je jedan od najboljih načina da se iskoristi zemlja na kojoj je završena eksploatacija uglja i infrastruktura koja se koristila u te svrhe, a na kraju i poveća proizvodnja zelene energije.

Severna Makedonija već gradi tri elektrane na kopovima

Ako se pogleda region, tim putem je već krenula Severna Makedonija, koja je odmakla najdalje jer na kopovima Oslomej već gradi tri solarne elektrane – jednu od 10 MW i dve od po 50 MW. Slične projekte najavile su i Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda Srbije, rumunska Oltenia i grčki PPC.

Stiže nepovoljan period za sve termoelektrane u svetu

Ministar Petar Đokić je naglasio da je Republka Srpska pod pritiskom Energetske zajednice i globalnih dešavanja zbog klimatskih promena koja podrazumevaju aktivnosti na smanjenju štetnih emisija kako bi se smanjilo zagrevanje planete.

Đokić je naglasio da zbog toga stiže nepovoljan period za sve termoelektrane u svetu jer je cilj da se proizvodnja energije iz uglja zaustavi, što znači zatvaranje i TE Ugljevik.

Ministar je nagalasio da će RS uraditi sve da ova elektrana na ugalj radi što duže, zbog čega je bilo važno da je završen projekat odsumporavanja, koji joj je produžio životni vek.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

07 децембра 2021 - Najnovija studija Energetske zajednice otkriva koliko građana je energetski siromašno, kao i greške zbog kojih pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

06 децембра 2021 - Solarna elektrana Nevesinje bi trebalo da bude treća velika fotonaposnka elektrana u Hercegovini

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

06 децембра 2021 - Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost