Električna energija

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Slika: RiTE Ugljevik

Objavljeno

23.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana veće snage na iskorišćenim kopovima uglja u okviru Rudnika i Termoelektrane (RiTE) „Ugljevik“ koji posluje kao deo Elektroprivrede Srpske (ERS).

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da u narednom periodu Republika Srpska želi da poveća obim investicija u sektor energetike i planira da gradi nove vetroelektrane, solarne elektrane, hidroelektrane. Važan nosilac tih poslova i investicione aktivnosti trebalo bi da bude ERS, rekao je Đokić prilikom posete RiTE Ugljevik.

Đokić je naglasio da je sa poslovodstvom RiTE Ugljevik razmotrio gradnju solarnih elektrana.

Osim kopova RiTE Ugljevik fotonaponske elektrane bi mogle da se grade i na još nekoliko lokacija

Razgovaralo se o rekultivaciji zemljišta na kojem je obavljana eksploatacija uglja i razmatra se opcija da se na tim lokacijama grade velike solarne elektrane, ali i na još nekoliko područja u Republici Srpskoj, najavio je Đokić.

Prva faza reorganizacije ERS-a, kako je naveo, završena je razdvajanjem delatnosti u okviru distributivnih preduzeća, a u narednih godinu dana sledi restruktuiranje proizvodnih firmi.

Gradnja solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja i deponijama pepela i šljake se često primenjuje u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji širom sveta. To je jedan od najboljih načina da se iskoristi zemlja na kojoj je završena eksploatacija uglja i infrastruktura koja se koristila u te svrhe, a na kraju i poveća proizvodnja zelene energije.

Severna Makedonija već gradi tri elektrane na kopovima

Ako se pogleda region, tim putem je već krenula Severna Makedonija, koja je odmakla najdalje jer na kopovima Oslomej već gradi tri solarne elektrane – jednu od 10 MW i dve od po 50 MW. Slične projekte najavile su i Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda Srbije, rumunska Oltenia i grčki PPC.

Stiže nepovoljan period za sve termoelektrane u svetu

Ministar Petar Đokić je naglasio da je Republka Srpska pod pritiskom Energetske zajednice i globalnih dešavanja zbog klimatskih promena koja podrazumevaju aktivnosti na smanjenju štetnih emisija kako bi se smanjilo zagrevanje planete.

Đokić je naglasio da zbog toga stiže nepovoljan period za sve termoelektrane u svetu jer je cilj da se proizvodnja energije iz uglja zaustavi, što znači zatvaranje i TE Ugljevik.

Ministar je nagalasio da će RS uraditi sve da ova elektrana na ugalj radi što duže, zbog čega je bilo važno da je završen projekat odsumporavanja, koji joj je produžio životni vek.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

23. septembar 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

23. septembar 2021. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

23. septembar 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

23. septembar 2021. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna