Električna energija

Elektroprivreda BiH nastavlja pripreme za gradnju još jedne elektrane na ugalj – bloka 8 u TE Kakanj

te kakanj blok 8 ekoloska dozvola

Foto: TE Kakanj (foto: EPBiH)

Objavljeno

21.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Osim nastavka gradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, Elektroprivreda BiH (EPBiH) nastavlja i pripreme za gradnju blok 8 u TE Kakanj.

Veliki problemi koje EPBiH ima u realizaciji projekta Tuzla 7 očigledno nisu odvratili ovu kompaniju od novih ulaganja u elektrane na ugalj. Da su pripreme za gradnju kogeneracijskog bloka, snage 300 megavata (MW) za električnu energiju i 300 MW za toplotnu energiju, u TE Kakanj u toku, pokazala je informacija koju je objavilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ministarstvo je saopštilo da je Kantonalni sud u Sarajevu poništio rešenje o ekološkoj dozvoli za projekat blok 8 u TE Kakanj, koje je izdato u julu 2017, i predmet vratilo na ponovni postupak.

Blok 8 je zamenski kapacitet za blokove 1, 2, 3 i 4, koji su već isključeni iz proizvodnje, kao i blok 5, koji će prestati sa radom po puštanju u pogon bloka 8

Ministarstvo sada odlučilo da zbog informisanja javnosti i uključivanja u donošenje odluka stavi na javni uvid netehnički rezime zahteva za izdavanje ekološke dozvole za projekat blok 8.

Rok za davanje primedbi i mišljenja bioje 15 dana i ističe sutra.

Kako je na svom sajtu navela EPBiH, blok 8 u TE Kakanj je zamenski kapacitet za blokove 1, 2, 3 i 4, koji su već isključeni iz proizvodnje, kao i blok 5, koji će prestati sa radom po puštanju u pogon bloka 8.

Investicija u blok 8 procenjena je na oko 500 miliona evra

TE Kakanj ima sedam blokova, ukupne instalirane snage 578 MW, od čega je trenutno u funkciji 450 MW. Četiri bloka su ugašena krajem devedesetih.

Osnovno gorivo novog bloka biće mrki ugljevi Kakanj, Breza i Zenica, navodi se u netehničkom rezimeu zahteva za izdavanje ekološke dozvole.

Kako je na svom sajtu navela EPBiH, očekivana godišnja proizvodnja bloka 8 je 1.755 GWh, dok je investicija u bloka 1,035 milijardi konvertibilnih maraka (oko 500 miliona evra) i u rdunike uglja još 200 miliona KM (oko 100 miliona evra). Način finansiranja je  projektno partnerstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

21. decembar 2021. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

21. decembar 2021. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

21. decembar 2021. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

21. decembar 2021. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa