Električna energija

Elektroprivreda BiH nastavlja pripreme za gradnju još jedne elektrane na ugalj – bloka 8 u TE Kakanj

te kakanj blok 8 ekoloska dozvola

Foto: TE Kakanj (foto: EPBiH)

Objavljeno

21.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Osim nastavka gradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, Elektroprivreda BiH (EPBiH) nastavlja i pripreme za gradnju blok 8 u TE Kakanj.

Veliki problemi koje EPBiH ima u realizaciji projekta Tuzla 7 očigledno nisu odvratili ovu kompaniju od novih ulaganja u elektrane na ugalj. Da su pripreme za gradnju kogeneracijskog bloka, snage 300 megavata (MW) za električnu energiju i 300 MW za toplotnu energiju, u TE Kakanj u toku, pokazala je informacija koju je objavilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ministarstvo je saopštilo da je Kantonalni sud u Sarajevu poništio rešenje o ekološkoj dozvoli za projekat blok 8 u TE Kakanj, koje je izdato u julu 2017, i predmet vratilo na ponovni postupak.

Blok 8 je zamenski kapacitet za blokove 1, 2, 3 i 4, koji su već isključeni iz proizvodnje, kao i blok 5, koji će prestati sa radom po puštanju u pogon bloka 8

Ministarstvo sada odlučilo da zbog informisanja javnosti i uključivanja u donošenje odluka stavi na javni uvid netehnički rezime zahteva za izdavanje ekološke dozvole za projekat blok 8.

Rok za davanje primedbi i mišljenja bioje 15 dana i ističe sutra.

Kako je na svom sajtu navela EPBiH, blok 8 u TE Kakanj je zamenski kapacitet za blokove 1, 2, 3 i 4, koji su već isključeni iz proizvodnje, kao i blok 5, koji će prestati sa radom po puštanju u pogon bloka 8.

Investicija u blok 8 procenjena je na oko 500 miliona evra

TE Kakanj ima sedam blokova, ukupne instalirane snage 578 MW, od čega je trenutno u funkciji 450 MW. Četiri bloka su ugašena krajem devedesetih.

Osnovno gorivo novog bloka biće mrki ugljevi Kakanj, Breza i Zenica, navodi se u netehničkom rezimeu zahteva za izdavanje ekološke dozvole.

Kako je na svom sajtu navela EPBiH, očekivana godišnja proizvodnja bloka 8 je 1.755 GWh, dok je investicija u bloka 1,035 milijardi konvertibilnih maraka (oko 500 miliona evra) i u rdunike uglja još 200 miliona KM (oko 100 miliona evra). Način finansiranja je  projektno partnerstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

21. decembar 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

21. decembar 2021. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

21. decembar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

21. decembar 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije