Električna energija

Elektroprivreda BiH nastavlja pripreme za gradnju još jedne elektrane na ugalj – bloka 8 u TE Kakanj

te kakanj blok 8 ekoloska dozvola

Foto: TE Kakanj (foto: EPBiH)

Objavljeno

21.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Osim nastavka gradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, Elektroprivreda BiH (EPBiH) nastavlja i pripreme za gradnju blok 8 u TE Kakanj.

Veliki problemi koje EPBiH ima u realizaciji projekta Tuzla 7 očigledno nisu odvratili ovu kompaniju od novih ulaganja u elektrane na ugalj. Da su pripreme za gradnju kogeneracijskog bloka, snage 300 megavata (MW) za električnu energiju i 300 MW za toplotnu energiju, u TE Kakanj u toku, pokazala je informacija koju je objavilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ministarstvo je saopštilo da je Kantonalni sud u Sarajevu poništio rešenje o ekološkoj dozvoli za projekat blok 8 u TE Kakanj, koje je izdato u julu 2017, i predmet vratilo na ponovni postupak.

Blok 8 je zamenski kapacitet za blokove 1, 2, 3 i 4, koji su već isključeni iz proizvodnje, kao i blok 5, koji će prestati sa radom po puštanju u pogon bloka 8

Ministarstvo sada odlučilo da zbog informisanja javnosti i uključivanja u donošenje odluka stavi na javni uvid netehnički rezime zahteva za izdavanje ekološke dozvole za projekat blok 8.

Rok za davanje primedbi i mišljenja bioje 15 dana i ističe sutra.

Kako je na svom sajtu navela EPBiH, blok 8 u TE Kakanj je zamenski kapacitet za blokove 1, 2, 3 i 4, koji su već isključeni iz proizvodnje, kao i blok 5, koji će prestati sa radom po puštanju u pogon bloka 8.

Investicija u blok 8 procenjena je na oko 500 miliona evra

TE Kakanj ima sedam blokova, ukupne instalirane snage 578 MW, od čega je trenutno u funkciji 450 MW. Četiri bloka su ugašena krajem devedesetih.

Osnovno gorivo novog bloka biće mrki ugljevi Kakanj, Breza i Zenica, navodi se u netehničkom rezimeu zahteva za izdavanje ekološke dozvole.

Kako je na svom sajtu navela EPBiH, očekivana godišnja proizvodnja bloka 8 je 1.755 GWh, dok je investicija u bloka 1,035 milijardi konvertibilnih maraka (oko 500 miliona evra) i u rdunike uglja još 200 miliona KM (oko 100 miliona evra). Način finansiranja je  projektno partnerstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

15 августа 2022 - Proizvodnja struje u Srbiji je u kritičnom stanju i snabdevanje na zimu je neizvesno, tvrdi sindikalac iz EPS-a Dragoslav Ljubičić

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija