Električna energija

Elektroprivreda BiH nastavlja pripreme za gradnju još jedne elektrane na ugalj – bloka 8 u TE Kakanj

te kakanj blok 8 ekoloska dozvola

Foto: TE Kakanj (foto: EPBiH)

Objavljeno

21.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2021.

Komentari

0

Podeli

Osim nastavka gradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, Elektroprivreda BiH (EPBiH) nastavlja i pripreme za gradnju blok 8 u TE Kakanj.

Veliki problemi koje EPBiH ima u realizaciji projekta Tuzla 7 očigledno nisu odvratili ovu kompaniju od novih ulaganja u elektrane na ugalj. Da su pripreme za gradnju kogeneracijskog bloka, snage 300 megavata (MW) za električnu energiju i 300 MW za toplotnu energiju, u TE Kakanj u toku, pokazala je informacija koju je objavilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ministarstvo je saopštilo da je Kantonalni sud u Sarajevu poništio rešenje o ekološkoj dozvoli za projekat blok 8 u TE Kakanj, koje je izdato u julu 2017, i predmet vratilo na ponovni postupak.

Blok 8 je zamenski kapacitet za blokove 1, 2, 3 i 4, koji su već isključeni iz proizvodnje, kao i blok 5, koji će prestati sa radom po puštanju u pogon bloka 8

Ministarstvo sada odlučilo da zbog informisanja javnosti i uključivanja u donošenje odluka stavi na javni uvid netehnički rezime zahteva za izdavanje ekološke dozvole za projekat blok 8.

Rok za davanje primedbi i mišljenja bioje 15 dana i ističe sutra.

Kako je na svom sajtu navela EPBiH, blok 8 u TE Kakanj je zamenski kapacitet za blokove 1, 2, 3 i 4, koji su već isključeni iz proizvodnje, kao i blok 5, koji će prestati sa radom po puštanju u pogon bloka 8.

Investicija u blok 8 procenjena je na oko 500 miliona evra

TE Kakanj ima sedam blokova, ukupne instalirane snage 578 MW, od čega je trenutno u funkciji 450 MW. Četiri bloka su ugašena krajem devedesetih.

Osnovno gorivo novog bloka biće mrki ugljevi Kakanj, Breza i Zenica, navodi se u netehničkom rezimeu zahteva za izdavanje ekološke dozvole.

Kako je na svom sajtu navela EPBiH, očekivana godišnja proizvodnja bloka 8 je 1.755 GWh, dok je investicija u bloka 1,035 milijardi konvertibilnih maraka (oko 500 miliona evra) i u rdunike uglja još 200 miliona KM (oko 100 miliona evra). Način finansiranja je  projektno partnerstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

21. decembar 2021. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

21. decembar 2021. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

21. decembar 2021. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

21. decembar 2021. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković