Električna energija

Rudari štrajkuju, Elektroprivreda BiH najavljuje restrikcije

Rudari prekinuli protest, ali ne kopaju ugalj, pa EPBiH najavljuje restrikcije

Foto: EPBiH

Objavljeno

25.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Više stotina rudara sedam rudnika u sastavu Elektroprivrede BiH (EPBiH) prekinuli su posle dva dana protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, ali proizvodnja uglja i dalje je zaustavljena jer im nisu ispunjeni zahtevi. EPBiH je saopštila da bi zbog prekida proizvodnje uglja moglo da dođe do restrikcija u isporukama električne i toplotne energije.

Vlada FBiH pozvala je rudare na razgovor, ali su oni to odbili jer ne žele da pregovaraju o svojim zahtevima. Rudari su protest počeli u utorak, a noć između utorka i srede proveli su na otvorenom ispred Vlade FBiH.

Rudari traže da im se ne smanjuju plate

Glavni zahtevi rudara sada su da se poveže staž radnicima u sedam rudnika, da se stavi van snage pravilnik po kojem se visina osnovne plate rudara u jami sa sadašnjih 850 konvertibilnih maraka (oko 430 evra) smanjuje na 570 KM (oko 280 evra), da se smeni generalni direktor EPBiH i sedam direktora rudnika uglja i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM (oko 500 evra) u rudarskm sektoru u FBiH.

Inače, poslednjih nekoliko godina česti su protesti i štrajkovi rudara u BiH, a glavni razlog je restrukturiranje sedam rudnika. Naime, EPBiH namerava da smanji broj rudara i da postepeno zatvori rudnike.

Husić: rudari nisu mogli da izdrže još jednu noć na otvorenom

Sinan Husić, predsednik Sindikata radnika rudnika, izjavio je u sredu popodne da su čekali odgovore Vlade FBiH do 15 sati, preneli su lokalni mediji.

Do tada nisu dobili odgovore, što, kako je dodao, znači da zahtevi nisu ispunjeni.

Rudari će se vratiti u rudnike jer nisu spremni fizički da izdrže još jednu noć na otvorenom, ali proizvodnja neće biti nastavljena dok se ne ispune zahtevi, istakao je on.

Na protestu su učestvovali rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica. Protestu rudara pridružio se i popularni bend „Dubioza kolektiv“, koji je odsvirao više pesama, a stanovnici Sarajeva rudarima su tokom protesta donosili ćebad i hranu.

EPBiH: prete restrikcije

Elektroprivreda BiH je saopštila da su depoi Termoelektrane u Tuzli bez zaliha uglja i da je dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno ugrožena zbog štrajka u rudnicima.

Redukcije u isporuci i snabdevanju kupaca su sve izvesnije, saopštila je kompanija, prenela je televizija BHRT.

Sinoć u 22 sata zaustavljen je Bloka 4 u TE Tuzla, a u pogon je kao zamenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom.

TE Tuzla je, kako se navodi, obavestila potrošače toplotne energije i tehnološke pare o mogućim redukcijama. U TE Kakanj su zbog otežanog rada TE Tuzla u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu je pod znakom pitanja zbog tehnološkog i sigurnosnog aspekta, navela je EPBiH.

Vlada FBiH: neki zahtevi su prihvatljivi, drugi nisu

Vlada FBiH je posle početka protesta formirala radnu grupu za pregovore sa rudarima. Premijer Fadil Novalić izjavio je da je želeo od rudara da čuje šta je tačan problem, ali nije dobio odgovor.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, prvog dana protesta pokušao je da se obrati rudarima, ali su mu oni okrenuli leđa.

Premijer FBiH Novalić: nisam čuo šta je problem

Neki zahtevi su logični i biće prihvaćeni, ali neki ne, pa je potrebno razgovarati, rekao je on, i dodao da nemoguće smeniti svih sedam direktora rudnika jer bi to izazvalo kolaps.

Premijer Fadil Novalić uputio je zahtev predsedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o zahtevima rudara.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

25. novembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

25. novembar 2021. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

25. novembar 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. novembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.