Električna energija

Rudari štrajkuju, Elektroprivreda BiH najavljuje restrikcije

Rudari prekinuli protest, ali ne kopaju ugalj, pa EPBiH najavljuje restrikcije

Foto: EPBiH

Objavljeno

25.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Više stotina rudara sedam rudnika u sastavu Elektroprivrede BiH (EPBiH) prekinuli su posle dva dana protest ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, ali proizvodnja uglja i dalje je zaustavljena jer im nisu ispunjeni zahtevi. EPBiH je saopštila da bi zbog prekida proizvodnje uglja moglo da dođe do restrikcija u isporukama električne i toplotne energije.

Vlada FBiH pozvala je rudare na razgovor, ali su oni to odbili jer ne žele da pregovaraju o svojim zahtevima. Rudari su protest počeli u utorak, a noć između utorka i srede proveli su na otvorenom ispred Vlade FBiH.

Rudari traže da im se ne smanjuju plate

Glavni zahtevi rudara sada su da se poveže staž radnicima u sedam rudnika, da se stavi van snage pravilnik po kojem se visina osnovne plate rudara u jami sa sadašnjih 850 konvertibilnih maraka (oko 430 evra) smanjuje na 570 KM (oko 280 evra), da se smeni generalni direktor EPBiH i sedam direktora rudnika uglja i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM (oko 500 evra) u rudarskm sektoru u FBiH.

Inače, poslednjih nekoliko godina česti su protesti i štrajkovi rudara u BiH, a glavni razlog je restrukturiranje sedam rudnika. Naime, EPBiH namerava da smanji broj rudara i da postepeno zatvori rudnike.

Husić: rudari nisu mogli da izdrže još jednu noć na otvorenom

Sinan Husić, predsednik Sindikata radnika rudnika, izjavio je u sredu popodne da su čekali odgovore Vlade FBiH do 15 sati, preneli su lokalni mediji.

Do tada nisu dobili odgovore, što, kako je dodao, znači da zahtevi nisu ispunjeni.

Rudari će se vratiti u rudnike jer nisu spremni fizički da izdrže još jednu noć na otvorenom, ali proizvodnja neće biti nastavljena dok se ne ispune zahtevi, istakao je on.

Na protestu su učestvovali rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica. Protestu rudara pridružio se i popularni bend „Dubioza kolektiv“, koji je odsvirao više pesama, a stanovnici Sarajeva rudarima su tokom protesta donosili ćebad i hranu.

EPBiH: prete restrikcije

Elektroprivreda BiH je saopštila da su depoi Termoelektrane u Tuzli bez zaliha uglja i da je dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno ugrožena zbog štrajka u rudnicima.

Redukcije u isporuci i snabdevanju kupaca su sve izvesnije, saopštila je kompanija, prenela je televizija BHRT.

Sinoć u 22 sata zaustavljen je Bloka 4 u TE Tuzla, a u pogon je kao zamenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom.

TE Tuzla je, kako se navodi, obavestila potrošače toplotne energije i tehnološke pare o mogućim redukcijama. U TE Kakanj su zbog otežanog rada TE Tuzla u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu je pod znakom pitanja zbog tehnološkog i sigurnosnog aspekta, navela je EPBiH.

Vlada FBiH: neki zahtevi su prihvatljivi, drugi nisu

Vlada FBiH je posle početka protesta formirala radnu grupu za pregovore sa rudarima. Premijer Fadil Novalić izjavio je da je želeo od rudara da čuje šta je tačan problem, ali nije dobio odgovor.

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, prvog dana protesta pokušao je da se obrati rudarima, ali su mu oni okrenuli leđa.

Premijer FBiH Novalić: nisam čuo šta je problem

Neki zahtevi su logični i biće prihvaćeni, ali neki ne, pa je potrebno razgovarati, rekao je on, i dodao da nemoguće smeniti svih sedam direktora rudnika jer bi to izazvalo kolaps.

Premijer Fadil Novalić uputio je zahtev predsedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o zahtevima rudara.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Privreda cene struje Srbija BiH Crna Gora

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom