Električna energija

EPBiH restrukturira rudnike uglja, smanjuje broj zaposlenih

EPBiH restrukturira rudnike uglja smanjuje broj zaposlenih

Slika: ArtTower from Pixabay

Objavljeno

20.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Državno preduzeće EPBiH postiglo je dogovor o smanjenju broja zaposlenih u svojih sedam rudnika uglja da bi njihovo poslovanje učinilo održivim. Pre sporazuma s vladom i sindikalcima, ovaj proizvođač električne energije je objavio da će morati da prestane da koristi to fosilno gorivo.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda BiH (EPBiH), koja je u njenom vlasništvu, izašli su posle razgovora s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH s planom smanjenja troškova, jer kompanijini rudnici uglja nagomilavaju dugove. Broj zaposlenih do 2023. treba da se smanji sa 7.200 na 5.200.

Do sporazuma o restrukturiranju tog dela poslovanja došlo je putem tripartitnog socijalnog dijaloga. EPBiH je saopštio da će platiti zaostala davanja tako da ukupno 419 ljudi može da se penzioniše do kraja godine.

EPBiH izdvaja 64 miliona evra da reorganizuje rudnike uglja

Sindikat je naveo da će jedan broj radnika i radnica obezbediti prekvalifikaciju, a da će deo dobiti otpremnine. Preostali zaposleni u društvima koja upravljaju rudnicima biće prebačeni u druge firme u sklopu EPBiH. Sporazum je postignut ubrzo nakon što je kompanija priznala da poslovanje u sektoru uglja postaje neisplativo i da će u okviru procesa priključenja Evropskoj uniji cela zemlja morati da odbaci navedeno fosilno gorivo.

Kompanija se obavezala da će izdvojiti 64 miliona evra za program restrukturiranja i još 66 miliona za kapitalnu potrošnju

Navedene firme upravljaju nad sedam rudnika uglja. To su Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica, Abid Lolić i Gračanica. EPBiH je objavio da je namenio 125 miliona konvertibilnih maraka ili 64 miliona evra za troškove restrukturiranja i još 130 miliona (66 miliona evra) za investicije, uz tvrdnju da neće podići cene struje.

Broj zaposlenih će se skoro prepoloviti s nivoa iz 2009. godine

O sporazumu će se glasati 25. maja na skupštini akcionara. Kada je EPBiH 2009. preuzeo rudnike, u firmama koje njima upravljaju bilo je skoro 10.500 radnika i radnica. Portfelj kompanije se sastoji od 1,74 gigavata ukupnog kapaciteta dve termoelektrane na ugalj, 518 megavata u hidrocentralama i jedne nove vetroelektrane od 48 megavata.

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić je izjavio da nijedna zaposlena osoba neće ostati nezbrinuta. Ranije je obećao da će biti ukinuta samo administrativna radna mesta i da nijedan rudar neće biti otpušten.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.