Električna energija

EPBiH restrukturira rudnike uglja, smanjuje broj zaposlenih

EPBiH restrukturira rudnike uglja smanjuje broj zaposlenih

Slika: ArtTower from Pixabay

Objavljeno

20.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Državno preduzeće EPBiH postiglo je dogovor o smanjenju broja zaposlenih u svojih sedam rudnika uglja da bi njihovo poslovanje učinilo održivim. Pre sporazuma s vladom i sindikalcima, ovaj proizvođač električne energije je objavio da će morati da prestane da koristi to fosilno gorivo.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda BiH (EPBiH), koja je u njenom vlasništvu, izašli su posle razgovora s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH s planom smanjenja troškova, jer kompanijini rudnici uglja nagomilavaju dugove. Broj zaposlenih do 2023. treba da se smanji sa 7.200 na 5.200.

Do sporazuma o restrukturiranju tog dela poslovanja došlo je putem tripartitnog socijalnog dijaloga. EPBiH je saopštio da će platiti zaostala davanja tako da ukupno 419 ljudi može da se penzioniše do kraja godine.

EPBiH izdvaja 64 miliona evra da reorganizuje rudnike uglja

Sindikat je naveo da će jedan broj radnika i radnica obezbediti prekvalifikaciju, a da će deo dobiti otpremnine. Preostali zaposleni u društvima koja upravljaju rudnicima biće prebačeni u druge firme u sklopu EPBiH. Sporazum je postignut ubrzo nakon što je kompanija priznala da poslovanje u sektoru uglja postaje neisplativo i da će u okviru procesa priključenja Evropskoj uniji cela zemlja morati da odbaci navedeno fosilno gorivo.

Kompanija se obavezala da će izdvojiti 64 miliona evra za program restrukturiranja i još 66 miliona za kapitalnu potrošnju

Navedene firme upravljaju nad sedam rudnika uglja. To su Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica, Abid Lolić i Gračanica. EPBiH je objavio da je namenio 125 miliona konvertibilnih maraka ili 64 miliona evra za troškove restrukturiranja i još 130 miliona (66 miliona evra) za investicije, uz tvrdnju da neće podići cene struje.

Broj zaposlenih će se skoro prepoloviti s nivoa iz 2009. godine

O sporazumu će se glasati 25. maja na skupštini akcionara. Kada je EPBiH 2009. preuzeo rudnike, u firmama koje njima upravljaju bilo je skoro 10.500 radnika i radnica. Portfelj kompanije se sastoji od 1,74 gigavata ukupnog kapaciteta dve termoelektrane na ugalj, 518 megavata u hidrocentralama i jedne nove vetroelektrane od 48 megavata.

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić je izjavio da nijedna zaposlena osoba neće ostati nezbrinuta. Ranije je obećao da će biti ukinuta samo administrativna radna mesta i da nijedan rudar neće biti otpušten.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

20. maj 2021. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

20. maj 2021. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

20. maj 2021. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

20. maj 2021. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze