OIE

EPBiH želi da zakupi ili kupi zemljište za postavljanje solarnih elektrana

EPBiH zeli da zakupi ili kupi zemljiste za postavljanje solarnih elektrana

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

14.07.2021.

Podeli

Objavljeno

14.07.2021.

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) uputila je poziv lokalnim samoupravama i pravnim i fizičkim licima za iskazivanje interesa za prodaju, zakup ili drugi odgovarajući način korišćenja zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Zakup i kupovina zemljišta za gradnju solarnih elektrana je novi model na koji se odlučila Elektroprivreda BiH kako bi povećala proizvodnu energije iz obnovljivih izvora energije. Slične modele sve češće posednjih godina koriste i druge državne elektroprivrede u regionu.

Zakup građevinskog ili zemljišta gde je moguće obaviti prenamenu za izgradnju solarnih elektrana biće dogovaran na period od najmanje 25 godina, saopštio je EPBiH.

Zakup će se ugovarati na najviše 25 godina

Prednost pri odabiru imaju lokacije s većim brojem sunčanih sati u toku godine i boljim mikrolokacijskim uslovima, a poziv zainteresovanim stranama otvoren je do 31. decembra.

Kada je reč o lokalnim samoupravama traže se one koji žele da daju u zakup ili drugi odgovarajući način korišćenja građevinskog ili zemljišta koje je moguće prenameniti za izgradnju fotonaponskih elektrana. Projekti bi se realizovali kroz uspostavljanje partnerskih odnosa sa lokalnom zajednicom.

Lokalne samouprave mogu da ponude zemlju minimalne površine 100.000 kvadrata, a fizička i privatna lica 50.000 kvadrata

Zemlja lokalnih samouprava mora da imaju površinu od najmanje 100.000 kvadrata.

Od pravnih i fizičkih lica traže se ponude za prodaju ili zakup građevinskog ili zemljišta koje je moguće prenameniti za izgradnju fotonaponskih elektrana. Pravna i fizička lica moraju biti vlasnici ove imovine, čija minimalna površna mora biti 50.000 kvadrata, navodi se u javnom pozivu.

Ugljenokopi, kupovina projekata, saradnja sa opštinama…

Državne elektroprivrede u regionu na razne načine pokušavaju da povećaju proizvodnju zelene energije. Pre nekoliko dana EPBiH je najavio da će graditi solarne elektrane na ugljenokopima, a nedavno je slično saopštila i Elektroprivreda Srbije (EPS).

Osim korišćenja ugljenokopa, elektroprivrede pribegavaju i javnim pozivima za saradnju sa lokalnim samoupravama i privatnim firmama.

Javne pozive za kupovinu projekata objavili HEP, EPBiH i EPHZHB

HEP je prvi javni poziv za preuzimanje projekata za obnovljive izvore energije objavio u februaru 2019, a drugi jula 2020. Hrvatska kompanija je osim partnera – fizičkih i pravnih lica, koji su spremni da projekte prodaju, tražila i lokalne samouprave sa kojima bi zajedno gradila solarne elektrane.

EPBiH je javni poziv o kupovini projekata objavio prošle godine, a direktor Damir Andelija izjavio je da pregovaraju o kupovini 15 projekata. Poslednja kompanija koja je povukla ovakav potez je Elektroprivreda HZHB (EPHZHB), u maju ove godine.

Srbija je pre nekoliko dana omogućila davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za gradnju solarnih elektrana i vetroparkova.

Komentara: (3)
Dragan / 06.02.2023.

Prodaem zemnjiste 50 000 metra kvadratnih,ravnica obuhvatena sa 24 suncevih casa,udaljena povrsina na 15 km,od kumanova, na 30 metara od avtoputa skopje-sofija,ima i stub dalekovoda u samoj parceli koji e na samom uglu te iste parcele, kako i postoeci trasformatori za trofaznu struju na udaljenost od 0,5 do 1 km i
ima mogucnost da se preimenue u gradezno zemjiste bez ikakvih problema,oko ravnice nema nikakve sume,iskljucivo samo sunce,perfektna mesto polozba za ozbiljne kompanije koje se bave ovim poslom,posedujemo dokumentaciju za sopstvenost imovine toest,, imotan list , skice i dr.cena po digivoru,pozdrav

radenko visic / 05.07.2023.

Prodajem ili izdajem 600 000 m2 zemljista koje se nalazi u Bileca ko. Simijova juzna strana ima struja visoki napon, ima put R431 kuca sa pomocnim objektima POGODNO ZA SOLARNU ELEKTRANU sve 1/1
tel. 387 66 535 498

Negosava Kessler / 08.03.2024.

Imam 1,25ha jugozapadna suncana parcela u blizini je dalekovod

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. jul 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

14. jul 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

14. jul 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. jul 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra