OIE

Hrvatska elektroprivreda traži partnere zainteresovane za razvoj i prodaju projekata OIE

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda d.d (HEP) istražuje mogućnost razvoja i izgradnje projekata obnovljivih izvora energije (OIE) u Hrvatskoj i integracije već gotovih ili u visokom stepenu razvoja OIE projekata u svoj proizvodni portfolio, navodi se u javnom pozivu kompanije za dostavljanje izjava o zainteresovanosti.

HEP traži zainteresovane Partnere za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Republike Hrvatske, i to jedinice lokalne samouprave (gradove i opštine) zainteresovane za izgradnju solarnih elektrana koje će doprinos razvoju i izgradnji projekata dati kroz zajedničku pripremu prostorno-planske dokumentacije za projekte solarnih elektrana, površine veće od 100.000 m2, i partnere (pravna ili fizička lica).

Poziv zainteresovanim partnerima odnosi se na partnere zainteresovane za: prodaju projekata neintegrisanih solarnih elektrana u razvoju, snage od 2 MW i veće, prodaju projekata vetroelektrana u razvoju, prodaju projekata vetroelektrana u pogonu, prodaju projekata hidroelektrana u razvoju, snage od 1 MW i veće, i prodaju projekata hidroelektrana u pogonu, snage od 1 MW i veće.

HEP poziva sve zainteresovane strane da pošalju Pismo o namerema do zaključno 31. decembra 2019. godine.

HEP planira ulaganja od milijardu kuna godišnje u OIE

HEP planira da ulaže prosečno milijardu kuna (oko 135 miliona evra) godišnje u hidroelektrane i ostale obnovljive izvore energije, što će omogućiti povećanje udela OIE sa 35% na 50% do 2030. godine, saopštio je HEP u decembru 2018. godine.

Taj cilj HEP planira da postigne revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana i ulaganjima u ostale obnovljive izvore energije, saopštila je kompanija.

U revitalizaciju hidroelektrana HEP planira da uloži ukupno oko 3,6 milijardi kuna (oko 487 miliona evra), od čega je do danas uloženo oko 1,4 milijarde kuna (oko 189,4 miliona evra), dok će do završetka revitalizacije 2028. godine uložiti još oko 2,2 milijarde kuna (oko 297,6 miliona evra). Rezultat tog investicionog ciklusa biće dodatnih 160 megavata nove snage u hidroelektranama, što odgovara snazi jedne velike hidroelektrane koja bi bila šesta po veličini među postojećim HEP-ovim hidroelektranama, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

6. februar 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. februar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

6. februar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

6. februar 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage