OIE

HEP najavio ulaganja u OIE od prosečno milijardu kuna godišnje – cilj udeo od 50% do 2030.

Foto: HEP

Objavljeno

07.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da ulaže prosečno milijardu kuna (oko 135 miliona evra) godišnje u hidroelektrane i ostale obnovljive izvore energije, što će omogućiti povećanje udela OIE sa 35% na 50% do 2030. godine, saopštio je HEP.

Taj cilj HEP planira da postigne revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana i ulaganjima u ostale obnovljive izvore energije, saopštio je HEP nakon puštanja u probni rad agregata B Hidroelektrane (HE) Ozalj 1.

U revitalizaciju hidroelektrana HEP planira da uloži ukupno oko 3,6 milijardi kuna (oko 487 miliona evra), od čega je do danas uloženo oko 1,4 milijarde kuna (oko 189,4 miliona evra), dok će do završetka revitalizacije 2028. godine uložiti još oko 2,2 milijarde kuna (oko 297,6 miliona evra). Rezultat tog investicionog ciklusa biće dodatnih 160 megavata nove snage u hidroelektranama, što odgovara snazi jedne velike hidroelektrane koja bi bila šesta po veličini među postojećim HEP-ovim hidroelektranama, navodi se u saopštenju.

U toku tender za izgradnju solarne elektrane Cres

HEP je ove godine pokrenuo ulaganja i u ostale obnovljive izvore energije. U toku je tender za izgradnju solarne elektrane na ostrvu Cres, projekat koji će HEP realizovati bez državnih podsticaja, a pri kraju su pregovori o preuzimanju projekta u razvoju solarne elektrane na ostrvu Vis, kao i još jedne sunčane elektrane i dva vetroparka. Već u 2019. godini HEP će u solarne i vetroelektrane uložiti 600 milijuna kuna (oko 81 milion evra), navodi se u saopštenju.

Hidroelektrane su pouzdan i konkurentan izvor zelene energije i zato HEP veliku pažnju posvećuje njihovoj modernizaciji i produženju životnog veka, saopštava kompanija i dodaje da će sledeće godine biti završeni projekti revitalizacije hidroelektrana Zakučac, Dubrovnik i Fužine, nastavljeni radovi na hidroelektranama Ozalj i Gojak i započeti revitalizacija hidroelektrana Varaždin i Senj.

Prva etapa revitalizacije HE Ozalj 1 završena je početkom 2018. godine, dok će treća etapa revitalizacije biti završena u 2019. godini. Ukupna vrednost sve tri etape revitalizacije HE Ozalj 1 iznosi 60 miliona kuna (oko 8,12 miliona evra) i njenim završetkom ukupna snaga hidroelektrane povećaće se sa 3,3 MW na 4 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. decembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. decembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. decembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. decembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu