OIE

HEP planira da na Cresu sagradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

HEP-ce-na-Cresu-graditi-solarnu-elektranu-snage-65-MW

Slika: Primorsko-goranska županija

Objavljeno

02.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Primorsko-goranska županija, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca Samostan sv. Frane – Cres i Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisali su Sporazum o saradnji na projektu Solarna elektrana (SE) Orlec Trinket na otoku Cresu – najveću takve vrste u ovoj zemlji.

Trenutno najveće SE u Hrvatskoj imaju snagu od jednog MW, a kako je saopštio HEP, SE Orlec Trinket imaće snagu 6,5 MW i očekivanu proizvodnju od 8,5 GWh. Vrednost projekta je 45 miliona kuna (6,1 milion evra).

Ovo će biti prva SE u sastavu HEP-a koja neće biti na krovovima poslovnih zgrada ove kompanije. Od 2014. HEP je postavio devet takvih SE.

Do potpisivanja sporazuma je došlo tako što je Primorsko-goranska županija dostavila nameru za ustupanje projekta na javni poziva HEP-a, koji je, posle analize, gradnju SE ocenio isplativim, naveo je HEP.

Projekt je do dobijanja lokacijske dozvole, početkom juna, razvijao Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije. Potpisivanjem sporazuma, Zavod će ustupiti HEP-u lokacijsku dozvolu za izgradnju SE Orlec Trinket Istok, čime HEP postaje nosilac projekta.

HEP se obavezuje da nastavi aktivnosti na pripremi izgradnje što uključuje izradu glavnog projekta, dobijanje građevinske dozvole, obezbeđivanje novca za gradnju. Samostan se obavezuje da zemljište u svom vlasništvu, na kojem se planira izgradnja, da u zakup HEP-u na 25 godina, naveo je HEP u saoštenju.

SE Orlec Trinket Istok trebalo bi da se izgradi na parceli od 17 hektara, oko dva kilometra severno od naselja Orlec na Cresu.

Strategija razvoja HEP – udeo OIE da dostigne 70 odsto do 2050.

Projekt SE Orlec Trinket prvi je HEP-ov projekt u sklopu planiranog ciklusa samostalnog razvoja ili akvizicije projekata izgradnje SE koje nisu na krovovima objekata. Razvoj ovih, ali i elektrana koje koriste ostale obnovljive izvore energije (OIE), pre svega vetroelektrana, deo je Strategije razvoja HEP, u kojoj je planirano povećanje udela OIE u proizvodnji električne energije kompanije na 50 odsto do 2030. odnosno 70 do 2050. Godine, naveo je HEP u saopštenju.

Pre nekoliko nedelja, Zoran Miliša iz uprave firme RWE Energija, u vlasništvu nemačke kompanije RWE, izjavio je da su RWE Energija i HEP razmatrali ulaganje u solarnu elektranu, a kao moguća lokacija razmatrana je Dalmacija.

Primorsko-goranska županija paralelno je s razvojem projekta Orlec Trinket Istok započela i razvoj projekta SE Orlec Trinket Zapad snage 4,14 MW.

Sporazum su potpisali Marina Medarić, zamenica župana Primorsko-goranske županije, Zdravko Tuba, gvardijan Samostana sv. Frane – Cres i Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

2. jul 2018. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

2. jul 2018. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

2. jul 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

2. jul 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju