OIE

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

Daniel Berg, Milorad Grčić i Bonnie Norman (slika: EPS)

Objavljeno

17.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada, pre svega brzorastuće vrbe, za proizvodnju električne energije u termoelektranama na ugalj.

Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, Bonnie Norman, predsednica E3 International, kao i predstavnici Vlade Srbije, ambasada i međunarodnih institucija, obišli su zasad brzorastućih vrba na obodu kopa Polje „G“ u Rudarskom basenu „Kolubara“, koji, kako je saopštio EPS, predstavlja pilot fazu SLLES projekta (podizanje brzorastućih zasada biomase – energetske vrbe) u EPS-u.

Na površini od 3,17 hektara zasađene su domaća bela vrba i skandinavska inger vrba, čijim sečenjem se dobija 112 tona biomase po hektaru.

Projekat obezbeđuje rekultivaciju neiskorišćene i degradirane zemlje, i proizvodnju energije iz biomase

Bonnie Norman izjavila je da u Srbiji postoji 1,6 miliona hektara neiskorišćene i degradirane zemlje, u šta spadaju rudnici i odlagališta. Projekat, kako je istakla, obezbeđuje rekultivaciju tog zemljišta, i proizvodnju energije iz biomase, ali može otvoriti nova radna mesta i omogućiti lakšu energetsku tranziciju.

Vrba, koja je zasađena pored Polja „G“, u roku od 25 godina može da bude 12 puta posečena kako bi se koristila u termoelektranama zajedno s lignitom za proizvodnju električne energije, rekla je Norman.

Zajedničkim sagorevanjem ugalj i biomasa daće čistiji vazduh

Zajedničkim sagorevanjem, prema njenim rečima, ugalj i biomasa daće čistiji vazduh. Norman tvrdi da je reč o isplatljivoj investiciji koja će već u roku od pet godina pokazati rezultate.

Na jesen, kako je najavila, počinje rekultivacija novih hektara zemljišta oko kolubarskih površinskih kopova.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara kop
Lokacija na obodu kopa gde su posađene vrbe (slika: SLLES)

Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a, izjavio je da su proizvodnja zelene energije i zaštita životne sredine visoko na listi prioriteta kompanije.

„Glavni prioritet EPS-a je proizvodnja električne energije, ali odmah sledeći je proizvodnja zelene energije, odnosno povećanje procenta zelene energije unutar EPS-a i zaštita životne sredine. U ekološke projekte EPS je dosad uložio 540 miliona evra i nastavlja sa ulaganjem”, dodao je Grčić.

Danijel Berg, savetnik u kompaniji E3 International i bivši direktor EBRD-a u Srbiji, zahvalio je direktoru EPS-a na podršci i odličnoj saradnji u prethodnom periodu.

Brzorastući zasadi na 75.000 hektara mogu da zamene 10 odsto uglja

Na sajtu projekta SLLES (Sustainable Land, Livelihoods and Energy Initiative Serbia (SLLES)) – Inicijativa za održivo zemljište, sredstva za život i energiju u Srbiji navodi se da će rešenja za bioekonomiju igrati ključnu ulogu u eneretskoj tranziciji i to zasnovano na tri elementa, od kojih su jedan brzorastući energetski zasadi drveća (vrba) i trske (Arundo) za proizvodnju drvne biomase, odnosno biogasa, za toplotnu i električnu energiju.

Ova rešenja se trenutno kroz pilot-projekte sprovode na tri lokacije u Vojvodini i u blizini rudarskog kopa EPS-a.

Procenjuje se da biomasa od brzorastućih zasada sa 75.000 hektara može da obezbedi 10 odsto energije koja se u Srbiji sada dobija iz uglja kroz zajedničko loženje u termoelektranama na ugalj, navodi se na sajtu.

Projekat je podržala Austrijska agencija za razvoj (eng. Austrian Development Agency).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

17. septembar 2021. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

17. septembar 2021. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

17. septembar 2021. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. septembar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti