OIE

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Foto: iStock

Objavljeno

29.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Beogradski energetski forum će 13. i 14. maja biti mesto započinjanja velikih partnerstava i razgovora o finansiranju i prilika za izvođače i dobavljače u sektoru energetike u Jugoistočnoj Evropi. Pridružite se globalnim i regionalnim igračima u oblasti struje, obnovljivih izvora energije i skladištenja energije koji će prisustvovati konferenciji i pokrenuti pobednička partnerstva. Pronađite kupca ili investitora za svoj projekat ili projekte za proizvodnju zelene energije.

Četiri stotine učesnika i učesnica iz 26 zemalja širom planete dolazi na Beogradski energetski forum 2024. Neke od 150 kompanija koje su najavljene su već prisutne na tržištima u Jugoistočnoj Evropi.

Balkan Green Energy News svojom konferencijom BEF, koja se održava 13. i 14. maja, kreira platformu za spajanje kompanija koje razvijaju projekte sa investitorima. Čuvena svetska imena u sektorima struje, energije iz obnovljivih izvora i skladištenja energije kreću da se priključe investicionom bumu koji se zahuktava u ovom regionu.

Kompanije nameravaju da prošire poslovanje, budući da sazrevaju nebrojeni projekti vetroelektrana i solarnih parkova. U planu su stotine gigavata kapaciteta u različitim fazama razvoja.

Developeri traže partnere i kupce za projekte koji su pred izgradnjom

Firme koje razvijaju projekte žele da prodaju velike udele u njima, prikupe kapital ili u potpunosti unovče ono što su razvili. Trebaju im partneri i kupci.

Operator sistema prenosa električne energije Elektromreža Srbije (EMS) nedavno je odobrila uslove priključenja za projekte elektrana na obnovljive izvore za koje su zahtevi podneseni po novim propisima.

U ovom trenutku predstoje brojne transakcije na tržištu i to je prilika za investitore da učestvuju u uznapredovalim projektima za koje je prostor u strujnoj mreži u Srbiji rezervisan, ili da ih kupe.

Zapadni Balkan očekuju M&A sporazumi teške kategorije

Tržište na Zapadnom Balkanu prelazi u fazu u kojoj su Turska i susedne zemlje članice Evropske unije, a tamo su u toku integracije i akvizicije (za njih se na engleskom koristi akronim M&A) teške kategorije.

Rumunija se probila među najatraktivnija tržišta. Public Power Corp. (PPC), pod kontrolom grčke države, preuzeo je pre godinu dana celokupno poslovanje italijanskog Enela u toj zemlji. A onda je nastavio da raste. Ta energetska kompanija se takođe širi drugde u regionu. I Hellenic Energy je ušao u Rumuniju i razvija portfelj fotonaponskih projekata od preko 800 megavata.

Investicije u zelenu energetiku na Zapadnom Balkanu odražavaju trend iz šireg regiona

PowerChina je preko jedne svoje ispostave akvirirala 51 odsto projekta vetroelektrane Vetrozelena u Srbiji, od 291 megavata. Razvio ga je CWP Europe. Alcazar Energy iz Luksemburga je još jedan primer nadolazećeg talasa investicija na Zapadnom Balkanu. U septembru je objavio da preuzima projekat vetroparka Bijela od 118 megavata u Crnoj Gori.

Tendencije su jasne. Međunarodni investitori ulaze da preuzmu projekte u naprednoj fazi. Ili se udružuju sa domaćim partnerima da iskoriste dobre uslove. Metaforički rečeno, vetrovi su trenutno povoljni, a vreme je sunčano.

Developeri i druge kompanije će na forumu, koji okuplja sve relevantne zainteresovane strane u procesu razvoja projekata, moći da od međunarodnih finansijskih institucija (IFI) i komercijalnih banaka čuju koje mogućnosti imaju za finansiranje.

Međunarodne kompanije su opredeljene za akvizicije, a sazreva na stotine projekata

Direktori se spremaju za pregovore sa firmama koje razvijaju projekte i utvrđuju koji su kvalitetni. Oni zakazuju poslovne, B2B sastanke na Beogradskom energetskom forumu. Javite nam se ukoliko možemo da vam pomognemo i ne zaboravite da se registrujete za učestvovanje na ovom događaju.

Lokalna preduzeća u Jugoistočnoj Evropi mogu da zaplivaju na talasu investicija

Beogradski energetski forum su podržale najvažnije institucije, asocijacije i kompanije na regionalnom tržištu. Sponzori i partneri tog okupljanja održaće prezentacije i razgovaraće o najvećim projektima na nizu panela, posvećenih najbitnijim temama u regionu u sferi obnovljive energije.

Kompanijama treba oprema i usluge da materijalizuju svoje velike investicije u vetar i solar u Jugoistočnoj Evropi

Energetske kompanije će u glavnim crtama predstaviti poslednje kupoprodajne sporazume i nagovestiti koji su im dalji koraci u pogledu ulaganja. O vrhunskim brendovima koji učestvuju možete više saznati na veb stranici konferencije.

Njihovi predstavnici su u potrazi za uslugama i opremom. To bi mogao da bude velik podstrek i za domaće firme, pogotovo u domenu građevinarstva, konsaltinga i pravnih usluga.

Strateški projekti u zelenoj energetici na putu da poguraju energetsku tranziciju na Zapadnom Balkanu

Uskoro se očekuje niz sporazuma sa vladama na Zapadnom Balkanu u formi strateških partnerstava. To je u ovom regionu nov model, koji je na putu da omogući ubrzavanje energetske tranzicije.

Posebno treba naglasiti da takvi veliki projekti vetroelektrana i fotonaponskih i postrojenja za skladištenje energije u baterijama otvaraju mogućnosti za infrastrukturne i tehnološke kompanije u regionu i šire. Velikim investitorima će na terenu trebati izvođači i dobavljači.

Na Beogradski energetski forum dolaze kompanije koje sa državnim zvaničnicima pregovaraju o strateškim partnerstvima i ulažu napore da nesmetano napreduju ka tom cilju. To je prilika za lokalna preduzeća da se susretnu sa globalnim igračima i predstave im kako bi mogla da doprinesu glavnim projektima u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

29. april 2024. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

29. april 2024. - Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

29. april 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

29. april 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva