OIE

EPS i Vetrozelena potpisali ugovore o otkupu električne energije, balansiranju i premijama

vetrozelena eps ugovori maja turkovic dusan zivkovic dubravka djedovic

Foto: Danilo Mijatović

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Podeli

Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije i firma Vetrozelena potpisali su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti i Ugovor o tržišnoj premiji za projekat vetroparka Vetrozelena.

Ugovori između Elektroprivrede Srbije (EPS) i Vetrozelene, koja je u vlasništvu kompanija PowerChina i CWP, su prvi ugovori na osnovu prve aukcije za dodelu premija koje je raspisala Srbija, saopštio je EPS.

Vetrozelena, snage 291 MW, je jedan od četiri projekta koja su popunila kvotu od 400 MW na prvoj aukciji za vetroelektrane. Projekat je dobio premije za 210 MW.

EPS je naveo da će po završetku gradnje vetroparka Vetrozelena, koji bi trebalo da bude na mreži krajem 2025, preuzimati svu proizvedenu električnu energiju. Ugovore su potpisali Dušan Živković v. d. generalnog direktora EPS-a i direktori Vetrozelene Kitao Gao i Maja Turković.

Živković: Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima

Ugovori su, prema rečima Dušana Živkovića, potvrda da je EPS pouzdan partner za investitore u zelenu energiju.

„Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, što će EPS-u omogućiti nastavak procesa komercijalizacije kompanije, ali i dodatni profit“, naveo je Živković.

Otkupom električne energije iz obnovljivih izvora, EPS, kako je dodao, povećava udeo zelene energije u svom portfelju, a to je važno zbog energetske tranzicije i uvođenja „ekoloških taksi na proizvodnju električne energije“.

Đedović Handanovć: Sva struja iz projekata koji su dobili premije biće iskorišćena za snabdevanje naših građana, a ne za izvoz

Dubravka Đedović Handanovć, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da je Vetrozelena prva od devet elektrana na obnovljivu energiju u sistemu tržišne premije i najveća za koju su dodeljeni ti podsticaji.

Vetroelektrana će, kako je navela, proizvoditi električnu energiju za oko 180.000 građana, po najnižoj ceni na aukciji od oko 64 evra po megavat-satu, što je skoro dvostruko niže od trenutne tržišne cene.

Ugovori koji su danas potpisani primer su i za druge projekte, jer će sva proizvedena energija biti iskorišćena za snabdevanje naših građana, a ne za izvoz, naglasila je Đedović Handanović.

„Država će od  aukcija prihodovati 12-28 miliona evra“

Đedović Handanović je podsetila da pre godinu dana nije postojao adekvatan regulatorni okvir koji bi podstakao ulaganja u kapacitete koji koriste energiju vetra i sunca, kao ni mogućnost da investitori dobiju adekvatnu sigurnost za balansiranje energije. Zahvaljujući izmenama regulatornog okvira uspešno je su sprovedene najveće aukcije u ovom regionu, dodala je ona.

Izgradnja novih elektrana u sistemu podsticaja, prema njenim rečima, podrazumeva više od milijardu evra investicija, i dodatne prihode između 12 i 28 miliona evra godišnje za državu.

Đedović Handanović je istakla da sistem tržišnih premija daje mogućnost da se podstiču privatne investicije, ali i da je potrebno da EPS bude aktivan učesnik u ovom procesu, uz investicije kao što su vetropark Kostolac i solarne elektrane.

Komentara: (2)
Мр Радомир Шћепановић / 04.11.2023.

Како су потписивање уговора поднели из ЕУ?

Mr Radomir Scepanovic / 04.11.2023.

Како су потписивање уговора поднели из ЕУ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

3. novembar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

3. novembar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

3. novembar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

3. novembar 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske