Električna energija

Srbija na prvim aukcijama raspodelila celu kvotu za vetroelektrane i mali deo za solar

Solar panel and wind turbine farm clean energy.

Foto: iStock

Objavljeno

17.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Četiri projekta su popunila kvotu od 400 megavata na prvoj aukciji za električnu energiju iz vetroelektrana, dok je pokrivenost na nadmetanju za fotonaponska postrojenja bila izuzetno niska. Dodeljeno je samo 11,6 od mogućih 50 megavata.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je na svojoj novoj veb stranici za obaveštenja o sprovođenju tenderske procedure za ugovaranje otkupa električne energije iz obnovljivih izvora saopštilo da će kvotu od 400 megavata za vetroelektrane raspodeliti na četiri od osam projekata koji su prošli kvalifikacije. Za taj segment su stigle ponude koje premašuju ponuđeni kapacitet za 29,8 odsto, a jedna je diskvalifikovana. Na aukciji za struju iz solarnih elektrana je dodeljeno samo 11,6 od mogućih 50 megavata.

Najniža prihvaćena ponuda za električnu energiju iz solarnih elektrana bila je mnogo viša nego ona u domenu vetroparkova

Oba postupka nadmetanja su održana prvi put. Pobednici imaju pravo na potpisivanje 15-godišnjih ugovora o razlici u ceni (CfD).

Investitori su mogli da ponude struju po najviše 105 evra po megavatu iz svojih budućih vetroelektrana, dok je plafon za solar postavljen na 90 evra. Međutim, usled slabog interesovanja za fiksiranje cene otkupa električne energije iz solarnih parkova, najniža ponuda u tom domenu bila je mnogo niža nego kod vetroelektrana: 88,65 evra po megavatu naspram 64,48 evra!

Aukcije mršave iako raste lista čekanja za priključenje na prenosnu mrežu

Treba pomenuti da vlasti i regulatorna tela žustro debatuju o tome koliko još prenosni sistem može da primi iz vetroparkova i solarnih pogona bez smetnji. Nijedan fotonaponski sistem prijavljen na aukciju nije planiran za deset ili više megavata snage. U tom slučaju bi mu bio neophodan priključak na prenosni sistem, dakle dalekovode i visoki napon, umesto na elektrodistributivnu mrežu.

Nacionalni operator sistema prenosa električne energije Elektromreža Srbije (EMS) ima listu čekanja sa 9,63 gigavata iz budućih vetroelektrana i 11,4 gigavata iz velikih solarnih parkova. Radi poređenja, krajem maja su ti nivoi iznosili 8,7 i 10,3 gigavata. Postoje još dve investicije u pripremi, ukupne zamišljene snage 200 megavata, za istovremenu proizvodnju iz vetroturbina i solarnih panela.

Najnižu ponudu dala PowerChina

Uspešni učesnici će imati rok od sedam dana da prihvate dodeljene tržišne premije, a svi imaju mogućnost da za najviše 30 dana od objavljivanja rang-liste pokrenu spor, ukoliko nisu zadovoljni.

Projekat Vetrozelena, od 291 megavata, osvojio je pravo na tržišnu premiju za plasman proizvodnje iz 210 megavata, po ceni od 64,48 evra po megavat-satu, najnižoj na aukciji. Naime, učesnici su mogli da prijave između 70 i 100 procenata kapaciteta svoje planirane elektrane za ulazak u mehanizam CfD-a.

PowerChina je nedavno od kompanije CWP Europe preuzela udeo od 51 procenta u budućoj vetroelektrani Vetrozelena

Kineska kompanija PowerChina od nedavno drži 51 odsto, po sporazumu sa firmom CWP Europe, koja je razvila projekat. Projektno preduzeće Vetrozelena je podnelo zahtev za priključak snage 300 megavata.

Sledeći je, sa cenom od 68,88 evra za megavat-sat, Enlight K2 Wind sa svojim projektom Pupin u Kovačici. Odobreno mu je traženih 68 od ukupno 95,5 megavata.

Čibuk 2, za kojeg dokumentaciju priprema konzorcijum na čijem je čelu Masdar, odneo je svih 108,5 megavata od 150, za 73,7 evra po megavat-satu. Ostatak kvote, 13,5 megavata, počistila je domaća kompanija Crni vrh Power. Ona je pokušala da dobije tržišnu premiju za 105 od 150 megavata za 79 evra po megavat-satu.

MK grupa i Fintel energija, ispostava italijanske firme Fintel Energia Group, otišle su kući praznih ruku, budući da su za sva četiri svoja zajednička projekta ponudile 84 evra po megavat-satu. U igri je bio još jedan, ali nije ni ispunio uslove za učestvovanje – vetroelektrana Košava, ponuđenog i ukupnog kapaciteta 47,5 megavata. Inače, isti vlasnik već poseduje jedan vetropark tog imena, a za drugu fazu Košave se prijavio za priključak od 68,4 megavata.

Tržišne premije za solarne elektrane odobrene dvema kompanijama sa tri mala projekta

Što se tiče investicija u solarne elektrane, Hiperion Sol je dao najnižu ponudu na prvoj aukciji, 88,65 evra po megavat-satu, za ceo svoj projekat od četiri megavata. Prošao je samo još jedan učesnik, Terra Solar, sa dve ponude od po 89,8 evra po megavat-satu.

Na aukciju je prijavio 6,4 megavata iz svoje investicije Lebane – Novo Selo od osam megavata, i 1,2 megavata od 1,5 u planiranoj maloj solarnoj elektrani IMT Knjaževac. Četiri preostala projekata u proceduri su odbačena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

17. avgust 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

17. avgust 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

17. avgust 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

17. avgust 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta