OIE

Enlight K2-Wind dobio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin

Enlight K2-Wind dobio gradjevinsku dozvolu za vetropark Pupin snage 95,5 MW

Vetropark Kovačica (slika: Enlight)

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Enlight K2-Wind dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka Pupin snage 95,5 megavata (MW).

Vetropark Pupin je jedna u nizu vetroelektrana koje će biti izgrađene u, moglo bi se reći, drugom krugu investicija u energiju vetra u Srbiji, koji bi trebalo da donese priključenje elektrana snage 2,7 GW. Srbija trenutno ima vetroparkove snage 397 MW: Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar i La Piccolina, koji su izgrađeni u prvom krugu, u okviru ranije određene i od strane Ministarstva rudarstva i energetike dodeljene kvote od 500 MW.

Vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW

U okviru kvote je i vetropark Plandište, snage 102 MW, koji je u izgradnji.

Vetropark Pupin je nastavak ulaganja u vetropark Kovačica, snage 104 MW, čiji investitor je izraelska kompanija Enlight.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić je povodom Svetskog dana vetra obišao vetropark Kovačica, drugi po veličini u zemlji, i investitorima uručio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin.

Vojvodina je vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih elektrana na obnovljive izvore

Bjelić je izjavio da je Vojvodina vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora. On je investitorima poželeo da što pre započnu sa radovima na izgradnji vetroparka.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW. Objekat će se nalaziti u ataru sela Debeljača na teritoriji oštine Kovačica.

Pokrajinski sekretar je istakao da je ovogodišnjim usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije dat jasan signal da su investicije u ovoj oblasti poželjne i ukazano je na pravac u kojem se kreće energetska politika zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. jun 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

16. jun 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

16. jun 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

16. jun 2021. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu