OIE

Enlight K2-Wind dobio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin

Enlight K2-Wind dobio gradjevinsku dozvolu za vetropark Pupin snage 95,5 MW

Vetropark Kovačica (slika: Enlight)

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Enlight K2-Wind dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka Pupin snage 95,5 megavata (MW).

Vetropark Pupin je jedna u nizu vetroelektrana koje će biti izgrađene u, moglo bi se reći, drugom krugu investicija u energiju vetra u Srbiji, koji bi trebalo da donese priključenje elektrana snage 2,7 GW. Srbija trenutno ima vetroparkove snage 397 MW: Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar i La Piccolina, koji su izgrađeni u prvom krugu, u okviru ranije određene i od strane Ministarstva rudarstva i energetike dodeljene kvote od 500 MW.

Vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW

U okviru kvote je i vetropark Plandište, snage 102 MW, koji je u izgradnji.

Vetropark Pupin je nastavak ulaganja u vetropark Kovačica, snage 104 MW, čiji investitor je izraelska kompanija Enlight.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić je povodom Svetskog dana vetra obišao vetropark Kovačica, drugi po veličini u zemlji, i investitorima uručio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin.

Vojvodina je vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih elektrana na obnovljive izvore

Bjelić je izjavio da je Vojvodina vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora. On je investitorima poželeo da što pre započnu sa radovima na izgradnji vetroparka.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW. Objekat će se nalaziti u ataru sela Debeljača na teritoriji oštine Kovačica.

Pokrajinski sekretar je istakao da je ovogodišnjim usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije dat jasan signal da su investicije u ovoj oblasti poželjne i ukazano je na pravac u kojem se kreće energetska politika zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

16. jun 2021. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

16. jun 2021. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

16. jun 2021. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

slovenija naknada opstine vetroparkovi

Opštine u Sloveniji dobijaju 200.000 evra po MW izgrađenog vetroparka

16. jun 2021. - Uredba je pripremljena na osnovu Zakona o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije