OIE

Enlight K2-Wind dobio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin

Enlight K2-Wind dobio gradjevinsku dozvolu za vetropark Pupin snage 95,5 MW

Vetropark Kovačica (slika: Enlight)

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Enlight K2-Wind dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka Pupin snage 95,5 megavata (MW).

Vetropark Pupin je jedna u nizu vetroelektrana koje će biti izgrađene u, moglo bi se reći, drugom krugu investicija u energiju vetra u Srbiji, koji bi trebalo da donese priključenje elektrana snage 2,7 GW. Srbija trenutno ima vetroparkove snage 397 MW: Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar i La Piccolina, koji su izgrađeni u prvom krugu, u okviru ranije određene i od strane Ministarstva rudarstva i energetike dodeljene kvote od 500 MW.

Vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW

U okviru kvote je i vetropark Plandište, snage 102 MW, koji je u izgradnji.

Vetropark Pupin je nastavak ulaganja u vetropark Kovačica, snage 104 MW, čiji investitor je izraelska kompanija Enlight.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić je povodom Svetskog dana vetra obišao vetropark Kovačica, drugi po veličini u zemlji, i investitorima uručio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin.

Vojvodina je vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih elektrana na obnovljive izvore

Bjelić je izjavio da je Vojvodina vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora. On je investitorima poželeo da što pre započnu sa radovima na izgradnji vetroparka.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW. Objekat će se nalaziti u ataru sela Debeljača na teritoriji oštine Kovačica.

Pokrajinski sekretar je istakao da je ovogodišnjim usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije dat jasan signal da su investicije u ovoj oblasti poželjne i ukazano je na pravac u kojem se kreće energetska politika zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

16. jun 2021. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

hrgud-kredit-kfw-kina-vetropark

Kinezi zainteresovani za vetropark Hrgud nakon povlačenja Nemačke

16. jun 2021. - Uprkos zvaničnom obaveštenju da nemačka banka KfW odustaje od finansiranja vetroparka Hrgud, ERS ne diže ruke od ovog projekta

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

16. jun 2021. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

16. jun 2021. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta