OIE

Enlight K2-Wind dobio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin

Enlight K2-Wind dobio gradjevinsku dozvolu za vetropark Pupin snage 95,5 MW

Vetropark Kovačica (slika: Enlight)

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Enlight K2-Wind dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka Pupin snage 95,5 megavata (MW).

Vetropark Pupin je jedna u nizu vetroelektrana koje će biti izgrađene u, moglo bi se reći, drugom krugu investicija u energiju vetra u Srbiji, koji bi trebalo da donese priključenje elektrana snage 2,7 GW. Srbija trenutno ima vetroparkove snage 397 MW: Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar i La Piccolina, koji su izgrađeni u prvom krugu, u okviru ranije određene i od strane Ministarstva rudarstva i energetike dodeljene kvote od 500 MW.

Vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW

U okviru kvote je i vetropark Plandište, snage 102 MW, koji je u izgradnji.

Vetropark Pupin je nastavak ulaganja u vetropark Kovačica, snage 104 MW, čiji investitor je izraelska kompanija Enlight.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić je povodom Svetskog dana vetra obišao vetropark Kovačica, drugi po veličini u zemlji, i investitorima uručio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin.

Vojvodina je vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih elektrana na obnovljive izvore

Bjelić je izjavio da je Vojvodina vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora. On je investitorima poželeo da što pre započnu sa radovima na izgradnji vetroparka.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW. Objekat će se nalaziti u ataru sela Debeljača na teritoriji oštine Kovačica.

Pokrajinski sekretar je istakao da je ovogodišnjim usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije dat jasan signal da su investicije u ovoj oblasti poželjne i ukazano je na pravac u kojem se kreće energetska politika zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetropark-tomislavgrad-orlokuk

Tomislavgrad dobija još jedan vetropark od 90 MW

16. jun 2021. - Vlada Kantona 10 u Federaciji BiH usvojila je odluku da pokrene postupak za dodelu koncesije za projekat vetroparka Orlokuk kapaciteta 90 MW

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

16. jun 2021. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

sarajevo toplotne pumpe ebrd grejanje

Sarajevo uvodi toplotne pumpe u daljinski sistem grejanja

16. jun 2021. - Na taj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških problema, i zavisnost od uvoznih fosilnih goriva

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

16. jun 2021. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"