OIE

Enlight K2-Wind dobio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin

Enlight K2-Wind dobio gradjevinsku dozvolu za vetropark Pupin snage 95,5 MW

Vetropark Kovačica (slika: Enlight)

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Enlight K2-Wind dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka Pupin snage 95,5 megavata (MW).

Vetropark Pupin je jedna u nizu vetroelektrana koje će biti izgrađene u, moglo bi se reći, drugom krugu investicija u energiju vetra u Srbiji, koji bi trebalo da donese priključenje elektrana snage 2,7 GW. Srbija trenutno ima vetroparkove snage 397 MW: Čibuk 1, Kovačica, Košava 1, Alibunar, Kula, Malibunar i La Piccolina, koji su izgrađeni u prvom krugu, u okviru ranije određene i od strane Ministarstva rudarstva i energetike dodeljene kvote od 500 MW.

Vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW

U okviru kvote je i vetropark Plandište, snage 102 MW, koji je u izgradnji, kao i vetropark Kostolac, snage 66 MW, koji nije u okviru kvote.

Vetropark Pupin je nastavak ulaganja u vetropark Kovačica, snage 104 MW, čiji investitor je izraelska kompanija Enlight.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić je povodom Svetskog dana vetra obišao vetropark Kovačica, drugi po veličini u zemlji, i investitorima uručio građevinsku dozvolu za vetropark Pupin.

Vojvodina je vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih elektrana na obnovljive izvore

Bjelić je izjavio da je Vojvodina vodeći region Srbije po ukupnoj instalisanoj snazi novoizgrađenih energetskih objekata koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora. On je investitorima poželeo da što pre započnu sa radovima na izgradnji vetroparka.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat vetropark će imati 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 MW. Objekat će se nalaziti u ataru sela Debeljača na teritoriji oštine Kovačica.

Pokrajinski sekretar je istakao da je ovogodišnjim usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije dat jasan signal da su investicije u ovoj oblasti poželjne i ukazano je na pravac u kojem se kreće energetska politika zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo do 2030. dobija solarne elektrane snage 900 MW USAID

Kosovo* do 2030. dobija solarne elektrane snage 900 MW – USAID

27 July 2021 - Kosovo* bi do 2030. moglo da instalira 250 MW solarnih kapaciteta za sopstvenu potrošnju, u sektoru domaćinstava i privrede.

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.