OIE

Boris Granovski imenovan za direktora Vetroparka Plandište

Boris-Granovski-direktor-Vetropark-Plandiste

Foto: Pixabay

Objavljeno

29.03.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

29.03.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Boris Granovski (42) imenovan je za generalnog direktora privrednog društva Wind Park Plandište, projektne kompanije koje će izgraditi vetropark Plandište instalisane snage 102 MW, saopštila je kompanija NIS, koja projekat razvija zajedno sa MET Renewables.

Boris-GranovskiGranovski je izjavio da je cilj da izgradnja vetroparka Plandište počne ove godine, kako bi vetropark bio operativan 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Granovski je diplomirao ekonomiju na Moskovskom univerzitetu Lomonosov 1998. godine.

Profesionalnu karijeru započeo je kao konsultant za finansije i menadžment u revizorskoj kući A.T. Kearney. Od 2006. godine radio u Severstalu, jednoj od najvećih ruskih kompanija za proizvodnju čelika, kao i partner u Aterra Capital, investicionom fondu koji investira u metalske i rudarske kompanije srednjeg ranga. Bio je na direktorskim pozicijama u kompanijama poput Afferro Minning i Silver Bear Resources.

Vetropark instalisane snage 102 MW, koji se nalazi u opštini Plandište, proizvodiće električnu energiju ekvivalentnu potrošnji oko 85.000 domaćinstava

MET Renewables AG (u 100% vlasništvu MET Grupe iz Švajcarske) je zvanično registrovan kao akcionar u projektu 19. marta 2019. Vetropark Plandište će funkcionisati kao zajednički projekat, pri čemu će svaka kompanija imati udeo od 50% u kompaniji pod nazivom NIS-MET Energowind, saopšteno je ranije.

Ovo će biti prvi vetropark za oba partnera, kao i prva investicija u obnovljivu energiju švajcarske MET Grupe izvan Evropske unije. Vetropark instalisane snage 102 MW će se sastojati od 34 vetroturbine, a biće izgrađena u opštini Plandište u Srbiji. NIS je ranije saopštio da je projekat vredan oko 160 miliona evra.

Vetropark instalisane snage 102 MW, koji se nalazi u opštini Plandište, proizvodiće električnu energiju ekvivalentnu potrošnji oko 85.000 domaćinstava.

Dok MET Renewables nije kupio 50% akcija firme NIS Energowind, vlasničku strukturu NIS Energowind-a činili su NIS A.D. sa učešćem od 50%, dok su vlasnici druge polovine bili privatni investitori od kojih je najpoznatiji javnosti Goran Novaković, bivši ministar energetike u Vladi Republike Srbije.

Status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije iz OIE stečen 2015.

Status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije firma NIS Energowind je stekla prvi put u novembru 2015. godine, a rešenje je produženo u decembru 2016. godine. Poslednje rešenje doneto je u januaru ove godine i po njemu status privremenog povlašćenog proizvođača traje do maja 2020. godine.

Komentara: (1)
Raka / 23.06.2023.

Prosto ne mogu da se načudim crnoj sudbini VP Plandište, gde je 2012 gde je 2023, jo ni jedan temelj za vetroturbinu nije postavljen. Razmislite malo o tome kakve sve njuške su bile zagrizle za udeo i od toga naravno ništa. Ništa jer neko mora da shvati da je potrebna detaljna razrada projekta za izgradnju, rasklopno postrojenje, transformatori 35/400kV i naravno EMS rasklopno postrojenje koje treba da plati Investitor i preda ključ u ruke EMS-u…
Jadna priča ali mnogi su već odavno klenkuli pod samar i nema problema sve dok se zna ko je gazda. Al ovde se pokazalo jedno – mnogo otaca = kilava đeca.
Imaju vetroparkovi koji su u razradi nepune 3 godine i budu završeni i pre objave za puštanje u rad.
Al veliko neznanje vlada i dosta ljudi koji trenutno razvijaju ove projekte su ili rasterani ili nova postava skupljena s’ koca i konopca.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

29. mart 2019. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

29. mart 2019. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

29. mart 2019. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

29. mart 2019. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika