Električna energija

MET Grupa i NIS počinju da grade vetropark Plandište snage 102 MW tokom 2019.

MET-Grupa-i-NIS-vetropark-Plandiste

Foto: Pixabay

Objavljeno

21.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija MET Renewables i NIS započeli su zajednički rad na projektu vetroparka Plandište u Srbiji nakon što je MET otkupio od trećih lica udeo od 50% u tom projektu, navodi se u saopštenju naftne kompanije iz Novog Sada, u većinskom vlasništvu ruske kompanije Gazprom.

Ovo će biti prvi vetropark za oba partnera, kao i prva investicija u obnovljivu energiju švajcarske MET Grupe izvan Evropske unije. Vetropark instalisane snage 102 MW će se sastojati od 34 vetroturbine, a biće izgrađena u opštini Plandište u Srbiji. NIS je ranije saopštio da je projekat vredan oko 160 miliona evra.

MET Renewables AG (u 100% vlasništvu MET Grupe iz Švajcarske) je zvanično registrovan kao akcionar u projektu 19. marta 2019. Vetropark Plandište će funkcionisati kao zajednički projekat, pri čemu će svaka kompanija imati udeo od 50% u kompaniji pod nazivom NIS-MET Energowind.

Vetropark instalisane snage 102 MW, koji se nalazi u opštini Plandište, proizvodiće električnu energiju ekvivalentnu potrošnji oko 85.000 domaćinstava. Izgradnja vetroparka Plandište će početi tokom 2019. godine, tako da se očekuje da će 2021. godine vetropark biti potpuno operativan.

Izgradnja vetroparka Plandište ojačava strategiju MET Grupe u oblasti obnovljive energije. Cilj kompanije je da kreira portfolio proizvodnje obnovljive energije od nekoliko stotina megavata u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koji će uključivati i projekte solarne energije i energije vetra.

Status povlašćenog proizvođača električne energije iz OIE obezbeđen 2015.

Dok MET Renewables nije kupio 50% akcija firme NIS Energowind, vlasničku strukturu NIS Energowind-a činili su NIS A.D. sa učešćem od 50%, dok su vlasnici druge polovine bili privatni investitori od kojih je najpoznatiji javnosti Goran Novaković, bivši ministar energetike u Vladi Republike Srbije.

Status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije firma NIS Energowind je stekla prvi put u novembru 2015. godine, a rešenje je produženo u decembru 2016. godine. Poslednje rešenje doneto je u januaru ove godine i po njemu status privremenog povlašćenog proizvođača traje do maja 2020. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

21. mart 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

21. mart 2019. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

21. mart 2019. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

21. mart 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.