OIE

EU odobrila ulazak MET Renewables u vlasničku strukturu NIS Energowind-a

Slika: Razvojna Agencija Vojvodine

Objavljeno

06.12.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

06.12.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Evropska komisija odobrila je firmama MET Renewables i O Zone, u skladu sa EU Uredbom o spajanju, preuzimanje zajedničke kontrole nad firmom NIS Energowind, koja u Srbiji razvija vetropark Plandište. MET Renewables je deo švajcarske kompanije MET Group, a O Zone je u vlasništvu Gazproma, saopštila je Evropska komisija.

Firma NIS Energowind, osnovana 2005. godine u Srbiji,  gradi vetropark Plandište, koji će imati 34 vetrogeneratora ukupne instalisane snage 102 MW. Status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije firma NIS Energowind je stekla prvi put u novembru 2015. godine, a rešenje je produženo u decembru 2016. godine. Poslednje rešenje doneto je u januaru ove godine i po njemu status privremenog povlašćenog proizvođača traje do maja 2020. godine.

Dok ranije ove godine MET Renewables nije kupio 50% akcija firme NIS Energowind, vlasničku strukturu NIS Energowind-a činili su NIS A.D. sa učešćem od 50%, dok su vlasnici druge polovine bili, kako se navodi na zvaničnom sajtu projekta, privatni investitori od kojih je najpoznatiji javnosti Goran Novaković, bivši ministar energetike u Vladi Republike Srbije.

Vlasnik druge polovine akcija ostaje NIS A.D. preko svoje ćerke firme O Zone, koja je vlasnik i upravlja hotelima, letovalištima i restoranima u Srbiji i Crnoj Gori.

Generalni direktor NIS A.D., Kiril Tjurdenjev, potvrdio je u intervjuu za Gazprom reviju da je potpisan sporazum sa mađarskim ogranom MET-a, koji će zajedno sa NIS-om investirati u Plandište projekat u proporciji 50:50 i angažovati projektno finansiranje, preneo je portal Ekapija. Tjurdenjev je takođe najavio da će projekat biti završen do drugog kvartala 2020. godine.

Predložena akvizicija neće ugroziti konkurenciju, jer firma MET Renewables nema i neće imati poslovne aktivnosti u evropskom ekonomskom prostoru, zaključila je Evropska komisija.

MET Renewables je integrisana evropska energetska kompanija koja posluje u 15 evropskih zemalja i bavi se trgovinom prirodnim gasom, električnom energijom i naftom.  Kompanija ima svoju firmu i u Srbiji, MET SRB, koja ima dozvolu za trgovinu električnom energijom.

Komentara: (1)
Neške / 11.12.2018.

Žuto patkarski ministar? Odakle njemu silni milioni i sve kad je onomad izbačen iz Vlade? Da li je neko to ispitao?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

6. decembar 2018. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

6. decembar 2018. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

6. decembar 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

6. decembar 2018. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto