OIE

Počela izgradnja vetroelektrane Kula 2

Pocela izgradnja vetroelektrane Kula 2

Foto: Zorana Mihajlović / Facebook

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

MK grupa i Fintel energija su svečano obeležile početak radova na izgradnji vetroelektrane Kula 2, svoje četvrte u Srbiji. Taj pogon će činiti dve turbine od po pet megavata.

Stotine megavata iz obnovljivih izvora će u sledećih nekoliko godina biti priključene na mrežu, a investitori će graditi te elektrane samostalno ili u strateškom partnerstvu sa državom, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na svečanosti povodom početka radova na vetroelektrani Kula 2.

Projekat na lokaciji Štolc u opštini Kula su razvile MK grupa i Fintel energija. Vredan je 17,5 miliona evra. Ova vetroelektrana će imati dve turbine.

Kula 2 će biti prva vetroelektrana u Srbiji bez državnih subvencija

Fintel energija je ispostava italijanske kompanije Fintel Energia Group. Njen generalni direktor Tiziano Giovannetti je izjavio da je to prvi takav projekat u Srbiji bez državnih subvencija i da to dokazuje da su nove tehnologije sazrele za tržište. Erste banka je partner na projektu, stoji u objavi.

Procenjena godišnja proizvodnja je 28,6 gigavat-sati, što odgovara potrošnji struje ukupno 8.000 domaćinstava u Srbiji, dodale su dve kompanije. Saopštile su i da bi izgradnja trebalo da se završi do kraja godine, a da je puštanje u rad zakazano za mart.

U Kuli u planu još dve vetroelektrane

MK grupa i Fintel energija u istoj opštini imaju i vetroelektranu Kula, koja je završena 2015. i bila prva u zemlji. Kula 3 i Kula 4 bi takođe trebalo da imaju po deset megavata.

Ukupni kapacitet tri postojeće vetroelektrane u Srbiji u vlasništvu ove dve kompanije iznosi 85,5 megavata. Osim toga, one su prošle nedelje potpisale sporazum s kineskom kompanijom PowerChina o realizaciji projekta Agrosolar u Kuli, prvog te vrste na Balkanu. Sa svojih planiranih 660 megavata, u ovom trenutku bi to bila najveća solarna elektrana u Evropi. Ovaj projekat će kombinovati proizvodnju poljoprivrednih useva sa fotonaponskim sistemom.

Fintel ima i samostalne projekte u Srbiji, uključujući plan za izgradnju ogromnog vetroparka Maestrale Ring u Subotici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

11. maj 2022. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

11. maj 2022. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

11. maj 2022. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

11. maj 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole