OIE

Počela izgradnja vetroelektrane Kula 2

Pocela izgradnja vetroelektrane Kula 2

Foto: Zorana Mihajlović / Facebook

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

MK grupa i Fintel energija su svečano obeležile početak radova na izgradnji vetroelektrane Kula 2, svoje četvrte u Srbiji. Taj pogon će činiti dve turbine od po pet megavata.

Stotine megavata iz obnovljivih izvora će u sledećih nekoliko godina biti priključene na mrežu, a investitori će graditi te elektrane samostalno ili u strateškom partnerstvu sa državom, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na svečanosti povodom početka radova na vetroelektrani Kula 2.

Projekat na lokaciji Štolc u opštini Kula su razvile MK grupa i Fintel energija. Vredan je 17,5 miliona evra. Ova vetroelektrana će imati dve turbine.

Kula 2 će biti prva vetroelektrana u Srbiji bez državnih subvencija

Fintel energija je ispostava italijanske kompanije Fintel Energia Group. Njen generalni direktor Tiziano Giovannetti je izjavio da je to prvi takav projekat u Srbiji bez državnih subvencija i da to dokazuje da su nove tehnologije sazrele za tržište. Erste banka je partner na projektu, stoji u objavi.

Procenjena godišnja proizvodnja je 28,6 gigavat-sati, što odgovara potrošnji struje ukupno 8.000 domaćinstava u Srbiji, dodale su dve kompanije. Saopštile su i da bi izgradnja trebalo da se završi do kraja godine, a da je puštanje u rad zakazano za mart.

U Kuli u planu još dve vetroelektrane

MK grupa i Fintel energija u istoj opštini imaju i vetroelektranu Kula, koja je završena 2015. i bila prva u zemlji. Kula 3 i Kula 4 bi takođe trebalo da imaju po deset megavata.

Ukupni kapacitet tri postojeće vetroelektrane u Srbiji u vlasništvu ove dve kompanije iznosi 85,5 megavata. Osim toga, one su prošle nedelje potpisale sporazum s kineskom kompanijom PowerChina o realizaciji projekta Agrosolar u Kuli, prvog te vrste na Balkanu. Sa svojih planiranih 660 megavata, u ovom trenutku bi to bila najveća solarna elektrana u Evropi. Ovaj projekat će kombinovati proizvodnju poljoprivrednih useva sa fotonaponskim sistemom.

Fintel ima i samostalne projekte u Srbiji, uključujući plan za izgradnju ogromnog vetroparka Maestrale Ring u Subotici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

11. maj 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

11. maj 2022. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

11. maj 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

11. maj 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije