OIE

Počela izgradnja vetroelektrane Kula 2

Pocela izgradnja vetroelektrane Kula 2

Foto: Zorana Mihajlović / Facebook

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

MK grupa i Fintel energija su svečano obeležile početak radova na izgradnji vetroelektrane Kula 2, svoje četvrte u Srbiji. Taj pogon će činiti dve turbine od po pet megavata.

Stotine megavata iz obnovljivih izvora će u sledećih nekoliko godina biti priključene na mrežu, a investitori će graditi te elektrane samostalno ili u strateškom partnerstvu sa državom, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na svečanosti povodom početka radova na vetroelektrani Kula 2.

Projekat na lokaciji Štolc u opštini Kula su razvile MK grupa i Fintel energija. Vredan je 17,5 miliona evra. Ova vetroelektrana će imati dve turbine.

Kula 2 će biti prva vetroelektrana u Srbiji bez državnih subvencija

Fintel energija je ispostava italijanske kompanije Fintel Energia Group. Njen generalni direktor Tiziano Giovannetti je izjavio da je to prvi takav projekat u Srbiji bez državnih subvencija i da to dokazuje da su nove tehnologije sazrele za tržište. Erste banka je partner na projektu, stoji u objavi.

Procenjena godišnja proizvodnja je 28,6 gigavat-sati, što odgovara potrošnji struje ukupno 8.000 domaćinstava u Srbiji, dodale su dve kompanije. Saopštile su i da bi izgradnja trebalo da se završi do kraja godine, a da je puštanje u rad zakazano za mart.

U Kuli u planu još dve vetroelektrane

MK grupa i Fintel energija u istoj opštini imaju i vetroelektranu Kula, koja je završena 2015. i bila prva u zemlji. Kula 3 i Kula 4 bi takođe trebalo da imaju po deset megavata.

Ukupni kapacitet tri postojeće vetroelektrane u Srbiji u vlasništvu ove dve kompanije iznosi 85,5 megavata. Osim toga, one su prošle nedelje potpisale sporazum s kineskom kompanijom PowerChina o realizaciji projekta Agrosolar u Kuli, prvog te vrste na Balkanu. Sa svojih planiranih 660 megavata, u ovom trenutku bi to bila najveća solarna elektrana u Evropi. Ovaj projekat će kombinovati proizvodnju poljoprivrednih useva sa fotonaponskim sistemom.

Fintel ima i samostalne projekte u Srbiji, uključujući plan za izgradnju ogromnog vetroparka Maestrale Ring u Subotici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...