OIE

Počela izgradnja vetroelektrane Kula 2

Pocela izgradnja vetroelektrane Kula 2

Foto: Zorana Mihajlović / Facebook

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

MK grupa i Fintel energija su svečano obeležile početak radova na izgradnji vetroelektrane Kula 2, svoje četvrte u Srbiji. Taj pogon će činiti dve turbine od po pet megavata.

Stotine megavata iz obnovljivih izvora će u sledećih nekoliko godina biti priključene na mrežu, a investitori će graditi te elektrane samostalno ili u strateškom partnerstvu sa državom, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na svečanosti povodom početka radova na vetroelektrani Kula 2.

Projekat na lokaciji Štolc u opštini Kula su razvile MK grupa i Fintel energija. Vredan je 17,5 miliona evra. Ova vetroelektrana će imati dve turbine.

Kula 2 će biti prva vetroelektrana u Srbiji bez državnih subvencija

Fintel energija je ispostava italijanske kompanije Fintel Energia Group. Njen generalni direktor Tiziano Giovannetti je izjavio da je to prvi takav projekat u Srbiji bez državnih subvencija i da to dokazuje da su nove tehnologije sazrele za tržište. Erste banka je partner na projektu, stoji u objavi.

Procenjena godišnja proizvodnja je 28,6 gigavat-sati, što odgovara potrošnji struje ukupno 8.000 domaćinstava u Srbiji, dodale su dve kompanije. Saopštile su i da bi izgradnja trebalo da se završi do kraja godine, a da je puštanje u rad zakazano za mart.

U Kuli u planu još dve vetroelektrane

MK grupa i Fintel energija u istoj opštini imaju i vetroelektranu Kula, koja je završena 2015. i bila prva u zemlji. Kula 3 i Kula 4 bi takođe trebalo da imaju po deset megavata.

Ukupni kapacitet tri postojeće vetroelektrane u Srbiji u vlasništvu ove dve kompanije iznosi 85,5 megavata. Osim toga, one su prošle nedelje potpisale sporazum s kineskom kompanijom PowerChina o realizaciji projekta Agrosolar u Kuli, prvog te vrste na Balkanu. Sa svojih planiranih 660 megavata, u ovom trenutku bi to bila najveća solarna elektrana u Evropi. Ovaj projekat će kombinovati proizvodnju poljoprivrednih useva sa fotonaponskim sistemom.

Fintel ima i samostalne projekte u Srbiji, uključujući plan za izgradnju ogromnog vetroparka Maestrale Ring u Subotici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

11. maj 2022. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

11. maj 2022. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

11. maj 2022. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

11. maj 2022. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni