OIE

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Foto: Erich Westendarp from Pixabay

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanski Fintel namerava da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey. To bi trebalo da bude najveći vetropark na kopnu u Evropi.

Fintel Energia Group je saopštio da je odabrao kinesku kompaniju Zhejiang Windey za preferiranog snabdevača za svoj projekat Maestrale Ring u Srbiji. Uslovni sporazum obuhvata 112 turbina i desetogodišnje servisiranje i održavanje.

Italijanski investitor je ranije s kompanijom Windey sklopio ekvivalentan dogovor za 28 vetroturbina od ukupno 110 megavata i prateće usluge za pet drugih projekata u Srbiji, gde posluje preko svoje firme Fintel energija. Prošle godine je s MK grupom, svojim partnerom, obeležio početak izgradnje projekta Kula 2.

Sa 854 megavata, Maestrale Ring bi trenutno bio najveći jedinstveni vetropark u Evropi i daleko premašio kapacitet postrojenja Fântânele-Cogealac u susednoj Rumuniji.

Postizanje sporazuma je korak ka početku rada vetroelektrane Maestrale Ring

„Veoma smo ponosni da ponovo najavimo da je Windey naš preferirani snabdevač turbina, što je važna tačka u projektu i korak ka njegovom puštanju u komercijalni rad. Ovo ukazuje na našu sposobnost da uvećavamo vrednost projekata u svom portfelju tako što ih vodimo ka zrelijim fazama i višoj valorizaciji“, izjavio je generalni direktor Fintel energije Ticijano Đovaneti.

Kompanija je saopštila da bi uzela Windeyev model WD200 od 7,7 megavata, uz zamisao da servisiranje i održavanje obavlja lokalna organizacija sa sedištem u Beogradu koja treba da se osnuje kada mašine budu instalirane.

Fintel se opredelio za model Windey WD200 od 7,7 megavata

„Uzbuđeni smo što ćemo biti deo najveće evropske vetrofarme i potvrđujemo ambiciju da sklapamo partnerstva sa klijentima i snabdevačima da energija iz vetra bila profitabilna, da može da se omasovljuje i da može da se održava. Windey i dalje ima ambiciju da bude lider u regionu, a ostajemo posvećeni nameri da doprinesemo postizanju cilja Srbije za čistu energiju, u bliskom partnerstvu s Fintelom“, kaže regionalni direktor poslovnog sektora kompanije Windey za Evropu Kaj Vang.

Fintel i MK grupa su 2021. pokrenuli projekat Agrosolar Kula od 660 megavata, koji na istom području treba da objedini poljoprivredu i solarnu elektranu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

21. mart 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. mart 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

21. mart 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

21. mart 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije