OIE

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Foto: Steve Bidmead from Pixabay

Objavljeno

03.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska firma MK grupa i slovenački investicioni fond ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark Krivača od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa. Vetroelektrana će biti prvi projekat obnovljive energije u zemlji koji ima komercijalni ugovor o otkupu električne energije u Srbiji.

MK grupa i ALFI Green Energy Fund sredinom prošle godine preuzeli su projekat vetroelektrane Krivača, snage 105 MW, od austrijske firme Ivicom Holding. Dve firme su gradnju, na lokaciji u opšini Golubac u istočnoj Srbiji, započele krajem prošle godine, a početak proizvodnje struje očekuju krajem 2023.

Erste grupa, kao glavni kreditor i agent, inicirala je i osmislila i pozvala druge banke da se pridruže konzorcijumu zajmodavaca u finansiranju ovog projekta obnovljive energije, saopštila je ova banka.

Ugovor o otkupu električne energije sklopljen je sa firmom AXPO

Vetropark Krivača, kako je navedeno, je prvi projekat obnovljive energije u Srbiji koji uključuje komercijalni ugovor o otkupu električne energije (eng. commercial power purchase agreement – PPA) koji je zaključen sa švajcarskim proizvođačem i trgovcem energijom AXPO. Kompanija je saopštila da je reč o desetogodišnjem ugovoru.

Projekat će, takođe, što je ranijie saopšteno, predstavljati i ulazak nemačke kompanije Nordex na tržište Srbije jer će isporučiti vetroturbine.

Osim Erste grupe projekat finansiraju Erste banka Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG, Rajfajzen banka Beograd, NLB, NLB Komercijalna banka Beograd i OeEB – Razvojna banka Austrije.

Planirana godišnja proizvodnja elektrane sa 22 vetroturbine je 310 GWh, što je dovoljno da se snabdeva 75.000 domaćinstava.

Prekretnica za energetsku sliku Srbije

Wolfgang Hargassner, šef korporativnih finansija Erste grupe, izjavio je da finansiranje vetroparka Krivača predstavlja prekretnicu za energetsku sliku Srbije. On se nada da će uslediti još takvih značajnih koraka kako bi se proširila uloga obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi.

Franceschino: sve je više firmi koje žele da dugoročnim ugovorima kupe električnu energiju iz obnovljivih izvora

Domenico Franceschino, direktor za zapadnu i istočnu Evropu u kompaniji AXPO, rekao je da da su zadovoljni što su omogućili još jedan sporazum koji predstavlja prekretnicu i unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promena.

Iako je ovo prvi ugovor o otkupu električne energije za obnovljivu energiju u Srbiji, sve je više firmi koje žele da dugoročnim ugovorima kupe električnu energiju iz obnovljivih izvora kako bi podržali svoje strategija za održivi razvoj, rekao je on.

Janković: MK grupa razvija projekte snage skoro 1 GW

Prema rečima, Mihaila Jankovića, generalnog direktora MK grupe, ova kompanija radi na razvoju projekata za vetroparkove snage 320 MW i za solarne elektrane snage 660 MW. Vrednost ovih investicija je blizu milijardu evra, a planirane su u narednih pet godina, dodao je Janković.

Suvad Bajrić, generalni direktor firme firme Alfi Renewables, izjavio je da imaju ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vetroparkova i solarnih elektrana širom jugoistočne Evrope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

3. februar 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

3. februar 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

3. februar 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

3. februar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a