OIE

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

Axpo-Poljska-PPA-solar

Slika: Axpo

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarska kompanija Axpo, koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora i trgovinom strujom, potpisala je ugovor o otkupu električne energije iz skoro 300 MWp kapaciteta solara u Poljskoj, koje trenutno širom zemlje razvija poljski R.Power Group.

Potpisani ugovor o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) predviđa da Axpo Polska, ćerka-firma kompanije Axpo, otkupi svu proizvodnju iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u periodu od 2022. do 2026. godine. Balansna odgovornost biće takođe zadatak kupca, navodi se u saopštenju švajcarske kompanije.

Axpo Poljska otkupiće celokupnu proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u Poljskoj u naredne četiri godine

Solarne elektrane, kapaciteta od 0,3 MWp do 30 MWp, će biti puštane u rad sukcesivno, a proizvodnja u punom kapacitetu se očekuje najkasnije od sredine 2023. godine.

Ovaj ugovor predstavlja još jedan važan korak za poslovanje kompanije Axpo u Istočnoj Evropi, a učvrstiće i njenu poziciju kao jednog od najvećih kupaca električne energije iz obnovljivih izvora u Poljskoj, stoji u saopštenju. Axpo Polska se do sada uglavnom bavila trgovinom strujom iz vetroelektrana, a kapaciteti iz kojih otkupljuje takvu energiju iznose ukupno 1,5 GW.

“Jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske”

Paweł Wierzbicki, član uprave firme Axpo Polska, rekao je da je ovo jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske.

Firmama u Poljskoj Axpo nudi ugovore o otkupu električne energije po meri kupca, kao i rešenja za snabdevanje strujom i gasom zasnovana na dugoročnim ugovorima. U poslednjih šest godina, Axpo je proširio poslovanje i na sektor malih i srednjih preduzeća, pa sada uslužuje 15.000 takvih firmi u Poljskoj, piše u saopštenju.

Ova švajcarska kompanija, koja ima 5.000 zaposlenih, razvija inovativna rešenja u oblasti energetike zasnovana na najsavremenijim tehnologijama, a njeni klijenti se nalaze u 40 zemalja širom sveta, uključujući Evropu, Severnu Ameriku i Aziju.

R.Power Group u Poljskoj razvija portfolio solarnih projekata ukupnog kapaciteta od preko 6 GWp, a ima i projekte u drugim zemljama Evrope, poput Italije, Španije, Portugala i Rumunije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija