OIE

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

Axpo-Poljska-PPA-solar

Slika: Axpo

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarska kompanija Axpo, koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora i trgovinom strujom, potpisala je ugovor o otkupu električne energije iz skoro 300 MWp kapaciteta solara u Poljskoj, koje trenutno širom zemlje razvija poljski R.Power Group.

Potpisani ugovor o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) predviđa da Axpo Polska, ćerka-firma kompanije Axpo, otkupi svu proizvodnju iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u periodu od 2022. do 2026. godine. Balansna odgovornost biće takođe zadatak kupca, navodi se u saopštenju švajcarske kompanije.

Axpo Poljska otkupiće celokupnu proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u Poljskoj u naredne četiri godine

Solarne elektrane, kapaciteta od 0,3 MWp do 30 MWp, će biti puštane u rad sukcesivno, a proizvodnja u punom kapacitetu se očekuje najkasnije od sredine 2023. godine.

Ovaj ugovor predstavlja još jedan važan korak za poslovanje kompanije Axpo u Istočnoj Evropi, a učvrstiće i njenu poziciju kao jednog od najvećih kupaca električne energije iz obnovljivih izvora u Poljskoj, stoji u saopštenju. Axpo Polska se do sada uglavnom bavila trgovinom strujom iz vetroelektrana, a kapaciteti iz kojih otkupljuje takvu energiju iznose ukupno 1,5 GW.

“Jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske”

Paweł Wierzbicki, član uprave firme Axpo Polska, rekao je da je ovo jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske.

Firmama u Poljskoj Axpo nudi ugovore o otkupu električne energije po meri kupca, kao i rešenja za snabdevanje strujom i gasom zasnovana na dugoročnim ugovorima. U poslednjih šest godina, Axpo je proširio poslovanje i na sektor malih i srednjih preduzeća, pa sada uslužuje 15.000 takvih firmi u Poljskoj, piše u saopštenju.

Ova švajcarska kompanija, koja ima 5.000 zaposlenih, razvija inovativna rešenja u oblasti energetike zasnovana na najsavremenijim tehnologijama, a njeni klijenti se nalaze u 40 zemalja širom sveta, uključujući Evropu, Severnu Ameriku i Aziju.

R.Power Group u Poljskoj razvija portfolio solarnih projekata ukupnog kapaciteta od preko 6 GWp, a ima i projekte u drugim zemljama Evrope, poput Italije, Španije, Portugala i Rumunije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

19. januar 2022. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

19. januar 2022. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

19. januar 2022. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

19. januar 2022. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji