OIE

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

Axpo-Poljska-PPA-solar

Slika: Axpo

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Švajcarska kompanija Axpo, koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora i trgovinom strujom, potpisala je ugovor o otkupu električne energije iz skoro 300 MWp kapaciteta solara u Poljskoj, koje trenutno širom zemlje razvija poljski R.Power Group.

Potpisani ugovor o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) predviđa da Axpo Polska, ćerka-firma kompanije Axpo, otkupi svu proizvodnju iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u periodu od 2022. do 2026. godine. Balansna odgovornost biće takođe zadatak kupca, navodi se u saopštenju švajcarske kompanije.

Axpo Poljska otkupiće celokupnu proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u Poljskoj u naredne četiri godine

Solarne elektrane, kapaciteta od 0,3 MWp do 30 MWp, će biti puštane u rad sukcesivno, a proizvodnja u punom kapacitetu se očekuje najkasnije od sredine 2023. godine.

Ovaj ugovor predstavlja još jedan važan korak za poslovanje kompanije Axpo u Istočnoj Evropi, a učvrstiće i njenu poziciju kao jednog od najvećih kupaca električne energije iz obnovljivih izvora u Poljskoj, stoji u saopštenju. Axpo Polska se do sada uglavnom bavila trgovinom strujom iz vetroelektrana, a kapaciteti iz kojih otkupljuje takvu energiju iznose ukupno 1,5 GW.

“Jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske”

Paweł Wierzbicki, član uprave firme Axpo Polska, rekao je da je ovo jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske.

Firmama u Poljskoj Axpo nudi ugovore o otkupu električne energije po meri kupca, kao i rešenja za snabdevanje strujom i gasom zasnovana na dugoročnim ugovorima. U poslednjih šest godina, Axpo je proširio poslovanje i na sektor malih i srednjih preduzeća, pa sada uslužuje 15.000 takvih firmi u Poljskoj, piše u saopštenju.

Ova švajcarska kompanija, koja ima 5.000 zaposlenih, razvija inovativna rešenja u oblasti energetike zasnovana na najsavremenijim tehnologijama, a njeni klijenti se nalaze u 40 zemalja širom sveta, uključujući Evropu, Severnu Ameriku i Aziju.

R.Power Group u Poljskoj razvija portfolio solarnih projekata ukupnog kapaciteta od preko 6 GWp, a ima i projekte u drugim zemljama Evrope, poput Italije, Španije, Portugala i Rumunije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

19. januar 2022. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

19. januar 2022. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

19. januar 2022. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

19. januar 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom