OIE

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

Axpo-Poljska-PPA-solar

Slika: Axpo

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarska kompanija Axpo, koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora i trgovinom strujom, potpisala je ugovor o otkupu električne energije iz skoro 300 MWp kapaciteta solara u Poljskoj, koje trenutno širom zemlje razvija poljski R.Power Group.

Potpisani ugovor o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) predviđa da Axpo Polska, ćerka-firma kompanije Axpo, otkupi svu proizvodnju iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u periodu od 2022. do 2026. godine. Balansna odgovornost biće takođe zadatak kupca, navodi se u saopštenju švajcarske kompanije.

Axpo Poljska otkupiće celokupnu proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u Poljskoj u naredne četiri godine

Solarne elektrane, kapaciteta od 0,3 MWp do 30 MWp, će biti puštane u rad sukcesivno, a proizvodnja u punom kapacitetu se očekuje najkasnije od sredine 2023. godine.

Ovaj ugovor predstavlja još jedan važan korak za poslovanje kompanije Axpo u Istočnoj Evropi, a učvrstiće i njenu poziciju kao jednog od najvećih kupaca električne energije iz obnovljivih izvora u Poljskoj, stoji u saopštenju. Axpo Polska se do sada uglavnom bavila trgovinom strujom iz vetroelektrana, a kapaciteti iz kojih otkupljuje takvu energiju iznose ukupno 1,5 GW.

“Jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske”

Paweł Wierzbicki, član uprave firme Axpo Polska, rekao je da je ovo jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske.

Firmama u Poljskoj Axpo nudi ugovore o otkupu električne energije po meri kupca, kao i rešenja za snabdevanje strujom i gasom zasnovana na dugoročnim ugovorima. U poslednjih šest godina, Axpo je proširio poslovanje i na sektor malih i srednjih preduzeća, pa sada uslužuje 15.000 takvih firmi u Poljskoj, piše u saopštenju.

Ova švajcarska kompanija, koja ima 5.000 zaposlenih, razvija inovativna rešenja u oblasti energetike zasnovana na najsavremenijim tehnologijama, a njeni klijenti se nalaze u 40 zemalja širom sveta, uključujući Evropu, Severnu Ameriku i Aziju.

R.Power Group u Poljskoj razvija portfolio solarnih projekata ukupnog kapaciteta od preko 6 GWp, a ima i projekte u drugim zemljama Evrope, poput Italije, Španije, Portugala i Rumunije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

19. januar 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

19. januar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

19. januar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

19. januar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost