OIE

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

Axpo-Poljska-PPA-solar

Slika: Axpo

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarska kompanija Axpo, koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora i trgovinom strujom, potpisala je ugovor o otkupu električne energije iz skoro 300 MWp kapaciteta solara u Poljskoj, koje trenutno širom zemlje razvija poljski R.Power Group.

Potpisani ugovor o otkupu električne energije (eng. power purchase agreement – PPA) predviđa da Axpo Polska, ćerka-firma kompanije Axpo, otkupi svu proizvodnju iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u periodu od 2022. do 2026. godine. Balansna odgovornost biće takođe zadatak kupca, navodi se u saopštenju švajcarske kompanije.

Axpo Poljska otkupiće celokupnu proizvodnju električne energije iz solarnih elektrana u vlasništvu R.Power Group u Poljskoj u naredne četiri godine

Solarne elektrane, kapaciteta od 0,3 MWp do 30 MWp, će biti puštane u rad sukcesivno, a proizvodnja u punom kapacitetu se očekuje najkasnije od sredine 2023. godine.

Ovaj ugovor predstavlja još jedan važan korak za poslovanje kompanije Axpo u Istočnoj Evropi, a učvrstiće i njenu poziciju kao jednog od najvećih kupaca električne energije iz obnovljivih izvora u Poljskoj, stoji u saopštenju. Axpo Polska se do sada uglavnom bavila trgovinom strujom iz vetroelektrana, a kapaciteti iz kojih otkupljuje takvu energiju iznose ukupno 1,5 GW.

“Jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske”

Paweł Wierzbicki, član uprave firme Axpo Polska, rekao je da je ovo jedan od najvećih ugovora ikada o otkupu električne energije iz solara na tržištu Poljske.

Firmama u Poljskoj Axpo nudi ugovore o otkupu električne energije po meri kupca, kao i rešenja za snabdevanje strujom i gasom zasnovana na dugoročnim ugovorima. U poslednjih šest godina, Axpo je proširio poslovanje i na sektor malih i srednjih preduzeća, pa sada uslužuje 15.000 takvih firmi u Poljskoj, piše u saopštenju.

Ova švajcarska kompanija, koja ima 5.000 zaposlenih, razvija inovativna rešenja u oblasti energetike zasnovana na najsavremenijim tehnologijama, a njeni klijenti se nalaze u 40 zemalja širom sveta, uključujući Evropu, Severnu Ameriku i Aziju.

R.Power Group u Poljskoj razvija portfolio solarnih projekata ukupnog kapaciteta od preko 6 GWp, a ima i projekte u drugim zemljama Evrope, poput Italije, Španije, Portugala i Rumunije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

19. januar 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

19. januar 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

19. januar 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

19. januar 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević