OIE

Korporativni ugovori o otkupu električne energije obaraju sve rekorde

Korporativni ugovori o otkupu elektricne energije obaraju sve rekorde

Slika: Hans-Jürgen Münzer from Pixabay

Objavljeno

19.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

U prvih pet meseci ove godine proizvođači zelene energije i kompanije koje su veliki potrošači električne energije u Evropi potpisali su korporativne ugovore o otkupu električne energije za proizvodnju iz elektrana snage 2,9 gigavata (GW), pokazuju podaci evropske platforme za korporativno snabdevanje obnovljivim izvorima energije RE-Source.

Tokom cele prošle godine potpisani su korporativni ugovori o otkupu električne energije ziz vetroparkova, solarnih i elektrana na biomasu snage 4 GW, dok je 2019. godine ugovoren kapacitet od 2,5 GW, pa bi ova godina mogla da bude rekordna. Na ovakav način nabavke energije po prvi put su se ove godine odlučile danska firma Danfoss i italijanska telekomunikaciona kompanija TIM, dok su Amazon i Danone povećali količine koje već kupuju iz vetroparkova i solarnih elektrana.

Korporativni ugovori su način da kompanije, koje su veliki potrošači energije, doprinesu zaustavljanju klimatskih promena

Korporativni ugovori o otkupu električne energije (eng. corporate power purchase agreement – PPA) su način da kompanije, koje su veliki potrošači, doprinesu zaustavljanju klimatskih promena tako što će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte za koje su odgovorne. Ako troše samo energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora tih emisija nema što nije slučaj ako koriste energiju dobijenu iz fosilnih goriva, uglja ili gasa.

Korišćenje zelene energije pomaže ovim kompanijama da se zaštite od cenovnog rizika na tržištu energije jer je reč o dugoročnim ugovorima na više od deset godina, ali i da poprave imidž u javnosti. I proizvođačima energije se ovakvi ugovori isplate jer dobijaju stabilne prihode čime smanjuju rizik investiranja. Karakteristika korporativnih ugovora je da se potpisuju direktno između proizvođača zelene energije i potrošača, što nije bila praksa u razvoju projekata za obnovljive izvore.

Amazon je nastavio da povećava nabavku zelene energije kako bi dostigao cilj da 100 odsto energije koju troši bude iz vetroparkova i solarnih elektrana

Tako je ove godine proizvođač energetski efikasnih rešenja Danfoss sa gigantom u sektoru zelene energije, kompanijom Ørsted, potpisao desetogodišnji ugovor sa fiksnom cenom o kupovini proizvodnje iz 27 MW vetroparka Horns Rev 2, dok će italijanski TIM od kompanije ERG tokom narednih deset godina kupiti 3,4 TWh.

Korporativni ugovori o otkupu elektricne energije podaci rekordi

Amazon je nastavio da ugovara isporuke zelene energije kako bi dostigao cilj da 100 odsto energije koju troši bude zelena, pa je parafirao kupovinu polovine proizvodnje iz vetroelektrane snage 760 MW u Holandiji. Osim već navedenih pogodnosti za obe strane, korporativni ugovor o otkupu elektrine energije Danone-Iberdrola doneće i gradnju najveće solarne elektrane u Evropi, snage 590 MW.

Obim potpisanih korporativnih ugovora u prvih pet meseci 2021, veći je nego u celoj 2019.

Evropska platforma za korporativno snabdevanje obnovljivim izvorima energije RE-Source saopštila je da je analiza podataka koje prikuplja o korporativnim ugovorima o otkupu obnovljive energije (PPA) pokazala da su ove godine postignuti odlični rezultati.

Iako je tek peti mesec 2021. obim potpisanih ugovora je veći nego tokom cele 2019, navela je platforma RE-Source, i dodala da očekuje da će i ova godina, poput 2020, biti rekordna za ovu vrstu ugovora u Evropi.

Razvoj tržišta zelene energije i rast cena povećavaju tražnju za korporativnim ugovorima

Korporativni ugovori o otkupu električne energije, prema tumačenju portala ICIS, biće sve važniji za investitore u zelenu energiju s obzirom da će sve više zemalja ukidati subvencije za obnovljive izvore energije.

U međuvremenu, novi viši ciljevi za udeo obnovljive energije u Evropi garantuju stalno otvaranje novih vetroparkova i solarnih elektrana u narednim godinama, dok se povećava pritisak javnosti da kompanije sprovode strategije za održivost, pa se očekuje povećana tražnju za korporativnim ugovorima, naveo je ICIS.

Očekivani rast veleprodajnih cena električne energije u većini evropskih zemalja u drugoj polovini ove decenije, zajedno sa padom troškova projekata iz obnovljivih izvora, takođe će doprineti rastu broja korporativnih ugovora jer su oni način da se kupci zaštite od preteranih poskupljenja energije na tržištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. maj 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. maj 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. maj 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. maj 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.