OIE

MK Group i ALFI preuzeli gradnju vetroparka Krivača, opremu isporučuje Nordex

mk group alfi ivicom nordex krivaca vetropark

Foto: Nordex

Objavljeno

13.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska kompanija MK grupa i slovenački fond ALFI Green Energy Fund nastaviće gradnju vetroparka Krivača, koju je započela austrijska firma Ivicom Holding. Vetroturbine za elektranu snage 105 megavata (MW) isporučiće nemački Nordex, što će biti njegov prvi posao u Srbiji.

Ivicom, koji je veoma aktivan u regionu, je preko svoje firme Ivicom Energy u maju prošle godine započeo gradnju vetroparka Krivača u opštini Golubac, u istočnoj Srbiji. U jednom trenutku je 25 odsto firme Ivicom Energy posedovao slovenački Petrol, ali sada su, prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnici po 50 odsto ALFI Renewables, slovenački fond, i firma Lamium Trade Limited sa Kipra.

Vlasnik firme koja gradi Krivaču nije više austrijski Ivicom

Ova kiparska firma je suvlasnik u više firmi koje u svom nazivu imaju „MK-Fintel“ i partner je sa italijanskim Fintelom. MK Group i Fintel su u Srbiji izgradili vetroparkove snage 85,5 MW, a nedavno su i najavili i projekat Agrosolar Kula.

MK Group je sada sa fondom ALFI Renewables sklopila dogovor da joj nemački Nordex isporuči opremu za vetropark Krivaču. Nordex je saopštio da je od ove dve firme dobio narudžbinu za vetropark snage 105 MW u Srbiji, što će biti prvi njen posao u ovoj zemlji.

Nordex će opremu isporučiti u proleće 2023.

U proleće 2023. Nordex će isporučiti 22 vetroturbine N149/4.X sa operativnom snagom od 4.8 MW iz serije Delta4000, saopštila je kompanija, i navela da dogovor uključuje i održavanje u periodu od 25 godina.

Početak rada se očekuje krajem 2023, a godišnja proizvodnja bi trebalo da bude 310 gigavat-sati (GWh) godišnje što je oko jedan odsto potrošnje u Srbiji.

Nordex je naveo da je Krivaču razvio Ivicom, ali da će u budućnosti ovim projektom upravljati MK Group i ALFI Green Energy Fund.

MK Group planira ulaganja vredna milijardu evra

Povodom dogovora o isporuci opreme, Mihailo Janković, direktor MK Group, izjavio je kompanija samostalno ili sa partnerima razvija projekte za vetroparkove snage 800 MW i za solarne elektrane snage 660 MW.

Procenjena vrednost investicija je jedna milijarda evra u narednih pet godina, dodao je Janković.

Patxi Landa, šef prodaje u kompaniji Nordex, izjavio je da su veoma motivisani zbog početka saradnje sa firmama MK Group i ALFI i raduju se što će im svojom tehnologijom pomoći u održivoj proizvodnji električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

13. jun 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. jun 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. jun 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. jun 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije