OIE

MK Group i ALFI preuzeli gradnju vetroparka Krivača, opremu isporučuje Nordex

mk group alfi ivicom nordex krivaca vetropark

Foto: Nordex

Objavljeno

13.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpska kompanija MK grupa i slovenački fond ALFI Green Energy Fund nastaviće gradnju vetroparka Krivača, koju je započela austrijska firma Ivicom Holding. Vetroturbine za elektranu snage 105 megavata (MW) isporučiće nemački Nordex, što će biti njegov prvi posao u Srbiji.

Ivicom, koji je veoma aktivan u regionu, je preko svoje firme Ivicom Energy u maju prošle godine započeo gradnju vetroparka Krivača u opštini Golubac, u istočnoj Srbiji. U jednom trenutku je 25 odsto firme Ivicom Energy posedovao slovenački Petrol, ali sada su, prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnici po 50 odsto ALFI Renewables, slovenački fond, i firma Lamium Trade Limited sa Kipra.

Vlasnik firme koja gradi Krivaču nije više austrijski Ivicom

Ova kiparska firma je suvlasnik u više firmi koje us vom nazivu imaju „MK-Fintel“ i partner je sa italijanskim Fintelom. MK Group i Fintel su u Srbiji izgradili vetroparkove snage 80 MW, a nedavno su i najavili i projekat Agrosolar Kula.

MK Group je sada sa fondom ALFI Renewables sklopila dogovor da joj nemački Nordex isporuči opremu za vetropark Krivaču. Nordex je saopštio da je od ove dve firme dobio narudžbinu za vetropark snage 105 MW u Srbiji, što će biti prvi njen posao u ovoj zemlji.

Nordex će opremu isporučiti u proleće 2023.

U proleće 2023. Nordex će isporučiti 22 vetroturbine N149/4.X sa operativnom snagom od 4.8 MW iz serije Delta4000, saopštila je kompanija, i navela da dogovor uključuje i održavanje u periodu od 25 godina.

Početak rada se očekuje krajem 2023, a godišnja proizvodnja bi trebalo da bude 310 gigavat-sati (GWh) godišnje što je oko jedan odsto potrošnje u Srbiji.

Nordex je naveo da je Krivaču razvio Ivicom, ali da će u budućnosti ovim projektom upravljati MK Group i ALFI Green Energy Fund.

MK Group planira ulaganja vredna milijardu evra

Povodom dogovora o isporuci opreme, Mihailo Janković, direktor MK Group, izjavio je kompanija samostalno ili sa partnerima razvija projekte za vetroparkove snage 800 MW i za solarne elektrane snage 660 MW.

Procenjena vrednost investicija je jedna milijarda evra u narednih pet godina, dodao je Janković.

Patxi Landa, šef prodaje u kompaniji Nordex, izjavio je da su veoma motivisani zbog početka saradnje sa firmama MK Group i ALFI i raduju se što će im svojom tehnologijom pomoći u održivoj proizvodnji električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

13. jun 2022. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

13. jun 2022. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

13. jun 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

13. jun 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU