OIE

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Foto: David Mark from Pixabay

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma VE Rakova Bara namerava da instalira istoimeni vetropark, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo. Lokacija je pored gradilišta vetroparka Krivača, čiji je većinski vlasnik takođe austrijski Ivicom Holding.

Ivicom Energy je u maju započeo izgradnju vetroelektrane Krivača u opštini Golubac, prvu u Srbiji južno od Save i Dunava. Baš u to vreme, njegov većinski vlasnik, Ivicom Holding iz Austrije, registrovao je u Žagubici preduzeće VE Rakova Bara za razvoj projekta istoimenog vetroparka. Lokacija je u opštini Kučevo, odmah pored postrojenja Krivača i u blizini nacionalnog i geoparka Đerdap.

VE Rakova Bara je naručilac elaborata plana detaljne regulacije kojeg je Opština Kučevo stavila na javni uvid do 27. oktobra. Planirana snaga vetroelektrane je 150 megavata, a trebalo bi da se sastoji od tridesetak turbina s prečnikom rotora do 160 metara i visine do ose gondole do 120, a do vrha lopatice najviše 210 metara.

Za postrojenje Rakova Bara planirano je postavljanje tridesetak vetrogeneratora

Vetropark Rakova Bara bi se nalazio između sela Rakova Bara, Ševica, Duboka i Radenka i zauzimao 1.751 hektar. U dokumentu je predloženo postavljanje dalekovoda od 110 kilovolti do postojećeg dalekovoda od 400 kilovolti južno od lokacije. Elaborat je izradio Arhiplan iz Aranđelovca.

Ivicom Holding drži 70 odsto projektnog preduzeća, a ostatak pripada slovenačkoj kompaniji H-Planet. U firmi Ivicom Energy austrijska matična kompanija ima udeo od 75 procenata, a slovenački Petrol 25 odsto. Na njenoj veb stranici stoji da u oba projekta sarađuje sa Alfi-Fundom iz Slovenije.

Austrijska kompanija u oba projekta u Srbiji sarađuje s partnerima iz Slovenije

Ivicom Holding radi na projektu gasne elektrane od 500 megavata u Korči na jugu Albanije. U Crnoj Gori je, nakon izgradnje vetroparka Krnovo, sklopio partnerstvo s Elektroprivredom Crne Gore za vetropark Gvozd neposredno pored njega. Ivicom razvija projekte vetroelektrana i u Gruziji i Tanzaniji.

Kompanija je 2019. u Bihaću u Bosni i Hercegovini dobila zeleno svetlo za istraživanja za projekat vetroelektrane na lokaciji Teočak.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom