OIE

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Foto: David Mark from Pixabay

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma VE Rakova Bara namerava da instalira istoimeni vetropark, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo. Lokacija je pored gradilišta vetroparka Krivača, čiji je većinski vlasnik takođe austrijski Ivicom Holding.

Ivicom Energy je u maju započeo izgradnju vetroelektrane Krivača u opštini Golubac, prvu u Srbiji južno od Save i Dunava. Baš u to vreme, njegov većinski vlasnik, Ivicom Holding iz Austrije, registrovao je u Žagubici preduzeće VE Rakova Bara za razvoj projekta istoimenog vetroparka. Lokacija je u opštini Kučevo, odmah pored postrojenja Krivača i u blizini nacionalnog i geoparka Đerdap.

VE Rakova Bara je naručilac elaborata plana detaljne regulacije kojeg je Opština Kučevo stavila na javni uvid do 27. oktobra. Planirana snaga vetroelektrane je 150 megavata, a trebalo bi da se sastoji od tridesetak turbina s prečnikom rotora do 160 metara i visine do ose gondole do 120, a do vrha lopatice najviše 210 metara.

Za postrojenje Rakova Bara planirano je postavljanje tridesetak vetrogeneratora

Vetropark Rakova Bara bi se nalazio između sela Rakova Bara, Ševica, Duboka i Radenka i zauzimao 1.751 hektar. U dokumentu je predloženo postavljanje dalekovoda od 110 kilovolti do postojećeg dalekovoda od 400 kilovolti južno od lokacije. Elaborat je izradio Arhiplan iz Aranđelovca.

Ivicom Holding drži 70 odsto projektnog preduzeća, a ostatak pripada slovenačkoj kompaniji H-Planet. U firmi Ivicom Energy austrijska matična kompanija ima udeo od 75 procenata, a slovenački Petrol 25 odsto. Na njenoj veb stranici stoji da u oba projekta sarađuje sa Alfi-Fundom iz Slovenije.

Austrijska kompanija u oba projekta u Srbiji sarađuje s partnerima iz Slovenije

Ivicom Holding radi na projektu gasne elektrane od 500 megavata u Korči na jugu Albanije. U Crnoj Gori je, nakon izgradnje vetroparka Krnovo, sklopio partnerstvo s Elektroprivredom Crne Gore za vetropark Gvozd neposredno pored njega. Ivicom razvija projekte vetroelektrana i u Gruziji i Tanzaniji.

Kompanija je 2019. u Bihaću u Bosni i Hercegovini dobila zeleno svetlo za istraživanja za projekat vetroelektrane na lokaciji Teočak.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

14. oktobar 2021. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

14. oktobar 2021. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika

CAN Europe, Zapadni Balkan, NEKP

CAN Europe: NEKP-ovi BiH, Kosova* i Srbije nemaju dovoljno ambiciozne klimatske ciljeve i definisane godine za napuštanje uglja

14. oktobar 2021. - Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Srbija poslale su nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice na pregled krajem juna i jula 2023.

slovenija naknada opstine vetroparkovi

Opštine u Sloveniji dobijaju 200.000 evra po MW izgrađenog vetroparka

14. oktobar 2021. - Uredba je pripremljena na osnovu Zakona o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije