OIE

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Foto: David Mark from Pixabay

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma VE Rakova Bara namerava da instalira istoimeni vetropark, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo. Lokacija je pored gradilišta vetroparka Krivača, čiji je većinski vlasnik takođe austrijski Ivicom Holding.

Ivicom Energy je u maju započeo izgradnju vetroelektrane Krivača u opštini Golubac, prvu u Srbiji južno od Save i Dunava. Baš u to vreme, njegov većinski vlasnik, Ivicom Holding iz Austrije, registrovao je u Žagubici preduzeće VE Rakova Bara za razvoj projekta istoimenog vetroparka. Lokacija je u opštini Kučevo, odmah pored postrojenja Krivača i u blizini nacionalnog i geoparka Đerdap.

VE Rakova Bara je naručilac elaborata plana detaljne regulacije kojeg je Opština Kučevo stavila na javni uvid do 27. oktobra. Planirana snaga vetroelektrane je 150 megavata, a trebalo bi da se sastoji od tridesetak turbina s prečnikom rotora do 160 metara i visine do ose gondole do 120, a do vrha lopatice najviše 210 metara.

Za postrojenje Rakova Bara planirano je postavljanje tridesetak vetrogeneratora

Vetropark Rakova Bara bi se nalazio između sela Rakova Bara, Ševica, Duboka i Radenka i zauzimao 1.751 hektar. U dokumentu je predloženo postavljanje dalekovoda od 110 kilovolti do postojećeg dalekovoda od 400 kilovolti južno od lokacije. Elaborat je izradio Arhiplan iz Aranđelovca.

Ivicom Holding drži 70 odsto projektnog preduzeća, a ostatak pripada slovenačkoj kompaniji H-Planet. U firmi Ivicom Energy austrijska matična kompanija ima udeo od 75 procenata, a slovenački Petrol 25 odsto. Na njenoj veb stranici stoji da u oba projekta sarađuje sa Alfi-Fundom iz Slovenije.

Austrijska kompanija u oba projekta u Srbiji sarađuje s partnerima iz Slovenije

Ivicom Holding radi na projektu gasne elektrane od 500 megavata u Korči na jugu Albanije. U Crnoj Gori je, nakon izgradnje vetroparka Krnovo, sklopio partnerstvo s Elektroprivredom Crne Gore za vetropark Gvozd neposredno pored njega. Ivicom razvija projekte vetroelektrana i u Gruziji i Tanzaniji.

Kompanija je 2019. u Bihaću u Bosni i Hercegovini dobila zeleno svetlo za istraživanja za projekat vetroelektrane na lokaciji Teočak.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

14. oktobar 2021. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

14. oktobar 2021. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

14. oktobar 2021. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

14. oktobar 2021. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva