OIE

HEP pustio u rad svoj prvi vetropark Korlat, snage 58 MW

hep vetropark korlat

Slika: HEP/Youtube

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetropark Korlat, u koji je investirano 66,2 miliona evra, je prva vetroelektrana koja će u Hrvatskoj proizvoditi električnu energiju bez državnih podsticaja, tačnije fid-in tarifa. Takođe, je i prva vetroelektrana državne Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Pored Korlata, snage 58 megavata (MW), koji su svečano pustili u rad premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, hrvatska kompanija namerava da investira još 66,2 miliona evra u solarnu elektranu, snage 95 MW, i tako napravi prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj.

Pored vetroelektrane gradiće se solarna elektrana što će biti prvi obnovljivi hibridni energetski park u Hrvatskoj

Vetropark Korlat je trenutno, zvanično, najveća vetroelektrana u ovoj državi, s obzirom da je elektrana Krš-Pađene, snage 142 MW, u probnom radu, a Senj, snage 156 MW, je u izgradnji.

hep vetropark korlat solarna elektrana hibridni sistem

Korlat se nalazi na istoimenoj lokaciji, osam kilometara severozapadno od Benkovca i prostire se na području opština Kula Atlagića, Korlat i Gornje Biljane. Elektrana se sastoji od 18 vetroagregata, pojedinačne instalisane snage 3,6 MW, koje je isporučila, ugradila i pustila u rad nemačka kompanija Nordex, saoštio je HEP.

HEP trenutno gradi ili razvija 50 projekata za obnovljive izvore energije

Radove na izgradnji infrastrukture i priključka na mrežu, kao i poslove praćenja i nadzora izgradnje izvele su hrvatske firme Ing-Grad i Fractal.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je očekivana godišnja proizvodnja Korlata 170 GWh, što iznosi oko 1 odsto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj i dovoljno je za snabdevanje više od 50.000 domaćinstava, dok je Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, poručio da kompanija u ovom trenutku u izgradnji i različitim fazama razvoja ima oko 50 projekata obnovljivih izvora energije širom Hrvatske.

HEP planira da do 2030. ima 700 MW u vetru i solaru

Ulaganja u vetroelektrane i solarne elektrane deo su HEP-ovog investicionog ciklusa u obnovljive izvore energije, koji je započet 2019. Kompanija je tada najavila da planira u proseku godišnje da investira oko 135 miliona evra u zelenu energiju.

Prvi ciklus investicionog plana koji obuhvata osam solarnih elektrana ukupne vrednosti oko 26,5 miliona evra je pri kraju, saopštio je HEP.

U razvoju je vetroelektrana Lišane Ostrovičke snage 22o MW

U sklopu tog ciklusa su solarne elektrane Obrovac i Stankovci, snage skoro 10 MW, koje će uskoro početi proizvodnju, kao i elektrana Vis, snage 3,5 MW, prva velika sunčana elektranu na ostrvima, koja već radi, dok je pri kraju gradnja Vrlike jug, snage 2,1 MW.

U razvoju su solarne elektrane Sukošan (45 MW) i Kruševo (17 MW), kao i vetroelektrana Lišane Ostrovičke, snage 220 MW, i Zelovo, snage .

„HEP do 2030. godine planira da ima 350 MW u vetroelektranama i još toliko u solarnim elektranama. Realizacija obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. povećaće udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji 50 odsto i proizvodnju zelene energije sa 6 TWh na 9 TWh“, naveo je HEP.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. april 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. april 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. april 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

29. april 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine