UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Kineski Norinco započeo gradnju vetroparka kod Senja

Slika: Grad Senj

Objavljeno

22.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Norinco International započela je gradnju vetroparka snage 156 MW u blizini grada Senja, na hrvatskoj obali. U naredne dve godine kompanija će u postavljanje 39 vetroturbina investirati oko 180 miliona evra.

Kinezi su krajem jula dobili građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka, koji bi godišnje trebalo da proizvodi 530 miliona kWh.

“Planiramo da vetropark izgradimo u naredne dve godine, do kraja 2020, ali ćemo se potruditi da to bude i pre”, poručio je Wang Xinqing, potpredsednik kompanije Norinco International, na svečanosti povodom početka radova održanoj u Senju, preneli su hrvatski mediji.

On je podsetio da je ovaj projekat dogovoren na Samitu 16+1, i najavio da će prilikom izgradnje vetroparka zaposliti oko sto lokalnih radnika, kao i da će angažovati lokalne firme.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da će se izgradnjom vetroparka ojačati proizvodni kapaciteti električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). Na taj način, kako je naveo, brine se o zaštiti životne sredine, ali i modernizuje postojeća elektroenergetska mreža.

“Opština Brinje i Grad Senj prihodovaće oko 5,5 miliona kuna (oko 741.000 evra) godišnje po osnovu rente na rad vetroparka”, istakao je Plenković.

Gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina podsetio je da će se vetropark prostirati na površini od 44,8 km2. On je naveo da Senj nastavlja svoj put u razvoju projekata u oblasti OIE, koji je već započeo projektom vetroparka Vrataruša.

Do prava da grade vetropark Kinezi došli kupovinom firme Energija projekt 

Kineska kompanija Norinco krajem prošle godine za, kako su preneli hrvatski mediji, 32 miliona evra kupila je 76% hrvatske firme Energija projekt, koja je razvila projekt vetroparka snage 156 MW u blizini Senja.

U martu ove godine advokatska kuća Norton Rose Fulbright saopštila je da je savetovala kinesku kompaniju prilikom kupovine prava na gradnju i upravljanje vetroparkom u Hrvatskoj, u transakciji koja je bila vredna 71 milion dolara.

Norinco je bio zainteresovan i za gradnju elektrana u Crnoj Gori, i to hidroelektrana na Morači i hidroelektrane Komarnica.

Norinco International Cooperation je građevinska državna kompanija, koja je dosad realizovala velike projekte, između ostalog, u sektorima saobraćaja, izgradnje stanova, energetike, komunikacija, zaštite životne sredine, u zemljama Azije, Evrope i Afrike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici