OIE

Kineski Norinco započeo gradnju vetroparka kod Senja

Slika: Grad Senj

Objavljeno

22.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Norinco International započela je gradnju vetroparka snage 156 MW u blizini grada Senja, na hrvatskoj obali. U naredne dve godine kompanija će u postavljanje 39 vetroturbina investirati oko 180 miliona evra.

Kinezi su krajem jula dobili građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka, koji bi godišnje trebalo da proizvodi 530 miliona kWh.

“Planiramo da vetropark izgradimo u naredne dve godine, do kraja 2020, ali ćemo se potruditi da to bude i pre”, poručio je Wang Xinqing, potpredsednik kompanije Norinco International, na svečanosti povodom početka radova održanoj u Senju, preneli su hrvatski mediji.

On je podsetio da je ovaj projekat dogovoren na Samitu 16+1, i najavio da će prilikom izgradnje vetroparka zaposliti oko sto lokalnih radnika, kao i da će angažovati lokalne firme.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da će se izgradnjom vetroparka ojačati proizvodni kapaciteti električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE). Na taj način, kako je naveo, brine se o zaštiti životne sredine, ali i modernizuje postojeća elektroenergetska mreža.

“Opština Brinje i Grad Senj prihodovaće oko 5,5 miliona kuna (oko 741.000 evra) godišnje po osnovu rente na rad vetroparka”, istakao je Plenković.

Gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina podsetio je da će se vetropark prostirati na površini od 44,8 km2. On je naveo da Senj nastavlja svoj put u razvoju projekata u oblasti OIE, koji je već započeo projektom vetroparka Vrataruša.

Do prava da grade vetropark Kinezi došli kupovinom firme Energija projekt 

Kineska kompanija Norinco krajem prošle godine za, kako su preneli hrvatski mediji, 32 miliona evra kupila je 76% hrvatske firme Energija projekt, koja je razvila projekt vetroparka snage 156 MW u blizini Senja.

U martu ove godine advokatska kuća Norton Rose Fulbright saopštila je da je savetovala kinesku kompaniju prilikom kupovine prava na gradnju i upravljanje vetroparkom u Hrvatskoj, u transakciji koja je bila vredna 71 milion dolara.

Norinco je bio zainteresovan i za gradnju elektrana u Crnoj Gori, i to hidroelektrana na Morači i hidroelektrane Komarnica.

Norinco International Cooperation je građevinska državna kompanija, koja je dosad realizovala velike projekte, između ostalog, u sektorima saobraćaja, izgradnje stanova, energetike, komunikacija, zaštite životne sredine, u zemljama Azije, Evrope i Afrike.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski