x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kineski Norinco dobio građevinsku dozvolu za vetropark kod Senja

31.07.2018. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Kineski Norinco dobio građevinsku dozvolu za vetropark kod Senja

Kineska kompanija Norinco International Cooperation dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka snage 156 MW u okolini hrvatskog grada Senj, preneli su lokalni mediji.

Informaciju o građevinskoj dozvoli saopštio je gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina na nedavnoj sednici Gradskog veća. On je tada rekao da će se tokom avgusta održati još jedna, vanredna sednica Gradskog veća na temu rebalansa budžeta jer je za vetropark izdata dozvola, a od toga Grad očekuje značajne prihode.

Kineska kompanija Norinco krajem prošle godine, kako su preneli hrvatski mediji, kupila je 76 odsto hrvatske firme Energija projekt za 32 miliona evra, čime je dobila pravo da izgradi i upravlja vetroparkom snage 156 MW.

U martu ove godine advokatska kuća Norton Rose Fulbright saopštila je da je savetovala kinesku kompaniju prilikom kupovine prava na gradnju i upravljanje vetroparkom u Hrvatskoj, u transakciji koja je bila vredna 71 milion dolara.

Inače, vetropark bi, kako je navela ova advokatska kancelarija, trebalo da ima 39 turbina od 4 MW i da se prostire na 44,8 kvadratnih kilometara. Procenjeni vek rada je 23 godine, a godišnja proizvodnja 530 miliona kWh.

Tom Luckock, koji je predvodio tim advokatske kancelarije, izjavio je da se kineska kompanija projektom u Hrvatskoj pozicionira za rast svog portfolija i udela u energetici, ali i na evropskom tržištu.

“Ovaj ugovor je odličan primer onoga što donosi inicijativa “Pojas i put”, i samo je jedan od projekata koji su u pripremi”, naglasio je Luckock.

Grad Senj i Opština Brinje očekuju značajne prihode od rente na ime rada vetroparka, preneli su hrvatski mediji, i naveli da je kineska kompanija, takođe, zainteresovana za nova ulaganja i to ne samo u energetiku.

Norinco International Cooperation je građevinska državna kompanija, koja je dosad realizovala velike projekte, između ostalog, u sektorima saobraćaja, izgradnje stanova, energetike, komunikacija, zaštite životne sredine, u zemljama Azije, Evrope i Afrike.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.