OIE

Kineski Norinco dobio građevinsku dozvolu za vetropark kod Senja

Kineski-Norinco-dobio-gradjevinsku-dozvolu-za-vetropark-kod-Senja

Photo: Pixabay

Objavljeno

31.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Norinco International Cooperation dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka snage 156 MW u okolini hrvatskog grada Senj, preneli su lokalni mediji.

Informaciju o građevinskoj dozvoli saopštio je gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina na nedavnoj sednici Gradskog veća. On je tada rekao da će se tokom avgusta održati još jedna, vanredna sednica Gradskog veća na temu rebalansa budžeta jer je za vetropark izdata dozvola, a od toga Grad očekuje značajne prihode.

Kineska kompanija Norinco krajem prošle godine, kako su preneli hrvatski mediji, kupila je 76 odsto hrvatske firme Energija projekt za 32 miliona evra, čime je dobila pravo da izgradi i upravlja vetroparkom snage 156 MW.

U martu ove godine advokatska kuća Norton Rose Fulbright saopštila je da je savetovala kinesku kompaniju prilikom kupovine prava na gradnju i upravljanje vetroparkom u Hrvatskoj, u transakciji koja je bila vredna 71 milion dolara.

Inače, vetropark bi, kako je navela ova advokatska kancelarija, trebalo da ima 39 turbina od 4 MW i da se prostire na 44,8 kvadratnih kilometara. Procenjeni vek rada je 23 godine, a godišnja proizvodnja 530 miliona kWh.

Tom Luckock, koji je predvodio tim advokatske kancelarije, izjavio je da se kineska kompanija projektom u Hrvatskoj pozicionira za rast svog portfolija i udela u energetici, ali i na evropskom tržištu.

“Ovaj ugovor je odličan primer onoga što donosi inicijativa “Pojas i put”, i samo je jedan od projekata koji su u pripremi”, naglasio je Luckock.

Grad Senj i Opština Brinje očekuju značajne prihode od rente na ime rada vetroparka, preneli su hrvatski mediji, i naveli da je kineska kompanija, takođe, zainteresovana za nova ulaganja i to ne samo u energetiku.

Norinco International Cooperation je građevinska državna kompanija, koja je dosad realizovala velike projekte, između ostalog, u sektorima saobraćaja, izgradnje stanova, energetike, komunikacija, zaštite životne sredine, u zemljama Azije, Evrope i Afrike.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

31. jul 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

31. jul 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

31. jul 2018. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

31. jul 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.