OIE

Kineski Norinco dobio građevinsku dozvolu za vetropark kod Senja

Kineski-Norinco-dobio-gradjevinsku-dozvolu-za-vetropark-kod-Senja

Photo: Pixabay

Objavljeno

31.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kineska kompanija Norinco International Cooperation dobila je građevinsku dozvolu za gradnju vetroparka snage 156 MW u okolini hrvatskog grada Senj, preneli su lokalni mediji.

Informaciju o građevinskoj dozvoli saopštio je gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina na nedavnoj sednici Gradskog veća. On je tada rekao da će se tokom avgusta održati još jedna, vanredna sednica Gradskog veća na temu rebalansa budžeta jer je za vetropark izdata dozvola, a od toga Grad očekuje značajne prihode.

Kineska kompanija Norinco krajem prošle godine, kako su preneli hrvatski mediji, kupila je 76 odsto hrvatske firme Energija projekt za 32 miliona evra, čime je dobila pravo da izgradi i upravlja vetroparkom snage 156 MW.

U martu ove godine advokatska kuća Norton Rose Fulbright saopštila je da je savetovala kinesku kompaniju prilikom kupovine prava na gradnju i upravljanje vetroparkom u Hrvatskoj, u transakciji koja je bila vredna 71 milion dolara.

Inače, vetropark bi, kako je navela ova advokatska kancelarija, trebalo da ima 39 turbina od 4 MW i da se prostire na 44,8 kvadratnih kilometara. Procenjeni vek rada je 23 godine, a godišnja proizvodnja 530 miliona kWh.

Tom Luckock, koji je predvodio tim advokatske kancelarije, izjavio je da se kineska kompanija projektom u Hrvatskoj pozicionira za rast svog portfolija i udela u energetici, ali i na evropskom tržištu.

“Ovaj ugovor je odličan primer onoga što donosi inicijativa “Pojas i put”, i samo je jedan od projekata koji su u pripremi”, naglasio je Luckock.

Grad Senj i Opština Brinje očekuju značajne prihode od rente na ime rada vetroparka, preneli su hrvatski mediji, i naveli da je kineska kompanija, takođe, zainteresovana za nova ulaganja i to ne samo u energetiku.

Norinco International Cooperation je građevinska državna kompanija, koja je dosad realizovala velike projekte, između ostalog, u sektorima saobraćaja, izgradnje stanova, energetike, komunikacija, zaštite životne sredine, u zemljama Azije, Evrope i Afrike.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Vizjak Sloveniji referendum energetskoj buducnosti

Vizjak: Sloveniji potreban referendum o energetskoj budućnosti

21 July 2021 - Ministar Andrej Vizjak smatra da pitanje na listiću treba da obuhvati ukupne planove za energetski sektor, a ne samo drugi blok nuklearke Krško