Električna energija

Dve kineske kompanije zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na Morači

Slika: Wikipedia

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici dve kineske kompanije koje su zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na reci Morači trebalo bi da uskoro doputuju u Crnu Goru kako bi o tome razgovarali sa crnogorskim zvaničnicima. Crnogorske vlasti u proteklih nekoliko godina nastoje da sprovedu taj projekat koji nailazi na kritike kod organizacija za zažtitu životne sredine.

Dnevnik Vijesti je objavio da su za izgradnju hidroelektrana na toj reci zainteresovane kompanije Power China i State Development and Investment Corporation (SDIC) i da bi potpredsednici tih kompanija, Su Han iz Power China i Žao Fengbo iz SDIC, trebalo da dođu u Crnu Goru polovinom juna.

Oni će se sastati sa zvaničnicima Ministarstva ekonomije Crne Gore, a jedna od tema razgovora bi trebalo da bude potpisivanje memoranduma o razumevanju.

Dve kompanije su, osim hidroelektrana na Morači, zainteresovane za ceo energetski sektor u Crnoj Gori, pišu Vijesti.

Do sada je potpisano više memoranduma o razumevanju, a investitori koji su zainteresovani za izgradnju hidroelektrana na Morači su bili iz Kine, Turske i Slovenije. Jedna od kompanija koja je dala ponudu je i kineska kompanija Norinco, koja nije izabrana da gradi HE na Morači, ali je njena tehnička ponuda prihvaćena kao konačna.

Kompanija Norinco je ponudila da izgradi pet hidroelektrana u glavnom toku reke Morače i po jednu na njene tri pritoke, dok je turska firma Bereket Enerji predložila izgradnju četiri hidroelektrane bez pritoka.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije je u novembru prošle godine saopštilo da očekuje da će dobiti još ponuda za izgradnju hidroelektrana na Morači.

Vlada Crne Gore je zainteresovana za sve predloge investitora, bilo da je reč o DBOT (projektuj-izgradi-koristi-predaj) ili BOT (izgradi-koristi-predaj) aranžmanu, pod uslovom da ne zahtevaju garancije države i da podrazumevaju najnovija rešenja iz energetike i zaštite životne sredine.

Više organizacija za zaštitu životne sredine je, međutim, izrazilo zabrinutost zbog tih planova. Ekološki pokret Ozon je nedavno ocenio da bi trebalo zaustaviti sve aktivnosti u vezi sa velikim energetskim projektima, poput izgradnje hidroelektrana na Morači, jer u Crnoj Gori nema uslova za argumentovani javni dijalog zbog unutrašnje, pa i spoljne političke krize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica