Električna energija

Dve kineske kompanije zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na Morači

Slika: Wikipedia

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici dve kineske kompanije koje su zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na reci Morači trebalo bi da uskoro doputuju u Crnu Goru kako bi o tome razgovarali sa crnogorskim zvaničnicima. Crnogorske vlasti u proteklih nekoliko godina nastoje da sprovedu taj projekat koji nailazi na kritike kod organizacija za zažtitu životne sredine.

Dnevnik Vijesti je objavio da su za izgradnju hidroelektrana na toj reci zainteresovane kompanije Power China i State Development and Investment Corporation (SDIC) i da bi potpredsednici tih kompanija, Su Han iz Power China i Žao Fengbo iz SDIC, trebalo da dođu u Crnu Goru polovinom juna.

Oni će se sastati sa zvaničnicima Ministarstva ekonomije Crne Gore, a jedna od tema razgovora bi trebalo da bude potpisivanje memoranduma o razumevanju.

Dve kompanije su, osim hidroelektrana na Morači, zainteresovane za ceo energetski sektor u Crnoj Gori, pišu Vijesti.

Do sada je potpisano više memoranduma o razumevanju, a investitori koji su zainteresovani za izgradnju hidroelektrana na Morači su bili iz Kine, Turske i Slovenije. Jedna od kompanija koja je dala ponudu je i kineska kompanija Norinco, koja nije izabrana da gradi HE na Morači, ali je njena tehnička ponuda prihvaćena kao konačna.

Kompanija Norinco je ponudila da izgradi pet hidroelektrana u glavnom toku reke Morače i po jednu na njene tri pritoke, dok je turska firma Bereket Enerji predložila izgradnju četiri hidroelektrane bez pritoka.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije je u novembru prošle godine saopštilo da očekuje da će dobiti još ponuda za izgradnju hidroelektrana na Morači.

Vlada Crne Gore je zainteresovana za sve predloge investitora, bilo da je reč o DBOT (projektuj-izgradi-koristi-predaj) ili BOT (izgradi-koristi-predaj) aranžmanu, pod uslovom da ne zahtevaju garancije države i da podrazumevaju najnovija rešenja iz energetike i zaštite životne sredine.

Više organizacija za zaštitu životne sredine je, međutim, izrazilo zabrinutost zbog tih planova. Ekološki pokret Ozon je nedavno ocenio da bi trebalo zaustaviti sve aktivnosti u vezi sa velikim energetskim projektima, poput izgradnje hidroelektrana na Morači, jer u Crnoj Gori nema uslova za argumentovani javni dijalog zbog unutrašnje, pa i spoljne političke krize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Vizjak Sloveniji referendum energetskoj buducnosti

Vizjak: Sloveniji potreban referendum o energetskoj budućnosti

21 July 2021 - Ministar Andrej Vizjak smatra da pitanje na listiću treba da obuhvati ukupne planove za energetski sektor, a ne samo drugi blok nuklearke Krško