Električna energija

Dve kineske kompanije zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na Morači

Slika: Wikipedia

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici dve kineske kompanije koje su zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na reci Morači trebalo bi da uskoro doputuju u Crnu Goru kako bi o tome razgovarali sa crnogorskim zvaničnicima. Crnogorske vlasti u proteklih nekoliko godina nastoje da sprovedu taj projekat koji nailazi na kritike kod organizacija za zažtitu životne sredine.

Dnevnik Vijesti je objavio da su za izgradnju hidroelektrana na toj reci zainteresovane kompanije Power China i State Development and Investment Corporation (SDIC) i da bi potpredsednici tih kompanija, Su Han iz Power China i Žao Fengbo iz SDIC, trebalo da dođu u Crnu Goru polovinom juna.

Oni će se sastati sa zvaničnicima Ministarstva ekonomije Crne Gore, a jedna od tema razgovora bi trebalo da bude potpisivanje memoranduma o razumevanju.

Dve kompanije su, osim hidroelektrana na Morači, zainteresovane za ceo energetski sektor u Crnoj Gori, pišu Vijesti.

Do sada je potpisano više memoranduma o razumevanju, a investitori koji su zainteresovani za izgradnju hidroelektrana na Morači su bili iz Kine, Turske i Slovenije. Jedna od kompanija koja je dala ponudu je i kineska kompanija Norinco, koja nije izabrana da gradi HE na Morači, ali je njena tehnička ponuda prihvaćena kao konačna.

Kompanija Norinco je ponudila da izgradi pet hidroelektrana u glavnom toku reke Morače i po jednu na njene tri pritoke, dok je turska firma Bereket Enerji predložila izgradnju četiri hidroelektrane bez pritoka.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije je u novembru prošle godine saopštilo da očekuje da će dobiti još ponuda za izgradnju hidroelektrana na Morači.

Vlada Crne Gore je zainteresovana za sve predloge investitora, bilo da je reč o DBOT (projektuj-izgradi-koristi-predaj) ili BOT (izgradi-koristi-predaj) aranžmanu, pod uslovom da ne zahtevaju garancije države i da podrazumevaju najnovija rešenja iz energetike i zaštite životne sredine.

Više organizacija za zaštitu životne sredine je, međutim, izrazilo zabrinutost zbog tih planova. Ekološki pokret Ozon je nedavno ocenio da bi trebalo zaustaviti sve aktivnosti u vezi sa velikim energetskim projektima, poput izgradnje hidroelektrana na Morači, jer u Crnoj Gori nema uslova za argumentovani javni dijalog zbog unutrašnje, pa i spoljne političke krize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

5. jun 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

5. jun 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

5. jun 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

5. jun 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.