Električna energija

Dve kineske kompanije zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na Morači

Slika: Wikipedia

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici dve kineske kompanije koje su zainteresovane za izgradnju hidroelektrana na reci Morači trebalo bi da uskoro doputuju u Crnu Goru kako bi o tome razgovarali sa crnogorskim zvaničnicima. Crnogorske vlasti u proteklih nekoliko godina nastoje da sprovedu taj projekat koji nailazi na kritike kod organizacija za zažtitu životne sredine.

Dnevnik Vijesti je objavio da su za izgradnju hidroelektrana na toj reci zainteresovane kompanije Power China i State Development and Investment Corporation (SDIC) i da bi potpredsednici tih kompanija, Su Han iz Power China i Žao Fengbo iz SDIC, trebalo da dođu u Crnu Goru polovinom juna.

Oni će se sastati sa zvaničnicima Ministarstva ekonomije Crne Gore, a jedna od tema razgovora bi trebalo da bude potpisivanje memoranduma o razumevanju.

Dve kompanije su, osim hidroelektrana na Morači, zainteresovane za ceo energetski sektor u Crnoj Gori, pišu Vijesti.

Do sada je potpisano više memoranduma o razumevanju, a investitori koji su zainteresovani za izgradnju hidroelektrana na Morači su bili iz Kine, Turske i Slovenije. Jedna od kompanija koja je dala ponudu je i kineska kompanija Norinco, koja nije izabrana da gradi HE na Morači, ali je njena tehnička ponuda prihvaćena kao konačna.

Kompanija Norinco je ponudila da izgradi pet hidroelektrana u glavnom toku reke Morače i po jednu na njene tri pritoke, dok je turska firma Bereket Enerji predložila izgradnju četiri hidroelektrane bez pritoka.

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije je u novembru prošle godine saopštilo da očekuje da će dobiti još ponuda za izgradnju hidroelektrana na Morači.

Vlada Crne Gore je zainteresovana za sve predloge investitora, bilo da je reč o DBOT (projektuj-izgradi-koristi-predaj) ili BOT (izgradi-koristi-predaj) aranžmanu, pod uslovom da ne zahtevaju garancije države i da podrazumevaju najnovija rešenja iz energetike i zaštite životne sredine.

Više organizacija za zaštitu životne sredine je, međutim, izrazilo zabrinutost zbog tih planova. Ekološki pokret Ozon je nedavno ocenio da bi trebalo zaustaviti sve aktivnosti u vezi sa velikim energetskim projektima, poput izgradnje hidroelektrana na Morači, jer u Crnoj Gori nema uslova za argumentovani javni dijalog zbog unutrašnje, pa i spoljne političke krize.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove

Vucic Srbija zeli da ucestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Madjarskoj

Vučić: Srbija želi da učestvuje u gradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj

25 октобра 2021 - Srbija želi da da postane manjinski suvlasnik nuklearne elektrane u mađarskom gradu Pakš

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman da plati više za ekološku rekonstrukciju, samo da obezbedi dovoljno struje

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj