OIE

Očekuje se više ponuda za izgradnju HE na Morači

hidroelektrana Moraca

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije očekuje da će uskoro dobiti još ponuda za izgradnju hidroelektrana (HE) na Morači.

Do sada je potpisano više memoranduma o razumevanju, a investitori koji su zainteresovani za izgradnju hidroelektrana na Morači su iz Kine, Turske i Slovenije, javio je crnogorski dnevnik Vijesti.

Jedna od kompanija koja je dala ponudu je i kineska kompanija Norinco, koja nije izabrana da gradi HE na Morači, ali je njena tehnička ponuda prihvaćena kao konačna, rekli su predstavnici Ministarstva. Kineska kompanija je ponudila da izgradi pet hidroelektrana u glavnom toku reke Morače i po jednu na njenim pritokama Mrtvice, Sjevernica i Mala Rijeka. Planirana godišnja proizvodnja osam hidroelektrana bila bi 894,82 gigavat-sati (GVh).

Ponudu je dala i turska firma Bereket Enerji. Ona, prema dnevnom listu Vijesti, obuhvata izgradnju četiri hidroelektrane bez ikakvih pritoka, a turska kompanija je spremna da pregovara o  prilagođavanju idejnog projekta.

Metoda izbora investitora za projekat zavisiće od broja primljenih ponuda koje će ocenjivati posebna komisija. Komisiju će činiti predstavnici Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija i biće zadužena za pregovare sa investitorima o finansijskim i komercijalnim uslovima za izgradnju hidroelektrana na Morači.

Proces prikupljanja i vrednovanja ponuda i dalje je u toku i u ovom trenutku nije moguće odrediti kako će se završiti niti kada bi bio raspisan tender za izgradnju HE na Morači. Nakon što Vlada i Skupština usvoji konačnu verziju projekta, sledeća faza je izrada Detaljnog prostornog plana (DPP) i procene uticaja na životnu sredinu. Oba dokumenta će biti dostupna javnosti putem javnih rasprava.

HE Morača pretnja za životnu sredinu i turizam?

Iako  predstavnici Ministarstva ističu da će Vlada poštovati najviše evropske standarde u oblasti energetike i primeniti najbolja tehnička rešenja i najbolje međunarodne prakse u oblasti zaštite životne sredine, brojni kritike stižu na račun predstojeće izgradnje hidroelektrana na Morači.

Jedna od njih dolazi iz Društva ekologa Crne Gore koje tvrdi da bi više od 500 vrsta moglo nestati sa lokacije. Izgradnji se protivi i Srpska pravoslavna crkva zbog poznatog manastira Morača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.