OIE

Očekuje se više ponuda za izgradnju HE na Morači

hidroelektrana Moraca

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije očekuje da će uskoro dobiti još ponuda za izgradnju hidroelektrana (HE) na Morači.

Do sada je potpisano više memoranduma o razumevanju, a investitori koji su zainteresovani za izgradnju hidroelektrana na Morači su iz Kine, Turske i Slovenije, javio je crnogorski dnevnik Vijesti.

Jedna od kompanija koja je dala ponudu je i kineska kompanija Norinco, koja nije izabrana da gradi HE na Morači, ali je njena tehnička ponuda prihvaćena kao konačna, rekli su predstavnici Ministarstva. Kineska kompanija je ponudila da izgradi pet hidroelektrana u glavnom toku reke Morače i po jednu na njenim pritokama Mrtvice, Sjevernica i Mala Rijeka. Planirana godišnja proizvodnja osam hidroelektrana bila bi 894,82 gigavat-sati (GVh).

Ponudu je dala i turska firma Bereket Enerji. Ona, prema dnevnom listu Vijesti, obuhvata izgradnju četiri hidroelektrane bez ikakvih pritoka, a turska kompanija je spremna da pregovara o  prilagođavanju idejnog projekta.

Metoda izbora investitora za projekat zavisiće od broja primljenih ponuda koje će ocenjivati posebna komisija. Komisiju će činiti predstavnici Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija i biće zadužena za pregovare sa investitorima o finansijskim i komercijalnim uslovima za izgradnju hidroelektrana na Morači.

Proces prikupljanja i vrednovanja ponuda i dalje je u toku i u ovom trenutku nije moguće odrediti kako će se završiti niti kada bi bio raspisan tender za izgradnju HE na Morači. Nakon što Vlada i Skupština usvoji konačnu verziju projekta, sledeća faza je izrada Detaljnog prostornog plana (DPP) i procene uticaja na životnu sredinu. Oba dokumenta će biti dostupna javnosti putem javnih rasprava.

HE Morača pretnja za životnu sredinu i turizam?

Iako  predstavnici Ministarstva ističu da će Vlada poštovati najviše evropske standarde u oblasti energetike i primeniti najbolja tehnička rešenja i najbolje međunarodne prakse u oblasti zaštite životne sredine, brojni kritike stižu na račun predstojeće izgradnje hidroelektrana na Morači.

Jedna od njih dolazi iz Društva ekologa Crne Gore koje tvrdi da bi više od 500 vrsta moglo nestati sa lokacije. Izgradnji se protivi i Srpska pravoslavna crkva zbog poznatog manastira Morača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata