OIE

Očekuje se više ponuda za izgradnju HE na Morači

hidroelektrana Moraca

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorsko Ministarstvo ekonomije očekuje da će uskoro dobiti još ponuda za izgradnju hidroelektrana (HE) na Morači.

Do sada je potpisano više memoranduma o razumevanju, a investitori koji su zainteresovani za izgradnju hidroelektrana na Morači su iz Kine, Turske i Slovenije, javio je crnogorski dnevnik Vijesti.

Jedna od kompanija koja je dala ponudu je i kineska kompanija Norinco, koja nije izabrana da gradi HE na Morači, ali je njena tehnička ponuda prihvaćena kao konačna, rekli su predstavnici Ministarstva. Kineska kompanija je ponudila da izgradi pet hidroelektrana u glavnom toku reke Morače i po jednu na njenim pritokama Mrtvice, Sjevernica i Mala Rijeka. Planirana godišnja proizvodnja osam hidroelektrana bila bi 894,82 gigavat-sati (GVh).

Ponudu je dala i turska firma Bereket Enerji. Ona, prema dnevnom listu Vijesti, obuhvata izgradnju četiri hidroelektrane bez ikakvih pritoka, a turska kompanija je spremna da pregovara o  prilagođavanju idejnog projekta.

Metoda izbora investitora za projekat zavisiće od broja primljenih ponuda koje će ocenjivati posebna komisija. Komisiju će činiti predstavnici Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija i biće zadužena za pregovare sa investitorima o finansijskim i komercijalnim uslovima za izgradnju hidroelektrana na Morači.

Proces prikupljanja i vrednovanja ponuda i dalje je u toku i u ovom trenutku nije moguće odrediti kako će se završiti niti kada bi bio raspisan tender za izgradnju HE na Morači. Nakon što Vlada i Skupština usvoji konačnu verziju projekta, sledeća faza je izrada Detaljnog prostornog plana (DPP) i procene uticaja na životnu sredinu. Oba dokumenta će biti dostupna javnosti putem javnih rasprava.

HE Morača pretnja za životnu sredinu i turizam?

Iako  predstavnici Ministarstva ističu da će Vlada poštovati najviše evropske standarde u oblasti energetike i primeniti najbolja tehnička rešenja i najbolje međunarodne prakse u oblasti zaštite životne sredine, brojni kritike stižu na račun predstojeće izgradnje hidroelektrana na Morači.

Jedna od njih dolazi iz Društva ekologa Crne Gore koje tvrdi da bi više od 500 vrsta moglo nestati sa lokacije. Izgradnji se protivi i Srpska pravoslavna crkva zbog poznatog manastira Morača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU uvid uticaj predlozene reforme trziste elektricne energije

EU nema uvid u uticaj predložene reforme na tržište električne energije

17. novembar 2016. - U svetlu aktuelne reforme pravila tržišta električne energije, stručnjaci poručuju da EU treba podatke i mehanizam za sagledavanje efekata

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

17. novembar 2016. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

17. novembar 2016. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa

viktor andonov cebren

Andonov: Reverzibilna hidroelektrana Čebren ubrzaće razvoj obnovljivih izvora energije u Severnoj Makedoniji

17. novembar 2016. - Gostujući u emisiji WIN WIN, Viktor Andonov je rekao da je gradnja ove elektrane, snage 333 MW, planirana šest decenija