OIE

Plinacro i HEP zajedno razvijaju proizvodnju i transport vodonika u Hrvatskoj

plinacro hep vodonik memorandum

Slika: Michal Jarmoluk from Pixabay

Objavljeno

22.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema za prirodni gas Plinacro i Hrvatska elektroprivreda (HEP) dogovorili su saradnju u oblasti proizvodnje i transporta vodonika.

Plinacro i HEP potpisali su memorandum o razumevanju u vezi sa aktivnostima na projektima proizvodnje i transporta vodonika, kao i na povezivanju planova za razvoj tehnologija i mreža za vodonik.

Kompanije su zainteresovane za razvoj infrastrukture za proizvodnju i transport vodonika

Kako se navodi u saopštenju Plinacro, u skladu sa ciljevima Evropske unije i očekivanom dekarbonizacijom privrede dve kompanije su zainteresovane za stvaranje preduslova za razvoj infrastrukture za proizvodnju i transport vodonika.

Evropska komisija je pre nedelju dana predstavila futurističku strategiju održive i pametne mobilnosti čiji sastavni deo je i vodonik, koji se sve više nameće kao gorivo za energetsku tranziciju. U regionu su sličan potez kao ove dve hrvatske firme povukle slovenačke energetske kompanije, a i Energetska zajednica priprema studiju o vodoniku.

Vodonik je osnova za dekarbonizaciju sektora industrije i transporta

Potencijal vodonika, posebno onog proizvedenog iz obnovljivih izvora, osnova je za dekarbonizaciju sektora industrije i transporta, pa se postavljanje zdravih temelja za razvoj sve važnijeg energenta budućeg evropskog energetskog miksa pokazuje kao neophodno, navele su dve kompanije.

Njihova saradnja biće usmerena i na uklanjanje zakonodavno-regulatornih prepreka i pripremu ključnih dokumenata, smernica i mera radi stvaranja usklađenih standarda za tržište vodonika.

Planiran je i razvoj pilot projekata

Prema planu oporavka Evropske komisije, investicije u vodonik podstiču održivi razvoj i otvaranje konkurentnih poslova koji će biti ključni za oporavak od posledica COVID-19 pandemije i nastavak energetske tranzicije.

Zajedničko ispitivanje mogućnosti i razvoj pilot projekata poslužiće kao osnova za prijavu projekata za finansiranje kod Evropske komisije, navele su dve hrvatske energetske kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

22. decembar 2020. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

22. decembar 2020. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

22. decembar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

22. decembar 2020. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje