OIE

TENDER: Potencijali vodonika u studiji za Energetsku zajednicu

TENDER Potencijali vodonika Energetsku zajednicu

Slika: FreeImages

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice traži konsultante za izradu studije koja će dati uvid u to koji su potencijali vodonika i njegove primene. Dokument treba da prikaže stanje na polju raspoloživih tehnologija, navodi se u objavi.

Studija treba da pokaže koji su potencijali za korišćenje vodonika unutar ugovornih strana Energetske zajednice, uz preporuke kako oni mogu da se ostvare.

Glavni cilj je procena mogućnosti i izvodljivosti korišćenja različitih tehnologija za proizvodnju, prevoz i upotrebu vodonika u više sektora privrede (s fokusom na gas, električnu energiju i industriju) u međusobnoj i sinergiji sa saobraćajem i drugim oblastima, uz načine za integraciju sa budućim tržištima proizvodnje i potrošnje u Evropskoj uniji.

Budžet projekta je 114.000 evra ne računajući porez na dodatu vrednost, a rok za predaju ponuda je 10. septembar u 10.00 po centralnoevropskom vremenu. Sekretarijat je saopštio da cena nije jedini kriterijum za odabir konsultanta.

Rešenja treba da omoguće sinergiju različitih privrednih delatnosti i integraciju s budućim tržištima u EU

Prijave na tender su omogućene pojedincima, pravnim licima i konzorcijumima. Ponude moraju da važe bar do 29. septembra, stoji u dokumentaciji.

Evropska Unija podržava inovacije poput zelenog vodonika i pooštrava standarde zaštite životne sredine za industriju uglja, nafte i gasa i tako otvara prostor za više energije iz obnovljivih izvora. U proizvodnji takozvanog plavog vodonika od prirodnog gasa, ugljen-dioksid oslobođen u postupku se izdvaja i skladišti. Administracija u Briselu ga još uvek prihvata kao prelaznu tehnologiju. Zeleni vodonik se pravi od vode elektrolizom i obično se napaja strujom iz obnovljivih izvora.

Ukoliko se CO2 ne izdvaja za skladištenje, ovo gorivo nazivamo sivim vodonikom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

24. jul 2020. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

24. jul 2020. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

24. jul 2020. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

24. jul 2020. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori