OIE

TENDER: Potencijali vodonika u studiji za Energetsku zajednicu

TENDER Potencijali vodonika Energetsku zajednicu

Slika: FreeImages

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice traži konsultante za izradu studije koja će dati uvid u to koji su potencijali vodonika i njegove primene. Dokument treba da prikaže stanje na polju raspoloživih tehnologija, navodi se u objavi.

Studija treba da pokaže koji su potencijali za korišćenje vodonika unutar ugovornih strana Energetske zajednice, uz preporuke kako oni mogu da se ostvare.

Glavni cilj je procena mogućnosti i izvodljivosti korišćenja različitih tehnologija za proizvodnju, prevoz i upotrebu vodonika u više sektora privrede (s fokusom na gas, električnu energiju i industriju) u međusobnoj i sinergiji sa saobraćajem i drugim oblastima, uz načine za integraciju sa budućim tržištima proizvodnje i potrošnje u Evropskoj uniji.

Budžet projekta je 114.000 evra ne računajući porez na dodatu vrednost, a rok za predaju ponuda je 10. septembar u 10.00 po centralnoevropskom vremenu. Sekretarijat je saopštio da cena nije jedini kriterijum za odabir konsultanta.

Rešenja treba da omoguće sinergiju različitih privrednih delatnosti i integraciju s budućim tržištima u EU

Prijave na tender su omogućene pojedincima, pravnim licima i konzorcijumima. Ponude moraju da važe bar do 29. septembra, stoji u dokumentaciji.

Evropska Unija podržava inovacije poput zelenog vodonika i pooštrava standarde zaštite životne sredine za industriju uglja, nafte i gasa i tako otvara prostor za više energije iz obnovljivih izvora. U proizvodnji takozvanog plavog vodonika od prirodnog gasa, ugljen-dioksid oslobođen u postupku se izdvaja i skladišti. Administracija u Briselu ga još uvek prihvata kao prelaznu tehnologiju. Zeleni vodonik se pravi od vode elektrolizom i obično se napaja strujom iz obnovljivih izvora.

Ukoliko se CO2 ne izdvaja za skladištenje, ovo gorivo nazivamo sivim vodonikom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

24. jul 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

24. jul 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

24. jul 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

24. jul 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije