OIE

TENDER: Potencijali vodonika u studiji za Energetsku zajednicu

TENDER Potencijali vodonika Energetsku zajednicu

Slika: FreeImages

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice traži konsultante za izradu studije koja će dati uvid u to koji su potencijali vodonika i njegove primene. Dokument treba da prikaže stanje na polju raspoloživih tehnologija, navodi se u objavi.

Studija treba da pokaže koji su potencijali za korišćenje vodonika unutar ugovornih strana Energetske zajednice, uz preporuke kako oni mogu da se ostvare.

Glavni cilj je procena mogućnosti i izvodljivosti korišćenja različitih tehnologija za proizvodnju, prevoz i upotrebu vodonika u više sektora privrede (s fokusom na gas, električnu energiju i industriju) u međusobnoj i sinergiji sa saobraćajem i drugim oblastima, uz načine za integraciju sa budućim tržištima proizvodnje i potrošnje u Evropskoj uniji.

Budžet projekta je 114.000 evra ne računajući porez na dodatu vrednost, a rok za predaju ponuda je 10. septembar u 10.00 po centralnoevropskom vremenu. Sekretarijat je saopštio da cena nije jedini kriterijum za odabir konsultanta.

Rešenja treba da omoguće sinergiju različitih privrednih delatnosti i integraciju s budućim tržištima u EU

Prijave na tender su omogućene pojedincima, pravnim licima i konzorcijumima. Ponude moraju da važe bar do 29. septembra, stoji u dokumentaciji.

Evropska Unija podržava inovacije poput zelenog vodonika i pooštrava standarde zaštite životne sredine za industriju uglja, nafte i gasa i tako otvara prostor za više energije iz obnovljivih izvora. U proizvodnji takozvanog plavog vodonika od prirodnog gasa, ugljen-dioksid oslobođen u postupku se izdvaja i skladišti. Administracija u Briselu ga još uvek prihvata kao prelaznu tehnologiju. Zeleni vodonik se pravi od vode elektrolizom i obično se napaja strujom iz obnovljivih izvora.

Ukoliko se CO2 ne izdvaja za skladištenje, ovo gorivo nazivamo sivim vodonikom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife