OIE

TENDER: Potencijali vodonika u studiji za Energetsku zajednicu

TENDER Potencijali vodonika Energetsku zajednicu

Slika: FreeImages

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice traži konsultante za izradu studije koja će dati uvid u to koji su potencijali vodonika i njegove primene. Dokument treba da prikaže stanje na polju raspoloživih tehnologija, navodi se u objavi.

Studija treba da pokaže koji su potencijali za korišćenje vodonika unutar ugovornih strana Energetske zajednice, uz preporuke kako oni mogu da se ostvare.

Glavni cilj je procena mogućnosti i izvodljivosti korišćenja različitih tehnologija za proizvodnju, prevoz i upotrebu vodonika u više sektora privrede (s fokusom na gas, električnu energiju i industriju) u međusobnoj i sinergiji sa saobraćajem i drugim oblastima, uz načine za integraciju sa budućim tržištima proizvodnje i potrošnje u Evropskoj uniji.

Budžet projekta je 114.000 evra ne računajući porez na dodatu vrednost, a rok za predaju ponuda je 10. septembar u 10.00 po centralnoevropskom vremenu. Sekretarijat je saopštio da cena nije jedini kriterijum za odabir konsultanta.

Rešenja treba da omoguće sinergiju različitih privrednih delatnosti i integraciju s budućim tržištima u EU

Prijave na tender su omogućene pojedincima, pravnim licima i konzorcijumima. Ponude moraju da važe bar do 29. septembra, stoji u dokumentaciji.

Evropska Unija podržava inovacije poput zelenog vodonika i pooštrava standarde zaštite životne sredine za industriju uglja, nafte i gasa i tako otvara prostor za više energije iz obnovljivih izvora. U proizvodnji takozvanog plavog vodonika od prirodnog gasa, ugljen-dioksid oslobođen u postupku se izdvaja i skladišti. Administracija u Briselu ga još uvek prihvata kao prelaznu tehnologiju. Zeleni vodonik se pravi od vode elektrolizom i obično se napaja strujom iz obnovljivih izvora.

Ukoliko se CO2 ne izdvaja za skladištenje, ovo gorivo nazivamo sivim vodonikom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

24. jul 2020. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

24. jul 2020. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

24. jul 2020. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

24. jul 2020. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?