OIE

TENDER: Potencijali vodonika u studiji za Energetsku zajednicu

TENDER Potencijali vodonika Energetsku zajednicu

Slika: FreeImages

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice traži konsultante za izradu studije koja će dati uvid u to koji su potencijali vodonika i njegove primene. Dokument treba da prikaže stanje na polju raspoloživih tehnologija, navodi se u objavi.

Studija treba da pokaže koji su potencijali za korišćenje vodonika unutar ugovornih strana Energetske zajednice, uz preporuke kako oni mogu da se ostvare.

Glavni cilj je procena mogućnosti i izvodljivosti korišćenja različitih tehnologija za proizvodnju, prevoz i upotrebu vodonika u više sektora privrede (s fokusom na gas, električnu energiju i industriju) u međusobnoj i sinergiji sa saobraćajem i drugim oblastima, uz načine za integraciju sa budućim tržištima proizvodnje i potrošnje u Evropskoj uniji.

Budžet projekta je 114.000 evra ne računajući porez na dodatu vrednost, a rok za predaju ponuda je 10. septembar u 10.00 po centralnoevropskom vremenu. Sekretarijat je saopštio da cena nije jedini kriterijum za odabir konsultanta.

Rešenja treba da omoguće sinergiju različitih privrednih delatnosti i integraciju s budućim tržištima u EU

Prijave na tender su omogućene pojedincima, pravnim licima i konzorcijumima. Ponude moraju da važe bar do 29. septembra, stoji u dokumentaciji.

Evropska Unija podržava inovacije poput zelenog vodonika i pooštrava standarde zaštite životne sredine za industriju uglja, nafte i gasa i tako otvara prostor za više energije iz obnovljivih izvora. U proizvodnji takozvanog plavog vodonika od prirodnog gasa, ugljen-dioksid oslobođen u postupku se izdvaja i skladišti. Administracija u Briselu ga još uvek prihvata kao prelaznu tehnologiju. Zeleni vodonik se pravi od vode elektrolizom i obično se napaja strujom iz obnovljivih izvora.

Ukoliko se CO2 ne izdvaja za skladištenje, ovo gorivo nazivamo sivim vodonikom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencionise solarnu, geotermalnu i energiju mora

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencioniše solarnu, geotermalnu i energiju mora

20 September 2021 - Hrvatska je objavila tri javna poziva za subvencionisanje projekata za povećanje korišćenja solarne, geotermalne i energije mora.

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.