OIE

HEP pustio u probni rad vetropark Korlat, prvi u Hrvatskoj bez podsticaja

HEP vetropark Korlat u Hrvatskoj bez podsticaja

Slika: HEP

Objavljeno

11.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Prva vetroelektrana nacionalne elektroprivrede treba formalno da uđe u sistem u avgustu. HEP je sagradio vetropark Korlat, najveći u Hrvatskoj, i priključio ga na mrežu uz privremeni ugovor.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je da je potpisao privremeni sporazum s vetrofarmom Energetski park Korlat doo i privremeno je uključio u elektroenergetski sistem. Pogon od 58 megavata je tako počeo probni rad, koji po planu treba da traje do avgusta. Kada Hrvatska elektroprivreda – HEP grupa zvanično pokrene vetropark Korlat, on će biti prvi u Hrvatskoj koji proizvodi struju po tržišnim uslovima, bez podsticaja koje drugi dobijaju kroz fidin tarife.

Procenjena godišnja proizvodnja je 170 gigavat-sati. Projekat u blizini Benkovca u Dalmaciji koštao je preko 500 miliona kuna odnosno 66,1 milion evra. Sastoji se od 18 turbina po 3,6 megavata, iz čega proizilazi da je priključna snaga 10,5 odsto ispod maksimalne.

Stubovi su visoki 114 metara, a prečnik jedinica koje je dopremio Nordex SE je 131 metar. Ing-grad doo je bio zadužen za infrastrukturu i priključivanje na mrežu, a Fractal doo je angažovan za izgradnju i nadzor.

HEP ima ambiciju da do 2030. godine podigne svoj portfelj vetroelektrana i fotonaponskih postrojenja na po 350 megavata. Takođe je objavio da planira da na lokaciji Korlat instalira i solarnu elektranu od 75 megavata. Tu je sada najveća vetrofarma u Hrvatskoj, a kompaniji je prva.

Nordex je dobio ugovor o održavanju i servisiranju na dvadeset godina.

Interenergo, deo konglomerata Kelag-Kärntner Elektrizitäts, pustio je u januaru u obližnjim Jasenicama vetropark od 10 megavata. Vlada Hrvatske je pojačala napore da podigne udeo energije iz obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

11. maj 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

11. maj 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. maj 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

11. maj 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.