OIE

HEP priprema gradnju vetroelektrane Zelovo snage 30 MW

HEP-planira-gradnju-vetroelektrane-Zelovo-snage-30-MW

Slika: Vetropark će biti izgrađen na nekoliko desetina kilometara od grada Splita (Pixabay)

Objavljeno

27.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da izgradi vetroelektranu Zelovo, snage do 30 MW, na području Splitsko-dalmatinske županije, na obroncima planine Svilaja.

HEP je pre dve nedelje pustio u probni rad svoju prvu vetroelektranu Korlat, ali Zelovo bi bio njegov prvi samostalno razvijeni projekat za korišćenje energije vetra, s obzirom da je projekat Korlat kupljen u poodmakloj fazi razvoja.

Za vetropark je pripremljena studija o uticaju na životnu sredinu, a očekuje se uskoro i javna rasprava

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, za vetropark Zelovo pripremljena je studija o uticaju na životnu sredinu, i očekuje se određivanje datuma početka javne rasprave o ovom dokumentu.

Studiju o uticaju na životnu sredinu uradila je firma Geonatura

Vetroelektrana bi trebalo da ima pet vetroagregata i instalisanu snagu do 30 MW. Visina vetroagregata je 135 metara, ukupna visina 170 metara, dok je prečnik rotora 170 metara.

Lokacija na kojoj je planirana se nalazi na teritoriji grada Sinju, u opštinama Muć i Hrvace, na krajnjim južnim obroncima planine Svilaja.

Vetroelektrana bi trebalo da bude izgrađena na krajnjim južnim obroncima planine Svilaja

Studiju o uticaju na životnu sredinu uradila je firma Geonatura, navodi se u informaciji o zahtevu HEP-Proizvodnje za sprovođenje postupka procene uticaja na životnu sredinu, koju je sredinom maja objavilo Ministarstvo.

HEP je pokrenuo sličnu proceduru i za dve solarne elektrane – Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW.

Kako su ranije preneli lokalni mediji, osim vetroelektrane Zelovo, HEP priprema i projekte Jelenje, Bradarića kosa i Lišane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

27. maj 2020. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

27. maj 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

27. maj 2020. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

27. maj 2020. - Hrvatska bi do kraja godine trebalo da pređe granicu od 1.000 MW kapaciteta u solarnim elektranama i vetroparkovima, rekao je Ivo Milatić