OIE

HEP priprema gradnju vetroelektrane Zelovo snage 30 MW

HEP-planira-gradnju-vetroelektrane-Zelovo-snage-30-MW

Slika: Vetropark će biti izgrađen na nekoliko desetina kilometara od grada Splita (Pixabay)

Objavljeno

27.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da izgradi vetroelektranu Zelovo, snage do 30 MW, na području Splitsko-dalmatinske županije, na obroncima planine Svilaja.

HEP je pre dve nedelje pustio u probni rad svoju prvu vetroelektranu Korlat, ali Zelovo bi bio njegov prvi samostalno razvijeni projekat za korišćenje energije vetra, s obzirom da je projekat Korlat kupljen u poodmakloj fazi razvoja.

Za vetropark je pripremljena studija o uticaju na životnu sredinu, a očekuje se uskoro i javna rasprava

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, za vetropark Zelovo pripremljena je studija o uticaju na životnu sredinu, i očekuje se određivanje datuma početka javne rasprave o ovom dokumentu.

Studiju o uticaju na životnu sredinu uradila je firma Geonatura

Vetroelektrana bi trebalo da ima pet vetroagregata i instalisanu snagu do 30 MW. Visina vetroagregata je 135 metara, ukupna visina 170 metara, dok je prečnik rotora 170 metara.

Lokacija na kojoj je planirana se nalazi na teritoriji grada Sinju, u opštinama Muć i Hrvace, na krajnjim južnim obroncima planine Svilaja.

Vetroelektrana bi trebalo da bude izgrađena na krajnjim južnim obroncima planine Svilaja

Studiju o uticaju na životnu sredinu uradila je firma Geonatura, navodi se u informaciji o zahtevu HEP-Proizvodnje za sprovođenje postupka procene uticaja na životnu sredinu, koju je sredinom maja objavilo Ministarstvo.

HEP je pokrenuo sličnu proceduru i za dve solarne elektrane – Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW.

Kako su ranije preneli lokalni mediji, osim vetroelektrane Zelovo, HEP priprema i projekte Jelenje, Bradarića kosa i Lišane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

27. maj 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. maj 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. maj 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. maj 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage