OIE

HEP planira gradnju dve solarne elektrane Obrovac Sinjski i Konačnik snage 95 MW

HEP-solarne-elektrane-Obrovac-Sinjski-Konacnik

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da izgradi dve solarne elektrane – Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, navodi se u dokumentaciji koju je ova kompanija podnela Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Dve elektrane su deo investicionog plana HEP da do 2023. uloži oko 100 miliona evra u kapacitete za korišćenje solarne energije. Do 2030. kompanija namerava da izgradi solarne elektrane snage 350 MW.

Trenutno HEP ima 13 solarnih elektrana na krovovima svojih poslovnih zgrada ukupne snage oko 270 kW i elektranu Kaštelir snage 1 MW.

HEP namerava da u periodu 2019-2023. povećava kapacitete za solarnu energiju za 20 MW godišnje, a od 2024-2030. za po 40 MW godišnje

Solarna elektrana Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, planirana je na lokaciji naselja Obrovac Sinjski, na području Grada Sinja.

Elektrana će se prostirati na 132 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 87 GWh, navodi se u zahtevu za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koji je predat Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Solarna elektrana Konačnik, snage do 35 MW, biće instalirana na 72 hektara na lokaciji naselja Ugljane, na području Grada Trilja. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 50 GWh.

Posle primanja zahteva za ocenu o potrebi procene Ministarstvo je dužno da pribavi mišljenja drugih institucija, lokalnih samouprava, i informiše javnost o zahtevu, pre nego što donese odluku, navodi se na sajtu Ministarstva.

HEP želi da do 2030. poveća udeo OIE u proizvodnji energije sa 35% na više od 50%

HEP je ranije najavio da planira da u periodu 2019-2023. povećava kapacitete za solarnu energiju za 20 MW godišnje, a od 2024-2030. za po 40 MW godišnje. Prve 4 solarne elektrane HEP-a biće Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 MW.

HEP namerava da do 2030. poveća udeo OIE u svom portfoliju sa 35% na više od 50%. Osim ulaganja u solarne elektrane, HEP planira da poveća snagu postojećih i izgradi nove hidroelektrane, kao i da investira u vetroparkove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane