OIE

HEP planira gradnju dve solarne elektrane Obrovac Sinjski i Konačnik snage 95 MW

HEP-solarne-elektrane-Obrovac-Sinjski-Konacnik

Slika: Pixabay

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira da izgradi dve solarne elektrane – Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, i Konačnik, snage do 35 MW, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, navodi se u dokumentaciji koju je ova kompanija podnela Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Dve elektrane su deo investicionog plana HEP da do 2023. uloži oko 100 miliona evra u kapacitete za korišćenje solarne energije. Do 2030. kompanija namerava da izgradi solarne elektrane snage 350 MW.

Trenutno HEP ima 13 solarnih elektrana na krovovima svojih poslovnih zgrada ukupne snage oko 270 kW i elektranu Kaštelir snage 1 MW.

HEP namerava da u periodu 2019-2023. povećava kapacitete za solarnu energiju za 20 MW godišnje, a od 2024-2030. za po 40 MW godišnje

Solarna elektrana Obrovac Sinjski, snage do 60 MW, planirana je na lokaciji naselja Obrovac Sinjski, na području Grada Sinja.

Elektrana će se prostirati na 132 hektara, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 87 GWh, navodi se u zahtevu za ocenu o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, koji je predat Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Solarna elektrana Konačnik, snage do 35 MW, biće instalirana na 72 hektara na lokaciji naselja Ugljane, na području Grada Trilja. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 50 GWh.

Posle primanja zahteva za ocenu o potrebi procene Ministarstvo je dužno da pribavi mišljenja drugih institucija, lokalnih samouprava, i informiše javnost o zahtevu, pre nego što donese odluku, navodi se na sajtu Ministarstva.

HEP želi da do 2030. poveća udeo OIE u proizvodnji energije sa 35% na više od 50%

HEP je ranije najavio da planira da u periodu 2019-2023. povećava kapacitete za solarnu energiju za 20 MW godišnje, a od 2024-2030. za po 40 MW godišnje. Prve 4 solarne elektrane HEP-a biće Kaštelir, Cres, Vis i Vrlika Jug, ukupne snage 11,6 MW.

HEP namerava da do 2030. poveća udeo OIE u svom portfoliju sa 35% na više od 50%. Osim ulaganja u solarne elektrane, HEP planira da poveća snagu postojećih i izgradi nove hidroelektrane, kao i da investira u vetroparkove.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

ceka nas vrelo leto sa cestim nestasicama struje - Bloomberg

Svet čeka vrelo leto sa čestim nestašicama struje – Bloomberg

24 маја 2022 - Visoke cene energenata i energije, ali i drugih roba, pogodile su ljude širom sveta, ali stvari bi mogle da postanu još gore

Slovenija kontroverzni hidroelektrane Mokrice energetske krize

Slovenija podržala kontroverzni projekat hidroelektrane Mokrice usled energetske krize

24 маја 2022 - Vlada Slovenije je odlučila da je javni interes kod plana za izgradnju hidroelektrane Mokrice važniji od zabrinutosti za očuvanje prirode

EPS napravio dva vazna koraka u pripremi za gradnju RHE Bistrica he potpec

Energetska kriza ubrzava početak gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

23 маја 2022 - Vlada Srbije je donela odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene sistema RHE Bistrica i hidroelektrane Potpeć

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

23 маја 2022 - Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je na 24 hektara sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji