OIE

HEP dobio 6 ponuda za solarnu elektranu Orlec Trinket

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Dve kineske kompanije, Dongfang Electric International Corporation i Chinapower Sepco1, su među 6 kompanija koje su izrazile interes za izgradnju najveće solarne elektrane u Hrvatskoj Orlec Trinket, snage 6.5 MW na ostrvu Cres, preneli su hrvatski mediji.

Kako je navela Kineska poslovna asocijacija za jugoistočnu Evropu (CSEBA), Dongfang je ponudio ulaganje od 40 miliona kuna (5,4 miliona evra), a Chinapower 70 miliona kuna (9,4 miliona evra), što je najveća ponuda. Projekat solarne elektrane realizuje Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Ranije procene vrednosti gradnje solarne elektrane bile su oko 45 miliona kuna (6,1 milion evra).

Ako se prihvati ponuda kineske kompanije, to bi mogao da bude drugi veliki projekat u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) koji će u Hrvatskoj sprovesti investitori iz druge najjače svetske ekonomije.

Pre mesec dana kineska građevinska kompanija Norinco International Cooperation zvanično je počela izgradnju vetroparka snage 156 MW na hrvatskoj obali Jadranskog mora.

Elektrana Orlec Trinket će imati instalisani kapacitet od 6,5 MW, sa očekivanom proizvodnjom od 8,5 GWh, dok trenutno najveća solarna elektrana u Hrvatskoj ima instalisan kapacitet od 1 MW.

Ovo će biti i prva velika solarna elektrana u sastavu HEP-a. Državna kompanija je dosad gradila samo solarne instalacije na krovovima svojih poslovnih zgrada. Od 2014. godine postavljeno je 9 takvih sistema, u Zagrebu, Osijeku (2), Splitu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Čakovcu i Opatiji.

Siniša Malus, PR Kineske poslovne asocijacije za jugoistočnu Evropu (CSEBA), izjavio je da interesovanje kineskih kompanija za ovu vrstu projekata nije iznenađenje jer su one veoma zainteresovane da ulažu u infrastrukturne i energetske projekte u Hrvatskoj.

On je naveo da su luke i železnice najatraktivnije za kineske investitore.

U energetskom sektoru, oni se fokusiraju na obnovljive izvore energije, solarne elektrane i vetroparkove, jer je to profitabilan posao, a hrvatska ostrva su posebno pogodna za solarne elektrane, rekao je Malus za Jutarnji list.

On je istakao da je most na Pelješcu bila prekretnica za veće angažovanje kineskih kompanija u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

27. decembar 2018. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

27. decembar 2018. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

27. decembar 2018. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

27. decembar 2018. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC