x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

HEP dobio 6 ponuda za solarnu elektranu Orlec Trinket

27.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
HEP dobio 6 ponuda za solarnu elektranu Orlec Trinket

Dve kineske kompanije, Dongfang Electric International Corporation i Chinapower Sepco1, su među 6 kompanija koje su izrazile interes za izgradnju najveće solarne elektrane u Hrvatskoj Orlec Trinket, snage 6.5 MW na ostrvu Cres, preneli su hrvatski mediji.

Kako je navela Kineska poslovna asocijacija za jugoistočnu Evropu (CSEBA), Dongfang je ponudio ulaganje od 40 miliona kuna (5,4 miliona evra), a Chinapower 70 miliona kuna (9,4 miliona evra), što je najveća ponuda. Projekat solarne elektrane realizuje Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Ranije procene vrednosti gradnje solarne elektrane bile su oko 45 miliona kuna (6,1 milion evra).

Ako se prihvati ponuda kineske kompanije, to bi mogao da bude drugi veliki projekat u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) koji će u Hrvatskoj sprovesti investitori iz druge najjače svetske ekonomije.

Pre mesec dana kineska građevinska kompanija Norinco International Cooperation zvanično je počela izgradnju vetroparka snage 156 MW na hrvatskoj obali Jadranskog mora.

Elektrana Orlec Trinket će imati instalisani kapacitet od 6,5 MW, sa očekivanom proizvodnjom od 8,5 GWh, dok trenutno najveća solarna elektrana u Hrvatskoj ima instalisan kapacitet od 1 MW.

Ovo će biti i prva velika solarna elektrana u sastavu HEP-a. Državna kompanija je dosad gradila samo solarne instalacije na krovovima svojih poslovnih zgrada. Od 2014. godine postavljeno je 9 takvih sistema, u Zagrebu, Osijeku (2), Splitu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Čakovcu i Opatiji.

Siniša Malus, PR Kineske poslovne asocijacije za jugoistočnu Evropu (CSEBA), izjavio je da interesovanje kineskih kompanija za ovu vrstu projekata nije iznenađenje jer su one veoma zainteresovane da ulažu u infrastrukturne i energetske projekte u Hrvatskoj.

On je naveo da su luke i železnice najatraktivnije za kineske investitore.

U energetskom sektoru, oni se fokusiraju na obnovljive izvore energije, solarne elektrane i vetroparkove, jer je to profitabilan posao, a hrvatska ostrva su posebno pogodna za solarne elektrane, rekao je Malus za Jutarnji list.

On je istakao da je most na Pelješcu bila prekretnica za veće angažovanje kineskih kompanija u Hrvatskoj.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.