OIE

HEP dobio 6 ponuda za solarnu elektranu Orlec Trinket

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Dve kineske kompanije, Dongfang Electric International Corporation i Chinapower Sepco1, su među 6 kompanija koje su izrazile interes za izgradnju najveće solarne elektrane u Hrvatskoj Orlec Trinket, snage 6.5 MW na ostrvu Cres, preneli su hrvatski mediji.

Kako je navela Kineska poslovna asocijacija za jugoistočnu Evropu (CSEBA), Dongfang je ponudio ulaganje od 40 miliona kuna (5,4 miliona evra), a Chinapower 70 miliona kuna (9,4 miliona evra), što je najveća ponuda. Projekat solarne elektrane realizuje Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Ranije procene vrednosti gradnje solarne elektrane bile su oko 45 miliona kuna (6,1 milion evra).

Ako se prihvati ponuda kineske kompanije, to bi mogao da bude drugi veliki projekat u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) koji će u Hrvatskoj sprovesti investitori iz druge najjače svetske ekonomije.

Pre mesec dana kineska građevinska kompanija Norinco International Cooperation zvanično je počela izgradnju vetroparka snage 156 MW na hrvatskoj obali Jadranskog mora.

Elektrana Orlec Trinket će imati instalisani kapacitet od 6,5 MW, sa očekivanom proizvodnjom od 8,5 GWh, dok trenutno najveća solarna elektrana u Hrvatskoj ima instalisan kapacitet od 1 MW.

Ovo će biti i prva velika solarna elektrana u sastavu HEP-a. Državna kompanija je dosad gradila samo solarne instalacije na krovovima svojih poslovnih zgrada. Od 2014. godine postavljeno je 9 takvih sistema, u Zagrebu, Osijeku (2), Splitu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Čakovcu i Opatiji.

Siniša Malus, PR Kineske poslovne asocijacije za jugoistočnu Evropu (CSEBA), izjavio je da interesovanje kineskih kompanija za ovu vrstu projekata nije iznenađenje jer su one veoma zainteresovane da ulažu u infrastrukturne i energetske projekte u Hrvatskoj.

On je naveo da su luke i železnice najatraktivnije za kineske investitore.

U energetskom sektoru, oni se fokusiraju na obnovljive izvore energije, solarne elektrane i vetroparkove, jer je to profitabilan posao, a hrvatska ostrva su posebno pogodna za solarne elektrane, rekao je Malus za Jutarnji list.

On je istakao da je most na Pelješcu bila prekretnica za veće angažovanje kineskih kompanija u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

27. decembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

27. decembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. decembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

27. decembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.