OIE

HEP dobio 6 ponuda za solarnu elektranu Orlec Trinket

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Dve kineske kompanije, Dongfang Electric International Corporation i Chinapower Sepco1, su među 6 kompanija koje su izrazile interes za izgradnju najveće solarne elektrane u Hrvatskoj Orlec Trinket, snage 6.5 MW na ostrvu Cres, preneli su hrvatski mediji.

Kako je navela Kineska poslovna asocijacija za jugoistočnu Evropu (CSEBA), Dongfang je ponudio ulaganje od 40 miliona kuna (5,4 miliona evra), a Chinapower 70 miliona kuna (9,4 miliona evra), što je najveća ponuda. Projekat solarne elektrane realizuje Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Ranije procene vrednosti gradnje solarne elektrane bile su oko 45 miliona kuna (6,1 milion evra).

Ako se prihvati ponuda kineske kompanije, to bi mogao da bude drugi veliki projekat u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) koji će u Hrvatskoj sprovesti investitori iz druge najjače svetske ekonomije.

Pre mesec dana kineska građevinska kompanija Norinco International Cooperation zvanično je počela izgradnju vetroparka snage 156 MW na hrvatskoj obali Jadranskog mora.

Elektrana Orlec Trinket će imati instalisani kapacitet od 6,5 MW, sa očekivanom proizvodnjom od 8,5 GWh, dok trenutno najveća solarna elektrana u Hrvatskoj ima instalisan kapacitet od 1 MW.

Ovo će biti i prva velika solarna elektrana u sastavu HEP-a. Državna kompanija je dosad gradila samo solarne instalacije na krovovima svojih poslovnih zgrada. Od 2014. godine postavljeno je 9 takvih sistema, u Zagrebu, Osijeku (2), Splitu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Čakovcu i Opatiji.

Siniša Malus, PR Kineske poslovne asocijacije za jugoistočnu Evropu (CSEBA), izjavio je da interesovanje kineskih kompanija za ovu vrstu projekata nije iznenađenje jer su one veoma zainteresovane da ulažu u infrastrukturne i energetske projekte u Hrvatskoj.

On je naveo da su luke i železnice najatraktivnije za kineske investitore.

U energetskom sektoru, oni se fokusiraju na obnovljive izvore energije, solarne elektrane i vetroparkove, jer je to profitabilan posao, a hrvatska ostrva su posebno pogodna za solarne elektrane, rekao je Malus za Jutarnji list.

On je istakao da je most na Pelješcu bila prekretnica za veće angažovanje kineskih kompanija u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

vetroelektrane-na-vodi

Rekordna godina za vetroelektrane na vodi – instalirano 21,1 GW novih kapaciteta

29 јуна 2022 - Do kraja decenije očekuje se još 260 GW novih vetroelektrana na vodi, čime bi ukupan svetski kapacitet dostigao 316 GW, saopštio je GWEC

vetroelektrane-na-vodi-eu

EU prete izazovi u ostvarivanju ambicioznih ciljeva za vetroelektrane na moru

28 јуна 2022 - Problemi mogu nastati zbog nedovoljnog broja specijalnih brodova za montiranje vetroturbina na vodi