OIE

Završen najveći evropski vetropark na kopnu Fosen

Statkraft vetroturbina Fosen

Foto: Statkraft

Objavljeno

20.08.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Norveška državna elektroenergetska kompanija Statkraft saopštila je za Recharge da je postavila i poslednju vetroturbinu u kopnenom vetroenergetskom kompleksu Fosen, najvećem takve vrste u Evropi, čija je ukupna instalisana snaga 1,06 GW. Poslednji od ukupno 277 agregata koje je proizveo Vestas je podignut u okviru vetroparka Geitfjellet, jednom od šest u okviru projekta Fosen u centralnoj Norveškoj.

Izvršni direktor kompanije Statkraft Christian Rynning-Tønnesen nedavno je izjavio da se projekat Fosen, čija je izgradnja započeta 2016. godine, privodi kraju. Kako navodi Recharge, pre puštanja turbina u rad, investitori treba da sprovedu testiranje i obave radove na raščišćavanju i uređenju zone kompleksa.

Statkraft, najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, ima 52.1% u projektu Fosen, dok konzorcijum Nordic Wind Power, predvođen firmom Credit Suisse Infrastructure Partners, poseduje 40%. Ostatak je u vlasništvu norveške elektroenergetske kompanije TrønderEnergi.

Šest vetroparkova u sklopu kompleksa Fosen će zajedno proizvoditi 3,6 TWh električne energije godišnje, piše na sajtu Statkrafta.

Uzgajivači irvasa su se bunili protiv projekta tvrdeći da im ugrožava tradicionalni način života

Tokom izgradnje kompleksa, Statkraft i njegovi partneri na projektu suočavali su se s preprekama poput obilnih snežnih padavina i pandemije bolesti COVID-19, ali i protestima lokalne zajednice uzgajivača irvasa, koji su tvrdili da su neke od turbina uništile pašnjake i ugrozile njihov tradicionalni način života. Investitori su, međutim, odbacili takve navode.

Kompleksu Fosen preti neprofitabilnost zbog rekordno niskih cena struje

Kako piše Recharge, investitori se suočavaju sa još jednim problemom, a to su rekordno niske cene električne energije na nordijskom tržištu, koje bi mogle da ugroze profitabilnost kompleksa Fosen.

Rynning-Tønnesen kaže da cene u drugom kvartalu jesu pale za čak 84% na 5,60 evra po MWh zbog topljenja velikih količina snega i punih akumulacija u hidroelektranama, ali i da se očekuje njihov oporavak tokom 2021. godine, te da će verovatno porasti na oko 25 evra za MWh.

Statkraft, koji zapošljava 4.000 ljudi u 17 zemalja, proizvodi struju iz energije vetra i sunca, kao i u elektranama na gas, i pruža usluge daljinskog grejanja, navodi se na sajtu kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

20. avgust 2020. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

20. avgust 2020. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

20. avgust 2020. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

20. avgust 2020. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan