OIE

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Foto: iStock

Objavljeno

26.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2024.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u obnovljivu energiju na Bliskom istoku, u Severnoj Africi, Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

Alcazar Energy trenutno na Zapadnom Balkanu razvija projekte za vetroparkove snage skoro 500 MW.

Međunarodna finansijska korporacija za razvoj Sjedinjenih Američkih Država (DFC) saopštila je da je završila značajno ulaganje u kapital fonda Alcazar Energy Partners II u vrednosti od 50 miliona dolara.

“Ova strateška investicija će pomoći da se kapital usmeri u projekte za korišćenje obnovljivih izvora energije na tržištima u razvoju širom Bliskog istoka, severne Afrike, istočne Evrope i centralne Azije čime će se ojačati energetski sektor i diverzifikovati energetski miks”, saoštio je DFC.

Alcazar se fokusira na Egipat, Jordan, Tursku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju

DFC je u rezimeu ulaganja naveo da je Alcazar planira da fond dostigne 500 miliona dolara.

Sa primarnim fokusom na razvoj grinfild fotonaponskih elektrana i vetroelektrana na kopnu, Alcazar nastoji da obezbedi čista energetska rešenja, koja će ovim regionima omogućiti da postepeno napuste fosilna goriva, navodi se u dokumentu.

Alcazarov fond se, kako se dodaje, prvenstveno fokusira na Egipat, Jordan, Tursku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Alcazar Energy je saopštio da je partnerstvo sa DFC-om dokaz ekspertize ove kompanije u sektoru održive infrastrukturu od strane jednog od najvećih svetskih javnih investitora u infrastrukturu zemalja u razvoju.

Kalderon: Kupili smo projekte vetroparkova snage 456 MW širom Zapadnog Balkana

„Izuzetno smo uzbuđeni što ćemo biti partneri sa DFC-om, koji je najavio ulaganje od 50 miliona dolara u našu strategiju… Pošto smo do sada kupili projekte za vetroelektrane snage 456 MW, koji su u razvoju širom Zapadnog Balkana, ostajemo posvećeni izgradnji prvog portfelja od 1 GW u regionu koji je spreman iskoristi prednosti energetske tranzicije“, rekao je Danijel Kalderon, suosnivač i izvršni partner u kompaniji Alcazar Energy.

Treba napomenuti da je kompanija u septembru prošle godine preuzela projekat vetroparka Bijela u Šavniku u Crnoj Gori, snage 118 MW. Investicija je procenjena na 200 miliona dolara.

Alcazar učestvuje na Beogradskom energetskom forumu

Alcazar Energy, kako se navodi na njegovom sajtu, prvi fond (eng. investment vehicle) Alcazar Energy Partners – I (AEP-I) osnovano je 2014.

Do 2018. godine, AEP-I je stvorio najveći nezavisni portfelj projekata obnovljivih izvora energije u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike (MENA) u to vreme. Obuhvatao je pet solarnih elektrana i dva vetroparka u Jordanu i Egiptu i ukupni proizvodni kapacitet od 411 MW.

Nakon uspešnih investicija u okviru AEP-I-ja, Alcazar Energy je lansirao svoj drugi fond, Alcazar Energy Partners II SLP (SCSp) (AEP-II).

Kompanija je prikupila 711 miliona dolara, od čega 240 miliona u kapitalu i 471 milion u projektnom finansiranju od 13 institucija. Među njima su Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i IFC Asset Management Co. (delovi Svetske banke), kao i Mubadala Infrastructure Partners, Blu Stone Management i Dash Ventures.

Predviđeno je da kompanija učestvuje na predstojećem Beogradskom energetskom forumu 2024 od 13. do 14. maja u glavnom gradu Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

26. april 2024. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

EUSEW-Izabrani mladi energetski ambasadori

EUSEW – izabrani mladi ambasadori energije

26. april 2024. - U sklopu Evropske nedelje održive energije (EUSEW), odabrana je nova klasa trideset mladih ambasadora energije

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

26. april 2024. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

rheenergise-reverzibilna-elektrana.

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

26. april 2024. - RheEnergise je razvio tehnologiju koje koristi gustu tečnost umesto vode za skladištenje viška energije iz vetroparkova i solarnih elektrana