OIE

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

17.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Beogradski energetski forum 2024 za četiri nedelje dočekaće u srpskoj prestonici neka od nauticajnijih imena u sektoru energetike u regionu i Evropi, a među novim sponzorima nalaze se kompanije i finansijske institucije koje su u ovom trenutku najambicioznije i najspremnije na ubrzanom i rastućem tržištu energetike. Na njih vlade regiona mogu da računaju u procesu sprovođenja energetske tranzicije.

Lideri energetske tranzicije u Jugoistočnoj Evropi okupljaju se 13. i 14. maja u hotelu Crowne Plaza u glavnom gradu Srbije.

Beogradski energetski forum 2024, kao najveći događaj svoje vrste u regionu, prilika je da od ministara energetike, direktora međunarodnih institucija i organizacija i glavnih kompanija iz sektora energetike saznate o novim trendovima u sektoru, šta su izazovi, a šta moguća rešenja. Beogradski energetski forum je takođe platforma za spajanje budućih partnera u narastajućem sektoru zelene energije.

Na konferenciji će učestvovati vodeće investicione i kompanije za razvoj čiji portfolio projekata prelazi 20 GW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, kao i direktori srpske berze SEEPEX – Miloš Mladenović, slovenačke – BSP Energy Exchange – Anže Predovnik, i mađarske berze električne energije HUPX – Matyas Vajta. Ove tri berze su se nedavno zvanično ujedinile u regionalnu berzu pod imenom Adex Group.

Među učesnicima se nalaze i kompanije koje u ovom trenutku dogovaraju i pregovaraju sa vladama regiona o uspostavljanju strateških partnerstava, što postaje novi model za razvoj kapitalnih projekata u energetici u regionu.

Na konferenciji učestvuju kompanije iz sektora energije iz obnovljivih izvora sa projektima ukupne snage više od 20 gigavata

Agenda konferencije je gotova i može se pogledati na sajtu konferencije. Prema planu organizatora, konferenciju će svečano otvoriti direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski, a čeka se i potvrda učešća ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović nastupiće u okviru prvog panela. To će biti prvi put da novoizabrani ministar govori u Srbiji na jednoj konferenciji. Mujović učestvuje na događaju sa svojim kolegama iz Republike Srpske i Rumunije kao i sa Dirkom Bušleom iz Sekretarijata Energetske zajednice i Gurbuzom Gonulom, jednim od direktora IRENA-e, Međunarodne organizacije za obnovljive izvore energije.

„Šta treba da uradimo sada da bismo na vreme obezbedili ugljenično neutralnu budućnost?“, naziv je panela na kome će učestvovati Džajls Dikson, generalni direktor evropske asocijacije za vetar WindEurope.

S njim će mišljenja razmeniti Aleksandra Sombstej, potpredsednica francuske kompanije Akuo Energy za Evropu i asocijacije SolarPower Europe, Vugar Vejsalov, direktor za spoljne poslove i investicije u društvo i životnu sredinu u kompaniji Trans Adriatic Pipeline, Danijel Kalderon, generalni direktor kompanije Alcazar Energy, i predstavnik kompanije Abu Dhabi Future Energy Co. – Masdar.

Masdar, čije je sedište u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivan je u Jugoistočnoj Evropi kroz mešovitu firmu Masdar Taaleri. Ona je u avgustu, na prvoj aukciji za projekte vetroelektrana u Srbiji, osvojila tržišnu premiju za svoj Čibuk 2. Osim toga, Masdar sprema investicije u zelenu energiju sa rumunskom državnom kompanijom Hidroelectrica.

Artur Lorkovski Program Beogradski energetski forum nove paneliste sponzore
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski na otvaranju Beogradskog energetskog foruma 2023

Veliko interesovanje za panel o energetskim skladištima i baterijama

Konzorcijum kompanija UGT Renewables i Hyundai Engineering je dijamantski sponzor događaja. On pregovara sa Vladom Srbije o najvećem strateškom partnerstvu u regionu. Ovi partneri treba da instaliraju grupu fotonaponskih postrojenja ukupnog priključnog kapaciteta jednog gigavata zajedno sa baterijskim sistemima za skladištenje energije zajedničke operativne snage od barem 200 megavata.

Veoma važna tema ove godine biće i kako da se uz pomoć energetskih skladišta i baterija obezbede rešenja za varijabilnu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, ali i omogući nesmetano funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

Na panelu o ovom pitanju će učestvovati najrelevantnija imena iz ovog segmenta u regionu, poput direktora brenda Rimac Energy Vasima Sarvara Dilova, zatim Talije Valkume, generalne direktorke kompanije Faria Renewables, pobednice na aukciji za baterije u Grčkoj, i Bojana Bogdanovića iz EBRD-a, koji će govoriti o razvojnim planovima za power-to-heat tehnologiju.

Kao tehnološki sponzor, ove godine na konferenciju dolazi slovenačka kompanija NGEN, čiji će suosnivač i direktor Roman Bernard govoriti na panelima o baterijama i o izazovima i rešenjima u prenosnim mrežama.

Taj provajder rešenja za energetske sisteme sa sedištem u Sloveniji trenutno instalira neke od najvećih baterijskih sistema za skladištenje energije (BESS) u Jugoistočnoj Evropi i šire. Kompanija omogućava automatsku aktivaciju punjenja kada su cene struje niske i navodi da to donosi veće uštede nego standardna ponuda ovih pogona na tržištu.

Njen softver takođe automatizuje učešće na tržištu električne energije.

Srebrni sponzor janom Investments ušao je ove godine na tržište Hrvatske preko jednog projekta solarnog parka. Ta firma se sprema za širenje na Zapadnom Balkanu i objavila je konkurse za zapošljavanje. Direktor poslovne celine Janom Energy & Battery Matej Šanta govoriće na panelu o ubrzavanju investicija u skladištenje energije u regionu.

nove paneliste sponzore
Prošlogodišnja panel-diskusija o izazovima u povećavanju udela obnovljivih izvora u regionu bila je jedna od najzanimljivijih

Zlatni Hitachi Energy, WV-International i srpska industrija

Hitachi Energy, jedan od zlatnih sponzora Beogradskog energetskog foruma, u regionu posluje u okviru svog Balkan Clustera. Ta kompanija iz Ciriha u Švajcarskoj klijentima omogućava pristup revolucionarnim tehnologijama i obezbeđuje digitalnu transformaciju neophodnu za ubrzavanje energetske tranzicije ka ugljenično neutralnoj budućnosti.

Hitachi Energy je sponzor žurke u beogradskom klubu Remiks, koja se organizuje u ponedeljak uveče, 13. maja, i biće takođe odlična prilika za networking glavnih igrača u sektoru energetike iz Srbije, regiona i Evrope.

Na završnom panelu o obnovljivim izvorima energije 14. maja, predstavnik kompanije WV-International, takođe zlatnog sponzora, biće Neda Lazendić. Ova firma razvija projekte solara i vetra od 2013, a u Srbiji ima impresivan portfolio od 80 odnosno 800 megavata.

I četiri velike industrijske kompanije: Lafarge Srbija, Metalfer Group, Messer Tehnogas i Elixir Group, dolaze na konferenciju u svojstvu zlatnih sponzora. Direktori tih kompanija učestvovaće na panelu koji će se baviti dekarbonizacijom industrijske proizvodnje i poslovanja kao odgovora na Zelenu agendu i oporezivanje emisija ugljen-dioksida u EU uvođenjem prekograničnog mehanizma CBAM.

Govoriće o stanju u industriji pogođenoj CBAM-om, o planovima da svoje poslovanje dekarbonizuju, ali i o tome šta je potrebno da uradi država da bi ovim kompanijama, kao nosiocima srpske privrede, omogućila da kroz novi ciklus investicija smanje svoje emisije, ostanu efikasne, konkurentne i, što je najvažnije, opstanu na tržištu koje diktira nove uslove poslovanja.

Provajder rešenja u domenu informaciono-komunikacionih tehnologija Unicorn pridružio se grupi srebrnih sponzora konferencije BEF 2024. U okviru svog portfelja, ta kompanija proizvodi softver za optimizaciju fleksibilnih sistema i na strani potrošnje i proizvodnje električne energije.

Njen generalni direktor proizvodnog toka Miroslav Hašek predstaviće na predstojećem događaju Unicornova digitalna digitalna rešenja za trgovanje energentima.

Masdar ušao među srebrne sponzore

Balkan Green Energy News je poželeo dobrodošlicu Masdaru i Fondu za zeleni razvoj (Green for Growth Fund ili GGF) u segmentu srebrnog sponzorstva. U njemu su i CWP Europe, advokatska firma CMS, Alcazar Energy i ProCredit Bank.

„GGF, kojeg savetuje Finance in Motion, aktivno se bori protiv klimatskih promena ulaganjima u energetske projekte – poput vetra i solara – i sprovođenjem mera za smanjivanje potrošnje energije i količine ispuštenog CO2. Naše partnerstvo sa Beogradskim energetskim forumom stavlja naglasak na našu zajedničku posvećenost zelenoj tranziciji i promovisanju čiste energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana“, izjavio je direktor fondova u GGF-u Borislav Kostadinov.

On i njegov tim su nedavno osvojili prestižno priznanje za inovacije Market Pioneer Award Europe, u okviru svetske manifestacije Infrastructure Journal Global Awards, za Blue 1 u Albaniji. To je prva velika solarna elektrana na Balkanu izgrađena bez državnih subvencija. Po rasporedu konferencije, Kostadinov će svojim govorom otvoriti raspravu na panelu o pravovremenom omogućavanju ugljenično neutralne budućnosti.

Novi prijatelji konferencije su Ernst and Young – jedna od velike svetske četvorke u sektoru računovodstva i poslovnih usluga – EFT, Elektroprivreda Srbije (EPS) i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG). U istoj grupi su još MFG, Lugos Renewables i pomenuta kompanija Faria Renewables.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

17. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

17. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

17. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. april 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti