Električna energija

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Foto: Tesla Megapack

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveća baterija za skladištenje električne energije u Austriji, koju je instalirala slovenačka kompanija NGEN, osim pružanja usluga za stabilnost elektroenergetskog sistema, nudi mogućnosti da i krajnji potrošači, koji su ujedno i proizvođači, ponude usluge balansiranja.

NGEN, jedan od lidera u sektoru rešenja  za skladištenje energije u Jugoistočnoj Evropi, je nedavno završio instaliranje baterije snage 10,3 MW/20,6 MWh u mestu Ardnoldštajn, a u toku je postavljanje postrojenja snage 70MW/140MWh u Sloveniji i snage 50MW/100MWh u Hrvatskoj.

Skladište (eng. energy storage system (BESS) u Austriji predstavlja investiciju od 15 miliona evra i sastoji se od litijum gvožđe fosfatnih baterija (eng. LFP) američke kompanije Tesla.

Baterija pruža sistemske usluge operatoru prenosnog sistema

Roman Bernard, direktor NGEN-a, kaže za Balkan Green Energy News, da je ova baterija integrisana u portfelj kompanije i ispunila je uslove za pružanje sistemskih usluga tipa aFRR (eng. Automatic Frequency Restoration Reserve) operatoru prenosnog sistema Austrian Power Grid (APG).

NGEN je, kako kaže, razvio i stalno razvija svoj softver sa ciljem digitalizacije energetskih sistema.

„To znači da povezujemo tržište električne energije sa krajnjim korisnicima koji mogu sa svojom potrošnjom ili proizvodnjom električne energije aktivno da učestvuju na balansnom tržištu“, kaže Bernard.

Na primer, vlasnici kućnih solarnih elektrana ili prozjumeri, skladišta električne energije, električnih automobila i uređaja za grejanje mogu se povezati sa NGEN platformom.

Otvara se mogućnost da se krajni korisnici snabdevaju električnom energijom po nižim cenama

Na taj način, kako ističe, oni dobijaju mogućnost snabdevanja električnom energijom po vrlo niskim cenama ili čak besplatno u vremenima kada su cene na berzama niske ili kada postoje viškovi proizvedene energije.

„Kada solarne elektrane proizvode energiju oko podneva, cena je često niska ili čak negativna. Korisnici sa baterijama ili toplotnim pumpama mogu tu energiju besplatno uskladištiti i koristiti je uveče kada je energija skuplja“, poručio je Bernard.

Moguće je i formiranje virtuelnih elektrana

Osim toga, klijenti mogu u okviru svog portfelja stvoriti virtuelne grupe. To će im omogućiti da svoju proizvodnju energije dele sa drugim korisnicima, i tom slučaju NGEN klijentima nudi odgovarajuće usluge.

Govoreći o planovima Bernard najavljuje nove investicije.

„Za sledeću godinu radimo na novim, većim projektima na više evropskih tržišta, uključujući Austriju, Hrvatsku, Nemačku, Poljsku, Portugaliju i Sloveniju“, istakao je Bernard.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji