Električna energija

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Foto: Tesla Megapack

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Najveća baterija za skladištenje električne energije u Austriji, koju je instalirala slovenačka kompanija NGEN, osim pružanja usluga za stabilnost elektroenergetskog sistema, nudi mogućnosti da i krajnji potrošači, koji su ujedno i proizvođači, ponude usluge balansiranja.

NGEN, jedan od lidera u sektoru rešenja  za skladištenje energije u Jugoistočnoj Evropi, je nedavno završio instaliranje baterije snage 10,3 MW/20,6 MWh u mestu Ardnoldštajn, a u toku je postavljanje postrojenja snage 70MW/140MWh u Sloveniji i snage 50MW/100MWh u Hrvatskoj.

Skladište (eng. energy storage system (BESS) u Austriji predstavlja investiciju od 15 miliona evra i sastoji se od litijum gvožđe fosfatnih baterija (eng. LFP) američke kompanije Tesla.

Baterija pruža sistemske usluge operatoru prenosnog sistema

Roman Bernard, direktor NGEN-a, kaže za Balkan Green Energy News, da je ova baterija integrisana u portfelj kompanije i ispunila je uslove za pružanje sistemskih usluga tipa aFRR (eng. Automatic Frequency Restoration Reserve) operatoru prenosnog sistema Austrian Power Grid (APG).

NGEN je, kako kaže, razvio i stalno razvija svoj softver sa ciljem digitalizacije energetskih sistema.

„To znači da povezujemo tržište električne energije sa krajnjim korisnicima koji mogu sa svojom potrošnjom ili proizvodnjom električne energije aktivno da učestvuju na balansnom tržištu“, kaže Bernard.

Na primer, vlasnici kućnih solarnih elektrana ili prozjumeri, skladišta električne energije, električnih automobila i uređaja za grejanje mogu se povezati sa NGEN platformom.

Otvara se mogućnost da se krajni korisnici snabdevaju električnom energijom po nižim cenama

Na taj način, kako ističe, oni dobijaju mogućnost snabdevanja električnom energijom po vrlo niskim cenama ili čak besplatno u vremenima kada su cene na berzama niske ili kada postoje viškovi proizvedene energije.

„Kada solarne elektrane proizvode energiju oko podneva, cena je često niska ili čak negativna. Korisnici sa baterijama ili toplotnim pumpama mogu tu energiju besplatno uskladištiti i koristiti je uveče kada je energija skuplja“, poručio je Bernard.

Moguće je i formiranje virtuelnih elektrana

Osim toga, klijenti mogu u okviru svog portfelja stvoriti virtuelne grupe. To će im omogućiti da svoju proizvodnju energije dele sa drugim korisnicima, i tom slučaju NGEN klijentima nudi odgovarajuće usluge.

Govoreći o planovima Bernard najavljuje nove investicije.

„Za sledeću godinu radimo na novim, većim projektima na više evropskih tržišta, uključujući Austriju, Hrvatsku, Nemačku, Poljsku, Portugaliju i Sloveniju“, istakao je Bernard.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

26. septembar 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

26. septembar 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

26. septembar 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

26. septembar 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom