Električna energija

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Foto: Tesla Megapack

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Najveća baterija za skladištenje električne energije u Austriji, koju je instalirala slovenačka kompanija NGEN, osim pružanja usluga za stabilnost elektroenergetskog sistema, nudi mogućnosti da i krajnji potrošači, koji su ujedno i proizvođači, ponude usluge balansiranja.

NGEN, jedan od lidera u sektoru rešenja  za skladištenje energije u Jugoistočnoj Evropi, je nedavno završio instaliranje baterije snage 10,3 MW/20,6 MWh u mestu Ardnoldštajn, a u toku je postavljanje postrojenja snage 70MW/140MWh u Sloveniji i snage 50MW/100MWh u Hrvatskoj.

Skladište (eng. energy storage system (BESS) u Austriji predstavlja investiciju od 15 miliona evra i sastoji se od litijum gvožđe fosfatnih baterija (eng. LFP) američke kompanije Tesla.

Baterija pruža sistemske usluge operatoru prenosnog sistema

Roman Bernard, direktor NGEN-a, kaže za Balkan Green Energy News, da je ova baterija integrisana u portfelj kompanije i ispunila je uslove za pružanje sistemskih usluga tipa aFRR (eng. Automatic Frequency Restoration Reserve) operatoru prenosnog sistema Austrian Power Grid (APG).

NGEN je, kako kaže, razvio i stalno razvija svoj softver sa ciljem digitalizacije energetskih sistema.

„To znači da povezujemo tržište električne energije sa krajnjim korisnicima koji mogu sa svojom potrošnjom ili proizvodnjom električne energije aktivno da učestvuju na balansnom tržištu“, kaže Bernard.

Na primer, vlasnici kućnih solarnih elektrana ili prozjumeri, skladišta električne energije, električnih automobila i uređaja za grejanje mogu se povezati sa NGEN platformom.

Otvara se mogućnost da se krajni korisnici snabdevaju električnom energijom po nižim cenama

Na taj način, kako ističe, oni dobijaju mogućnost snabdevanja električnom energijom po vrlo niskim cenama ili čak besplatno u vremenima kada su cene na berzama niske ili kada postoje viškovi proizvedene energije.

„Kada solarne elektrane proizvode energiju oko podneva, cena je često niska ili čak negativna. Korisnici sa baterijama ili toplotnim pumpama mogu tu energiju besplatno uskladištiti i koristiti je uveče kada je energija skuplja“, poručio je Bernard.

Moguće je i formiranje virtuelnih elektrana

Osim toga, klijenti mogu u okviru svog portfelja stvoriti virtuelne grupe. To će im omogućiti da svoju proizvodnju energije dele sa drugim korisnicima, i tom slučaju NGEN klijentima nudi odgovarajuće usluge.

Govoreći o planovima Bernard najavljuje nove investicije.

„Za sledeću godinu radimo na novim, većim projektima na više evropskih tržišta, uključujući Austriju, Hrvatsku, Nemačku, Poljsku, Portugaliju i Sloveniju“, istakao je Bernard.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

26. septembar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

26. septembar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

26. septembar 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

26. septembar 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta