Električna energija

Slovenački NGEN instalirao prvi Tesla Powerpack sistem baterija u regionu

NGEN-instalirao-prvi-Tesla-Powerpack-sistem-baterija

Slika: NGEN

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka firma NGEN svečano je pustila u rad prvi sistem baterija za skladištenje električne energije kompanije Tesla (Tesla Powerpack) u Jesenicama, na severozapadu Slovenije. Inače, ovo je najveći Tesla Powerpack sistem u Evropi.

Investicija firme NGEN u skladište električne energije kapaciteta 12,6 MW/22,2 MWh, uključujući izgradnju, instalaciju i svu opremu, dostigla je 15 miliona evra.

U narednih osam meseci u Sloveniji će biti instaliran još jedan sistem baterija za skladištenje energije

Skladište koje je instalirano koristiće se za balansiranje frekvencije elektroenergetske mreže, za smanjenje neravnoteže bilansnih grupa i pružanje fleksibilne podrške ostalim učesnicima na energetskom tržištu, posebno većim potrošačima, navodi se u saopštenju firme NGEN.

U narednih osam meseci, kako je saopšteno, u Sloveniji će biti instaliran još jedan sistem baterija za skladištenje energije.

NGEN, takođe, razmatra mogućnost saradnje sa drugim kompanijama na instaliranju baterija za skladištenje energije, čije upravljanje bi bilo kontrolisano softverom ove firme, kao i pružanje tehničke podrške na međunarodnom tržištu.

Studije pokazuju da baterije kapaciteta 4 MW omogućavaju priključivanje na mrežu oko 100 MW eletktrične energije proizvodene iz obnovljivih izvora energije. Sistem koji je instalirao NGEN biće dovoljan da se u Sloveniji izgrade elektrana na OIE kapaciteta oko 250 MW.

Sistem baterija firme NGEN omogućava da se na mreži priključe elektrane na OIE snage oko 250 MW

Ideja o instaliranju sistema baterija kompanije Tesla pojavila se 2015. godine, u potpunosti je razvijena početkom 2018. godine, a prve aktivnosti na realizaciji počele su sredinom 2018. godine, kada je osnovan NGEN. Građevinski radovi na skladištu energije počeli su u aprilu 2019. godine, dok su prvi operativni testovi obavljeni krajem avgusta, saopštila je slovenačka firma.

Slovenačku firmu su osnovali preduzetnici Roman Bernard i Damian Merlak

Firmu NGEN osnovali su preduzetnici Roman Bernard i Damian Merlak (koji je osnovao Bitstamp, Tokens.net). Firma nudi potpuno automatizovani sistem pomoćnih usluga i napredna rešenja za smanjenje neravnoteže na tržištu električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija uredbom prosirila obuhvat subvencija energetski ugrozena domacinstva

Srbija utrostručila subvencije za energetski ugrožena domaćinstva

14. oktobar 2019. - Za pomoć preko nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu izdvojeno je četiri milijarde dinara za struju, gas i grejanje

predlog budzeta srbija 2023

OIE

Predlog budžeta za 2023: Srbija planira finansijsku podršku velikim projektima u energetici

14. oktobar 2019. - Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu predviđa mogućnost izdavanja državnih garancija i...

Slovenija dodatnu kapitalnu injekciju ugrozenom proizvođaču struje HSE

Slovenija daje dodatnu kapitalnu injekciju ugroženom proizvođaču struje HSE

14. oktobar 2019. - Slovenija uvećava kapital svog operatera elektrana HSE sa 492 miliona evra jer su ga suša i zastoj u isporuci uglja gurnuli ispod vode

Marko Cadez predsednik Privredne komore Srbije

Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa

14. oktobar 2019. - Zelena tranzicija menja DNK postojećih poslovnih procesa, velika je investiciona šansa, mora brzo da se...