Električna energija

Slovenački NGEN instalirao prvi Tesla Powerpack sistem baterija u regionu

NGEN-instalirao-prvi-Tesla-Powerpack-sistem-baterija

Slika: NGEN

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka firma NGEN svečano je pustila u rad prvi sistem baterija za skladištenje električne energije kompanije Tesla (Tesla Powerpack) u Jesenicama, na severozapadu Slovenije. Inače, ovo je najveći Tesla Powerpack sistem u Evropi.

Investicija firme NGEN u skladište električne energije kapaciteta 12,6 MW/22,2 MWh, uključujući izgradnju, instalaciju i svu opremu, dostigla je 15 miliona evra.

U narednih osam meseci u Sloveniji će biti instaliran još jedan sistem baterija za skladištenje energije

Skladište koje je instalirano koristiće se za balansiranje frekvencije elektroenergetske mreže, za smanjenje neravnoteže bilansnih grupa i pružanje fleksibilne podrške ostalim učesnicima na energetskom tržištu, posebno većim potrošačima, navodi se u saopštenju firme NGEN.

U narednih osam meseci, kako je saopšteno, u Sloveniji će biti instaliran još jedan sistem baterija za skladištenje energije.

NGEN, takođe, razmatra mogućnost saradnje sa drugim kompanijama na instaliranju baterija za skladištenje energije, čije upravljanje bi bilo kontrolisano softverom ove firme, kao i pružanje tehničke podrške na međunarodnom tržištu.

Studije pokazuju da baterije kapaciteta 4 MW omogućavaju priključivanje na mrežu oko 100 MW električne energije proizvodene iz obnovljivih izvora energije. Sistem koji je instalirao NGEN biće dovoljan da se u Sloveniji izgrade elektrana na OIE kapaciteta oko 250 MW.

Sistem baterija firme NGEN omogućava da se na mreži priključe elektrane na OIE snage oko 250 MW

Ideja o instaliranju sistema baterija kompanije Tesla pojavila se 2015. godine, u potpunosti je razvijena početkom 2018. godine, a prve aktivnosti na realizaciji počele su sredinom 2018. godine, kada je osnovan NGEN. Građevinski radovi na skladištu energije počeli su u aprilu 2019. godine, dok su prvi operativni testovi obavljeni krajem avgusta, saopštila je slovenačka firma.

Slovenačku firmu su osnovali preduzetnici Roman Bernard i Damian Merlak

Firmu NGEN osnovali su preduzetnici Roman Bernard i Damian Merlak (koji je osnovao Bitstamp, Tokens.net). Firma nudi potpuno automatizovani sistem pomoćnih usluga i napredna rešenja za smanjenje neravnoteže na tržištu električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. oktobar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. oktobar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. oktobar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. oktobar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.