OIE

Najveća vetroelektrana na moru počela da proizvodi električnu energiju

Dogger Bank, najveca offshore vetroelektrana na svetu, počela da proizvodi elektricnu energiju

Foto: Dogger Bank Wind Farm

Objavljeno

10.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Dogger Bank, najveća svetska vetroelektrana na moru, koja je još u izgradnji, počela je da proizvodi i isporučuje elektičnu energiju nacionalnoj mreži Velike Britanije. Osim ove titule projekat može da se pohvali i sa nekoliko tehnoloških dostignuća koja su po prvi put primenjena.

Vetropark Dogger Bank snage 3,6 GW se gradi u vodama Ujedinjenog Kraljevstva, 130 kilometara od obale Jorkšira u Severnom moru i to u tri faze od po 1,2 GW, poznate kao Dogger Bank A, B i C. Komercijalni rad u punom kapacitetu planiran je za 2026. godinu.

Prva turbina na vetroparku Dogger Bank A počela je da se okreće i proizvodi električnu energiju, saopštila je norveška naftno-gasna kompanija Equinor, jedan od investitora koji razvija projekat.

Kada bude potpuno završen, Dogger Bank će postati najveći ofšor vetropark na svetu. Biće više od dva i po puta veći od najvećeg postojećeg vetroparka na moru – Hornsea 2, snage 1,4 GW, koji se, takođe, nalazi nedaleko od obale Jorkšira.

Inače, projekat razvijaju i grade kompanije Equinor, SSE Renewables i Vårgrønn, zajedničko preduzeće firmi Eni Plenitude i HitecVision.

SSE je saopštio da je ova kompanija glavni operater u fazi razvoja i izgradnje, dok će Equinor biti glavni operater vetroparka tokom njegovog radnog veka. Vårgrønn obezbeđuje stručnu ekspertizu iz oblasti vetroparkova na moru.

Prva upotreba Hitachi Energy sistema za prenos HVDC Light®

Električna energija iz ove vetroelektrane sada se prenosi u nacionalnu prenosnu mrežu Velike Britanije putem  visokonaponskog sistema za prenos  jednosmerne struje (eng. HVDC) , što je prvi put da se ova tehnologija koristi na ofšor vetroelektranama u Velikoj Britaniji.

Ovo uključuje instalaciju prve HVDC trafo-stanice na moru kao i prvu upotrebu Hitachi Energy HVDC Light® sistema za prenos koji je instaliran za rekordnih 38 meseci uz najviše standarde bezbednosti i kvaliteta, izjavio je Equinor.

Svaka rotacija 107 metara dugih elisa, kako je saopšteno, može proizvesti dovoljno energije da napaja prosečnu britansku kuću dva dana.

Kada vetropark bude potpuno završen, kapacitet od 3,6 GW činiće 277 vetroturbina koje su sposobne za proizvodnju dovoljno energije za šest miliona britanskih domaćinstava godišnje.

Tehnološka dostignuća koja su prvi put primenjena

Projekat Dogger Bank je postigao nekoliko dostignuća koja će, kako je naveo Equinor, značajno ubrzati razvoj budućih projekata na moru.

Prva isporuka energije iz vetroelektrane Dogger Bank, usledila je nakon instalacije Haliade-X turbina snage 13 MW, kompanije GE Vernova, koje su jedne od najvećih i najmoćnijih na svetu. Ovo je prvi put da su ove vetroturbine instalirane van kopna bilo gde na svetu.

Turbine Haliade-X instalirali su tehničari i inženjeri koji rade na Volteru, najvećem brodu za montiranje vetroelektrana na moru kompanije Jan De Nul Group.

Sa nosivošću od 3.200 tona, osim što je  najveći za instalaciju vetroelektrana, takođe je i prvo plovilo ovog tipa sa izuzetno niskim emisijama, naglasila je kompanija Equinor.

Opedal: Dogger Bank predstavlja industrijsko čvorište vetra u srcu Severnog mora

Anders Opedal, izvršni direktor kompanije Equinor, izjavio je da Dogger Bank demonstrira najbolje što industrija vetroenergije na moru može da ponudi, sa inovativnim tehnologijama, dugoročnim radnim mestima, ekonomskim rastom i sigurnošću snabdevanja električnom energijom u velikom obimu.

„Mega projekat obnovljive energije kao što je Dogger Bank predstavlja industrijsko čvorište vetra u srcu Severnog mora, i doprinosi ambicijama Ujedinjenog Kraljevstva za energiju vetra na moru i dostizanje nultih emisija“, dodao je Opedal.

Prema rečima Alistera Filipsa Dejvisa, izvršnog direktora SSE-a, projekat predstavlja prekretnicu za globalnu industriju vetra na moru. Dogger Bank, kako je dodao, demonstrira šta se može postići kada političari, investitori, industrija i zajednice sarađuju kako bi postigli nešto zaista izvanredno.

„Prva isporuka energije iz projekta Dogger Bank pokazuje da je vetroenergija na moru spremna da podrži energetsku tranziciju Evrope“, izjavio je Olav Hetland, izvršni direktor kompanije Vårgrønn.

Fakin: Hitna energetska tranzicija zahteva globalne standarde

Izvršni direktor firme GE Vernova Offshore Wind, Jan Kjersgard izjavio je da je kompanija posvećena da u isto vreme elektrifikuje i dekarbonizuje svet.

Prema rečima Klaudija Fakina, izvršnog direktora kompanije Hitachi Energy, hitna energetska tranzicija zahteva snažnu saradnju, nove poslovne modele i globalne standarde.

„Ponosni smo što smo tehnološki partner za projekat vetroelektrane na moru Dogger Bank, pri čemu tehnologija HVDC predstavlja snažan podsticaj za čistu energetsku tranziciju, uz omogućavanje energetskog sistema koji je održiviji, fleksibilniji i sigurniji“, naglasio je Fakin.

Jan Van Impe, menadžer sektora Jan De Nul Offshore Renewables u kompaniji Jan De Nul Group, izjavio je da je brod Volter dokazao da veličina i karakteristike vetroturbina elektrane Dogger Bank predstavljaju savršen izazov za brod za instaliranje vetroelektrana najnovije generacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji