Mobilnost

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Foto: Rimac

Objavljeno

11.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW u okviru kojeg će ovoj kompaniji obezbeđivati baterijske sisteme.

Rimac Technology, proizvođač sistema za za električne pogone i baterijskih sistema za globalne proizvođače automobila, razvijaće i proizvoditi visokonaponske baterijske sisteme za vozila BMW grupe koji će se koristiti u budućim generacijama modela predviđenih za drugu polovinu 2020-ih, saopštila je hrvatska kompanija, koja već sarađuje sa velikim automobilskim kompanijama.

Inače, Rimac Technology ima i svoj brend u sektoru skladištenja energije – Rimac Energy.

Isporukom velikih količina naprednih baterijskih sistema, kako se dodaje Rimac Technology kreće u sledeću fazu – razvoj i proizvodnju tehnologije za projekte u velikim serijama.

Najveći i najambiciozniji projekt koji je firma Rimac Technology dosad imala

Saradnja s BMW Grupom označava značajnu prekretnicu za Rimac Technology, budući da predstavlja najveći i najambiciozniji projekt koji je firma dosad imala, navela je kompanija.

Ovakav razvojni iskorak, kako se dodaje, zahteva uspostavljanje kompleksnih i velikih automatizovanih proizvodnih linija za baterije koje će biti smeštene u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba. Značajan deo Kampusa biće posvećen upravo ovom projektu, navela je kompanija.

Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac grupe, izjavio je da je njegov poslovni put započeo sa BMW-om serije 3 iz 1984. koji je u svojoj garaži pretvorio u električni automobil, kada je imao 20 godina, što je zanimljiva vezaa sa ovim partnerstvom.

Rimac: Spremni smo da isporučimo velike projekte za vodeće brendove u automobilskoj industriji

Saradnja, prema njegoim rečima, označava ključan moment u rastu kompanije Rimac Technology, i jasan je znak prelaza iz pružaoca proizvoda visokih performansi za modele u malim serijama, poput modela Aston Martin Valkyrie, Pininfarina Battiste, Rimac Nevere, u proizvođača sa velikim kapacitetima za projekte poput ovog s BMW Grupom.

„Neprestanim rastom našeg poslovanja, uključujući i otvaranjem Rimac Kampusa, spremni smo isporučiti velike projekte za vodeće brendove u automobilskoj industriji. Projekt sa BMW Grupom je jedan od prvih velikoserijskih za nas, no dogovaramo još mnoge slične poslove“, poručio je Rimac.

Dva partnera će u kasnijoj fazi objaviti više informacija o vrsti strateškog partnerstva, kao i o njegovom obimu i sadržaju.

Strategija elektrifikacije BMW Grupe usmerena je na dalju izgradnju njene vodeće pozicije u sektoru premijum električnih vozila, navela je hrvatska kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

11. april 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

11. april 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

11. april 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

11. april 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu