OIE

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

Foto: WindEurope/Vimeo

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici industrije vetra će se na Godišnjem događaju organizacije WindEurope od 20. do 22. marta najviše baviti mogućnostima za ubrzavanje izgradnje i unapređivanja elektroenergetskih mreža, jer u tom domenu nastaju najveći zastoji. Direktor za pitanja propisa Pjer Tardje izjavio je da će operatori sistema promeniti svoj model investiranja – okrenuće se tržištu za finansiranje projekata.

Asocijacija WindEurope je pred svoj Godišnji događaj u Bilbau, zakazan za sledeću sedmicu, ukazala na nužnost razvoja mreža u Evropskoj uniji i na celom kontinentu radi postizanja klimatskih i energetskih ciljeva. U razgovoru objavljenom na svojoj video platformi Windflix, generalni direktor Džajls Dikson (na slici levo) i direktor za pitanja propisa Pjer Tardje takođe su naglasili značaj omasovljavanja industrijske proizvodnje i jačanja celog lanca snabdevanja.

Okupljanje predstavnika i predstavnica ovog sektora u Španiji od 20. do 22. marta uslediće nakon što je WindEurope objavio godišnju statistiku i prognozu. Evropa je 2023. povećala kapacitet za 18,3 gigavata, a zbir najavljenih investicija je bio dvostruko veći nego prethodne godine. Po evidenciji ove organizacije, na aukcijama je u 13 zemalja dodeljeno 27,3 gigavata kapaciteta planiranih za izgradnju.

Mreže će da se grade kao sva druga infrastruktura

Što se tiče projekcija, WindEurope očekuje da će se kapacitet u Evropi do kraja decenije uvećavati za prosečnih 29 gigavata godišnje. To znači da su aktuelni i ambiciozni ciljevi za dekarbonizaciju nadohvat ruke, barem u sektoru vetroelektrana.

Godine 2030. biće instalirano gotovo jednako kapaciteta na moru i kopnu, ali pod uslovom da razvoj elektromreže održi korak, napomenuli su autorke i autori dokumenta. WindEurope je takođe skrenuo pažnju na Emberov novi izveštaj o mrežama.

Operatori sistema su se dosad za finansiranje oslanjali na mrežarine

„Mreže postaju usko grlo broj jedan za razvoj vetra u Evropi. I EU je stoga sastavila ovaj Akcioni plan za mreže, koji tu čini sledeći veliki fokus“, podsetio je Tardje. On i Dikson su poručili da će i Paket za vetroelektrane i Evropska povelja o vetru biti od pomoći.

Operatori sistema menjaju svoj model investiranja, podvukao je Tardje i objasnio da su se te kompanije dosad oslanjale na mrežarine naplaćene preko računa za električnu energiju. „Nalaziće zaduživanje na tržištu da finansiraju projekte. I to će, u principu, biti razvijano kao svaka druga infrastruktura“, izjavio je.

EIB ima ulogu u ubrzavanju tempa ulaganja u vetroelektrane

Evropska investiciona banka je zadužena da doprinese privatnim investicijama po nižim troškovima kapitala, naveli su glavni predstavnici WindEurope-a.

U saradnji sa medijskom kućom Politico, ta organizacija u okviru svog Godišnjeg događaja u Baskijskoj autonomnoj zajednici organizuje debatu kandidata za Evropski parlament iz pet grupacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

15. mart 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

15. mart 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

15. mart 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

15. mart 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara