OIE

WindEurope nastavlja da se protivi modelu aukcija s negativnim ponudama bez limita

WindEurope nastavlja protivi modelu aukcija negativnim ponudama bez limita

Foto: WindEurope

Objavljeno

18.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

BP i TotalEnergies su se putem aukcije u Nemačkoj obavezali da plate ogromne sume da bi mogli da izgrade vetroparkove na moru, što je uznemirilo predstavnike te industrije. Generalni direktor sektorske asocijacije WindEurope Džajls Dikson izjavio je da će ta organizacija nastaviti da bude protiv mogućnosti neograničenih negativnih ponuda, uz obrazloženje da se tako troškovi prebacuju na potrošače i lanac snabdevanja.

Evropska unija sprema reforme u sektoru vetroelektrana, a između ostalog će u arhitekturu aukcija uvesti obavezne kriterijume odvojene od nadmetanja u cenama, istakli su generalni direktor asocijacije WindEurope Džajls Dikson i direktor za pitanja propisa Pjer Tardje. U svom razgovoru, objavljenom na video platformi Windflix svoje organizacije, kazali su da još nije poznato da li će se neki od tih uslova primenjivati istovremeno.

Pragmatičniji pristup necenovnim kriterijumima bio bi da se neki od njih, kao što su zaštita životne sredine i integracija u energetski sistem, za početak primene posebno, na različitim aukcijama, ocenjuje Tardje.

U Evropi samo četiri zemlje primenile modele u kojima su moguće negativne ponude

Što se tiče poslednje aukcije za vetroelektrane na moru u Nemačkoj, glavni predstavnici WindEurope-a navode da je omogućavanje i odabiranje negativnih ponuda nepovoljno za budućnost ove delatnosti. To je ogroman izazov, budući da će troškovi morati da se proslede potrošačima ili lancu snabdevanja, a i jedan i drugi segment se već dovoljno muče, rekli su.

Naime, naftni giganti BP i TotalEnergies sada nemačkim vlastima moraju da plate između milijardu i po i dve evra po gigavatu za pravo izgradnje četiri postrojenja zbirne snage sedam gigavata u Severnom i Baltičkom moru.

„Moramo da nastavimo da se suprotstavljamo ovom nadmetanju nelimitiranim negativnim ponudama na aukcijama. U Evropi samo četiri zemlje imaju ovaj model s negativnim ponudama. Svi drugi su na ugovorima o razlici u ceni“, podvukao je Dikson.

Dikson: Povećanje limita za cene na aukcijama za vetroparkove na kopnu bilo je razborit potez

Šef asocijacije WindEurope je dodao da se, s druge strane, aukcije za vetroparkove na kopnu u Nemačkoj sprovode na način da država garantuje zaradu investitoru. Ranije ovog meseca, na tenderu u Francuskoj su prihvaćene 73 ponude sa prosečnom cenom 85,29 evra po megavat-satu. Na raspolaganju je prvobitno bilo 925 megavata, ali je učešće došlo do 1,8 gigavata, pa je vlada odlučila da iskoristi priliku i dodeli 1,16 gigavata.

Nemačka i Francuska su pokazale razboritost time što su povećali limite za cene na nadmetanjima, poručio je Dikson, tumačeći da su tako uzele u obzir povećanje troškova u lancu snabdevanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

18. jul 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

18. jul 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

18. jul 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

18. jul 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona